Japp. Det är vanligt att släppa äckligare fisar i samband med mens.
Japp. Det är vanligt att släppa äckligare fisar i samband med mens.
Japp. Det är vanligt att släppa äckligare fisar i samband med mens.
Japp. Det är vanligt att släppa äckligare fisar i samband med mens. Foto: Shutterstock

Förklaringen: Därför fiser du mer precis innan mens

Förstoppning som går över i diarré och fisar som luktar ägg.

Varför blir man dålig i magen innan mens? 

Hälsoliv reder ut begreppet mensmage en gång för alla. 

Cornelia Thomasson

PMS med humörsvängningar, ökat sötsug, mensvärk, ömma bröst, svullna korvfingrar och hormonutlöst migrän. Menscykeln är full av symtom som många gärna hade varit utan, men som om det inte räckte med exemplen ovan är det också många som blir extremt köriga i magen när mensen är på G.

Nix, du är inte ensam.

Den del vittnar om menspruttar, något som kännetecknas av att fisarna börjar lukta surt och kommer i tätare följt än vanligt. Vissa har svårt att gå på toaletten i flera dagar för att sedan, när första mensvärkskrampen träder in, drabbas av diarré.

Men varför blir man dålig i magen innan mens? Hälsoliv reder ut.

Vanligt med förstoppning under ägglossningen

För att förklara fenomenet mensmage är det bäst att börja redan två veckor innan mensens första dag – nämligen ägglossningen. Efter att ägget släpper och påbörjar sin vandring ner till livmodern börjar kroppen att förbereda sig på en eventuell graviditet. Det betyder att nivåerna av progesteron, också kallat gulkroppshormon .

Progesteronet gör att tarmarna jobbar långsammare. Det är därför inte ovanligt att blir förstoppad eller trög i magen några dagar innan mens. Men när progesteronet sänks igen och det är dags för mens är det som om magen plötsligt vill kompensera:

LÄS OCKSÅ: 7 saker ditt bajs kan avslöja om din hälsa

– Det är inte inbillning att du får diarré när mensen kommer, säger Abbe Wain, gynekolog och foskare vid Icahn School of Medicine at Mount Sinai i New York, till Health, som också skrivit om fenomenet.

Mensvärk och pruttar

Det som händer vid mens är att kroppen frisätter prostaglandiner, ett hormonliknande ämne, som hjälper till att stöta ut livmoderslemhinnan. Prostaglandinerna får livmodern att krampa. Det är det här som gör att många upplever någon grav av mensvärk innan och under mensen.

Men prostaglandiner får inte bara livmodern att dra ihop sig. Faktum är att de finns i kroppen för att göra den glatta muskulaturen rörligare. Vid mens kan den ökade mängden av prostaglandiner även påverka hur tarmarna rör sig. Sammandragningarna påverkar matsmältningen och kan orsaka både akut diarré och illaluktande fisar.

LÄS OCKSÅ: Menskopp: Allt du behöver veta om smarta mensskyddet

Om du upplever att dina fisar luktar väldigt äckligt i samband med mens finns det studier som visar att det kan bli bättre av att ta bort ägg, mejerier och kött ur kosten. De består nämligen av cystein, en aminosyra som bland annat innehåller svavel. Något som Hälsoliv tidigare skrivit om

Annars finns det inte så mycket att göra åt saken, annat än att acceptera läget och försöka tänka att du inte är den enda med mensrelaterade magbesvär.