Ibland kommer mensen som en överraskning, och kanske lite tidigare än förväntat.
1 AV 2
Huvudvärk som inte går över, långvarig hosta eller extrem trötthet är alla symtom att hålla koll på.
2 AV 2
Ibland kommer mensen som en överraskning, och kanske lite tidigare än förväntat.
Foto: Shutterstock

Mens två gånger på en månad? Det här kan vara anledningen

Mens två gånger inom loppet av en månad? Är det ens möjligt? Jo, det kan hända. Typ. Det handlar nämligen inte alltid om en extra menstruation. Nedan listar vi några vanliga anledningar till att man blöder flera gånger i månaden.

Cornelia Thomasson

1. Din menscykel är väldigt kort

Att få en mens två gånger samma kalendermånad är inte helt ovanligt. Den genomsnittliga menscykeln är på 28 dagar, där dag ett börjar vid första blödningsdagen. Men det finns de som har kortare cyklar. Allt under 24 dagar räknas som kort. 

Det behöver inte vara ett problem att ha mens ofta, men om man tycker att det är besvärligt, eller uppvisar symtom på järnbrist skadar det inte att prata med en barnmorska eller gynekolog. 

2. Du har glömt att ta dina p-piller

Hormonella preventivmedel har både för- och nackdelar. När man precis satt in en homonspiral kan blödningen bli oregelbunden under en tid för att sedan, för många, resultera i många blödningsfria månader. 

En annan orsak till oregelbunden blödning är att man missat ett p-piller. Det brukar rätta till sig om man fortsätter att äta sina piller som vanligt. För att vara på den säkra sidan bör man använda sig av kondom under en vecka.

3. Du är gravid

Man kunde tro att blödningarna skulle hålla sig borta under nio månader, men så är det inte för alla. 

Mindre blödningar är relativt vanligt hos gravida. Ofta beror det på att det finns mer blod i livmodertappen, eller på att man har fått små polyper på den, vilket är helt ofarligt. 

En kraftig blödning kan vara tecken på missfall, men behöver inte vara det. 

Hälsoliv har tidigare pratat med barnmorskan Emma Karling Widsell om just blödningar under graviditeten. 

– En del har blödningar genom hela graviditeten, förklarade hon då.

Om det blöder mycket och gör ont kan man behöva åka in akut för att undersöka och eventuellt stoppa blödningen. Småblödningar i kombination med smärta i magen tidigt i graviditeten ska alltid kollas upp skyndsamt eftersom det kan röra sig om utomkvedshavandeskap, där ägget fäst utanför livmodern.

I andra fall går det bra att ringa till gynekolog- eller barnmorskemottagningen när de öppnar.

4. Du har en infektion i underlivet

Sparsamma mellanblödningar kan också orsakas av infektioner i underlivet. Ett exempel är bakteriell vaginos, som ofta känns igen på grågröna, illaluktande flytningar. Det händer också att könssjukdomar som klamydia och gonorré ger blödningar.

De här är infektioner som ofta går fort att behandla med antibiotika. 

5. Du har problem med myom eller polyper

I punkt tre nämndes polyper som en orsak till mellanblödningar. Det är ofarliga utväxter i slemhinnan, som ibland kan börja blöda spontant. En annan orsak till mellanblödningar är myom, muskelknutor som sitter i eller utanpå livmodern. De kan också ställa till det genom att göra mensen rikligare.

Både polyper och myom kan tas bort om de stör, men är ofarliga.

LÄS OCKSÅ: Mensvärk utan mens? 13 möjliga orsaker

6. Endometrios

Ett av de vanligare symtomen på sjukdomen endometrios är just oregelbunden mens med många blödningsdagar. Kombinationen kort menscykel och utdragen mens kan göra att det känns som om man blöder hela tiden.

När det kommer till endometrios ackompanjeras mensen också av extrem smärta, på grund av sammanväxningar och cystor. 

Om man misstänker att man har endometrios är det viktigt att söka vård. Sedan 2018 finns det riktlinjer för vård av endometriospatienter, men en utvärdering som gjorde under 2018-2019 visar att bristerna i vården fortfarande är stora

7. Klimakteriet närmar sig

Ett av de första symtomen på perimenopausen brukar vara att blödningsmönstret blir oregelbundet. Medan en del får längre cykler kan en del få kortare eller mellanblödningar.

Det går inte att göra så mycket åt blödningsmönstret. Däremot går det att behandla med östrogen och gestagen, vilket kan lindra andra symtom, som humörsvängningar och vallningar.

LÄS OCKSÅ: Deppig, svettig och trött? Du kan ha hamnat i perimenopausen

8. Du är stressad

Det vanligaste man hör om är att mensen uteblir på grund av stress, men till Women's Health förklarar gynekologen Christine Masterson att det också händer att den kommer på besök snarare än man tänkt sig. Det här beror på att det trots allt är hjärnan som styr ägglossningen, och när den är stressad utsöndras hormoner som kan påverka menscykeln. 

Det är viktigt att lyssna på kroppen när den säger ifrån. Att prioritera om, ta hjälp av en samtalskontakt, meditera, yoga och försök att lägga sig i tid. Långvarig stress kan ha negativ inverkan på långt fler saker än bara mensen.

9. Du har livmoderhalscancer

Ett tidigt tecken på livmoderhalscancer är oregelbundna blödningar eller blodblandade flytningar. Ibland kommer de spontant, men de kan också utlösas av slidpenetrerande sex. I Sverige har antalet fall av livmoderhalscancer dessutom ökat de senaste åren, trots ett ökat deltagande i screeningprogrammen. Ungefär 550 livmoderbärare drabbas årligen.

Om man upplever att man har konstiga blödningar är det viktigt att kontakta vården för att utreda vad det beror på.