Mensvärk utan mens? 13 vanliga orsaker

Varför kommer inte mensen? Här är de vanligaste orsakerna till PMS-symtom utan mens.

Foto: Shutterstock

Varför kommer inte mensen? Här är de vanligaste orsakerna till PMS-symtom utan mens.

Mensvärk är inte roligt.

Men att gå runt med PMS och ont i magen utan att mensen kommer är snäppet värre.

Här är 13 vanliga orsaker till att du inte får mens.

Andra har också läst

Magen värker, ditt känsloliv är en berg- och dalbana, din kropp känns som en cistern fylld till bristningsgränsen och det går att dra streck mellan finnarna i ditt ansikte. Mensen skulle kännas som en befrielse, men den kommer inte.

Menssymtom utan mens har hänt de flesta av oss. Inspirerade av Women's Health listar vi de vanligaste orsakerna till att det händer.

1. Du är gravid

Visste du att tidiga graviditetssymtom påminner om PMS? Ömma bröst, molande värk i magen, trötthet och humörsvängningar är några av dem. Så om du vet med dig att du slarvat med preventivmedel de senaste veckorna kan det vara dags att ta ett graviditetstest.

2. Ägglossningen har uteblivit

Anovulation, eller utebliven ägglossning, är vanligare än man kan tro. 

– Tio till 18 procent av alla regelbundna cykler har en utebliven ägglossning, säger gynekologen Jessica Shepherd till Women's Health.

Eftersom livmodern inte släppt ifrån sig något ägg kommer inte mensen. Det här är extra vanligt under tonåren och åren före menopaus. Utebliven ägglossning är inte farligt, men kan göra det svårare att bli gravid. 

LÄS OCKSÅ: Mens: 8 anledningar till att du blöder mindre

3. Du har PCOS

PCOS står för polycystiskt ovarialsyndrom och är en hormonsjukdom som upp till 15 procent av alla fertila kvinnor tros lida av. PCOS kan orsaka utebliven ägglossning, oregelbundna blödningar och ge cystor på äggstockarna. När cystorna spricker kan smärtan liknas vid mensvärk.

4. Det beror på sexet

Om man är en utövare av penetrationssex finns det vissa ställningar som kan ställa till det mer än andra i de nedre regionerna. Missionären är oftast ett säkert kort, medan ställningar som möjliggör djupare penetration kan orsaka smärta i livmodern och äggstockarna - något som kan påminna om mensvärk.

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips

5. Endometrios kan ställa till det

Endometrios är en smärtsam sjukdom som innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern. Smärtan, ofta en värk som strålar från ljumskar och korsrygg ut i benen, är långdragen och kan komma och gå oberoende av var i cykeln man befinner sig. Men personer med endometrios har oftare svårare mensvärk eftersom det uppstår en blödning inne i magen.

6. Du har fått ett missfall

Risken för missfall är stor, hela 25 procent av alla graviditeter slutar med det. Oftast sker det så tidigt att det inte ens märks - utan tas för en menstruation.

Om du vet att du är gravid och upplever kramper bör du uppsöka läkare.

LÄS OCKSÅ: 7 myter om mens: Det här är sant och falsk

7. Du har cystor

Cystor kan drabba alla någon gång, och är ofta ofarliga. Men när de spricker kan det orsaka en smärta som påminner om mensvärk. Cystorna kan också göra mensen oregelbunden.

8. Det kan bero på IBS

IBS, känslig tarm, är en av de vanligaste diagnoserna som ställs i dag - och värst drabbade tycks kvinnor vara. Men vad många inte vet är att IBS och endometrios har många symtom som liknar varandra. Ett av symtomen är mensvärksliknande kramper.

LÄS OCKSÅ: 5 symtom på IBS – Så lindrar du din IBS-mage 

9. Mittelschmerz

Ägglossningssmärta är inte lika vanligt som mensvärk, men det händer. Mittelschmerz, som det kallas, kan vara allt från ett par timmar och upp till tre dagar. För många är smärtan ensidig, det vill säga på den äggstock som släppt ifrån sig ägget.

10. Du tränar för mycket

Träning är ett fantastiskt effektivt sätt att lindra PMS-symtom, men det går att få för mycket av det goda. Att träna för hårt och för mycket kan sätta kroppen i obalans och rubba menscykeln, så att den uteblir helt.

Snabb viktnedgång kan dessutom sabba hormonbalansen och orsaka akne, humörsvängningar och andra PMS-liknande symtom.

11. Något kan vara fel med din sköldkörtel

Sköldkörteln reglerar många av kroppens funktioner - inklusive menscykeln. Om sköldkörteln inte fungerar som den ska kan mensen bli oregelbunden och man kan uppleva PMS utan att mensen kommer.

Andra symtom som tyder på en över- eller underaktiv sköldkörtel är plötslig viktförändring, trötthet och skakningar. Gå till läkaren bums!

12. Det är ditt preventivmedel som spökar

Den som någon gång använt ett hormonellt preventivmedel, som p-piller, hormonspiral  eller p-stav, vet att mensflödet påverkas i allra högsta grad. En del får ingen mens alls, andra får det oregelbundet och de flesta blöder betydligt sparsammare. Men även o mensen endast utgörs av några få blodfläckar kan PMS-symtomen vara lika påtagliga som innan ett obarmhärtigt blodbad. Orättvist, ja. Farligt, nej.

13. Du är stressad

Stress är kortisolhöjaren nummer ett, och en av de vanligaste orsakerna till att röda veckan ställs in. När stresshormonet löper amok hamnar könshormonerna i obalans.

Dödsfall i familjen, en kämpig period på jobbet eller i plugget, uppbrott och annat som är en naturlig del av livet är sådant som sätter i gång kortisolet. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här