1 av 3: Huvudvärk som inte går över, långvarig hosta eller extrem trötthet är alla symtom att hålla koll på.
Upp till två tredjedelar av alla kvinnor med migrän får anfall i samband med mensen.
2 av 3: Upp till två tredjedelar av alla kvinnor med migrän får anfall i samband med mensen. Foto: Shutterstock.
Angelica Lindén Hirschberg, överläkare och professor i gynekologi.
3 av 3: Angelica Lindén Hirschberg, överläkare och professor i gynekologi.

Migrän i samband med mensen? Gynekologens bästa tips för att lindra

Får du ofta svår huvudvärk i samband med mens?

Upp till två tredjedelar av alla kvinnor med migrän får anfall i samband med mensen. 

– Det finns många besvär och symptom som påverkas av menscykeln, säger Angelica Lindén Hirschberg, överläkare och professor i gynekologi. 

Victoria Petersson

Menscykeln påverkar mycket i en kvinnas kropp, och många besvär och sjukdomar är kopplade till olika stadier i menscykeln. Ett av dessa besvär är migrän, och studier har visat att upp till två tredjedelar av kvinnor med migrän får anfall i samband med mensen. 

Angelica Lindén Hirschberg är överläkare och professor i gynekologi vid Karolinska institutet och hon menar att det är förändringen i hormoner som gör att kvinnor upplever migrän i samband med mens.

LÄS OCKSÅ: Ont i huvudet? Expertens bästa råd för lindring 

Angelica Lindén Hirschberg: "Förändringen framkallar migrän"

– Hormonerna förändras mycket under menscykeln. Precis innan mensen minskar östrogen och gulkroppshormon hastigt, och den förändringen kan framkalla migrän, säger Angelica Lindén Hirschberg.  

Det är innan mensen som den här minskningen av könshormoner sker, och det ger symtom oftast i samband med mensen. 

– Men även under ägglossning kan det ske att man upplever dessa symptom, men vid ägglossningen är det en kortare minskning av hormonerna och det går oftast över fortare, säger Angelica Lindén Hirschberg. 

Är det många kvinnor som inte gör kopplingen att deras besvär har med menscykeln att göra?

– Ja, så kan det säkert vara. Det finns många besvär och symptom som påverkas av menscykeln, inte bara migrän utan också astma och epilepsi är känt för att vara beroende av menscykeln. Det vi har mest kunskap om är humörpåverkan under menscykeln som vid svår PMS. Det finns studier och kunskap om detta, och vi vet att könshormonerna påverkar hjärnan. Men det är inte säkert att alla kvinnor känner till hur menscykeln har en inverkan på andra besvär och sjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Sex konstiga saker som händer med din kropp innan mens

Gynekologens tips: Så kan du lindra dina besvär 

Vad kan man göra för att lindra sina besvär?

– De senaste åren rekommenderar vi att äta kombinerade p-piller kontinuerligt utan uppehåll. Om man hoppar över att äta sockerpiller, och alltså inte får någon mens, undviker man också de cykelrelaterade symptomen och problemen. P-piller ska dock inte användas av kvinnor som har migrän med aura, det vill säga synpåverkan med flimmer framför ögonen. Då finns det andra alternativa behandlingar.

Om man misstänker att det finns ett samband mellan ens besvär och menscykeln så menar Angelica att man ska söka hjälp, och vända sig till en gynekolog. 

– Det finns hjälp att få, och anledningen till att vi ofta rekommenderar p-piller är att det som läkemedel är oerhört effektivt. För de som lider av riklig mensblödning eller svår mensvärk är p-piller ett bra läkemedel. P-piller används inte bara som preventivmedel, utan också för att behandla symptom. Det är så klart viktigt för alla kvinnor att själva värdera för- och nackdelarna med p-piller, och se hur stora besvär man har, säger Angelica Lindén Hirschberg. 

LÄS OCKSÅ: 6 oväntade saker som händer i klimakteriet

PMS-besvär försvinner i klimakteriet 

En tröst för den som har besvär kopplade till menscykeln är att det blir bättre med åldern, i alla fall efter det att man gått igenom klimakteriet. 

 – När man är i runt 40-årsåldern så börjar man få en störd ägglossning, alltså att den inte fungerar riktigt som den ska och mensen kan då bli oregelbunden. Då blir symptom som PMS oftast lindrigare, men mensen kan då bli mer långvarig och riklig. 

– Många kan beskriva en lättnad när de kommer i klimakteriet då många besvär som hänger ihop med mensen försvinner, säger Angelica Lindén Hirschberg.