Så tränar du rätt under menscykelns olika faser

Kroppen påverkas under menscykeln, så kan du anpassa träningen för ett bra resultat.

Foto: Adobe stock.

1 av 2: Kroppen påverkas under menscykeln, så kan du anpassa träningen för ett bra resultat.

Om du har bra koll på din menscykel kan du anpassa din träning efter vad som är bäst för dig och din kropp.

Foto: Adobe stock.

2 av 2: Om du har bra koll på din menscykel kan du anpassa din träning efter vad som är bäst för dig och din kropp.

Att regelbundet träna kroppen och röra på sig är en bra investering för hälsan. 

När mensen kommer så är det kanske inte ett långpass på gymmet som hjärnan och kroppen helst vill ha. 

Men om du får koll på din menscykel och kan anpassa träningen efter den, så gör du kroppen en tjänst. 

Andra har också läst

Så påverkas din kropp under menscykeln – så tajmar du rätt träning till rätt tid i menscykeln: 

Träna styrka under follikelfasen (innan ägglossning)

Follikelfasen börjar på första dagen på mensen och avslutas när ägglossning sker. Då är kroppen förberedd på att släppa ifrån sig ett ägg och göra sig redo för en eventuell graviditet. Under denna fas stiger östrogenet fram till ägglossning, och studier har visat att styrketräning är bra för kroppen under denna fas i menscykeln. 

LÄS OCKSÅ: 6 konstiga saker som händer med kroppen innan mens

Lyssna på kroppen under lutealfasen (efter ägglossning)

När ägglossningen har skett inträder lutealfasen, och ett ägg har då släppt från äggledaren. Nu produceras förutom östrogen också mer progesteron (gulkroppshormon), för att sedan båda sjunka innan man får mensen. Studier har undersökt skillnaderna mellan att träna styrka innan eller efter ägglossning, och det har visat sig i flera studier att kroppen svarar bättre på styrketräning innan ägglossning. 

I lutealfasen är det vanligt att känna sig trött och låg (här infaller också PMS:en), och det är då viktigt att lyssna på kroppen och vad du orkar/vill träna. Om du vet om detta kan det vara lättare att acceptera att kroppen inte känns lika stark eller pigg som några dagar tidigare under follikelfasen, skriver Bustle. 

LÄS OCKSÅ: Så vet du om dina mensbesvär är farliga

Så påverkas återhämtningen efter träning under menscykeln

Efter ägglossning ökar kroppstemperaturen, och vilopulsen verkar också påverkas under menscykeln. Detta är viktigt att veta då återhämtningen efter ett träningspass kan gå olika smidigt beroende på var i menscykeln du befinner dig. Studier har pekat på att uthållighet och återhämtning upplevs tuffare under mitten av lutealfasen. 

Hur är det med skaderisken under menscykeln?

Det är inte bara styrketräning som påverkar kroppen på olika sätt under menscykeln, hormonerna har också betydelse för hur stor risk man har för att skada sig under träning. Risken att skada sig var som störst under follikelfasen, alltså perioden innan ägglossning när kroppen har höga nivåer av östrogen. Var alltså lite extra noga med att stretcha ordentligt när du har ägglossning för att undvika skador. 

Källa: Bustle.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer