Har din konsumtion av mensskydd gått ner.
Det kan finnas skäl att kolla upp om din mens plötsligt blir mer sparsam.
1 AV 2
Har din konsumtion av mensskydd gått ner.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Det kan finnas skäl att kolla upp om din mens plötsligt blir mer sparsam.
Foto: Shutterstock

Mens: 8 skäl till att du blöder mindre

Har du börjat blöda mer sparsamt under mensen?

Det kan tyckas som en välsignelse att slippa oroa sig för läckande mensskydd, men det kan också vara kroppens sätt att flagga för att något är fel.

Cornelia Thomasson

Mellan 30 och 50 milliter - så mycket blod stöter din kropp ut under mensen. Det kan vara svårt att mäta det här själv, men om man drabbas av rikliga menstruationsblödningar är det ofta smärtsamt uppenbart. Läckande mensskydd, yrsel och kanske kraftigare mensvärk än vanligt. 

Att plötsligt blöda mindre utgör däremot sällan något besvär, och är därför lätt att ignorera. Men om du upplever att din mens plötsligt blivit mer sparsam kan det finnas skäl att kolla upp varför.

Inspirerade av sajten Prevention kommer åtta förklaringar till att du plötsligt blöder mindre än vanligt. 

1. Du är gravid

Utebliven mens är ett av de vanligaste symtomen på att man är med barn. Men trots att mensen upphör fortsätter en del att få mindre blödningar. Det är oftast ofarligt, men kan också vara ett tecken på utomkvedshavandeskap, som betyder att embryot fått fäste någon annanstans än i livmodern. Ta ett graviditetstest!

LÄS MER: Udda graviditetssymtom du måste ha koll på

2. Du har gått upp eller ner i vikt

Har du gått upp eller ner mycket i vikt på kort tid? Det är något som definitivt kan sätta kroppens olika system ur spel, däribland den månatliga blödningen.

3. Du är stressad

Om du, som de flesta människor, någon gång varit väldigt stressad över något under en längre tid har du säkert känt av hur kroppen reagerat. Huvudvärk, sömnlöshet och magproblem är vanliga symtom, men också mensen kan sättas ur spel och bli oregelbunden eller sparsam.

4. Din sköldkörtel är överaktiv

En överaktiv sköldkörtel eller hypertyreos som det också kallas drabbar ungefär 3000 svenskar varje år. Hur symtomen yttrar sig är högst individuellt, men enligt Prevention är minskade blödningar ett besvär som kan komma av den ökade aktiviteten i sköldkörteln.

LÄS MER: Symtom på dolda sjukdomen hypertyreos

5. Du har PCOS

Polycystisk ovariesyndrom, PCOS, är en relativt vanlig hormonrubbning som stör ägglossningen och gör mensen orgelbunden och gles.

De flesta upptäcker att de har rubbningen i samband med att de försöker bli med barn.

LÄS MER: PCOS: 6 varningstecken du inte ska ignorera

6. Du använder hormonella preventivmedel

Äter du p-piller eller har du hormonspiral eller p-stav? Preventivmedel med hormoner gör vissa helt fria från mens, medan andra i stället får lättare menstruation. Det här är inte farligt, men om mensen kommer oregelbundet och du helst skulle vilja slippa den helt kan det vara en idé att diskutera alternativ med en läkare.

7. Du har ärrvävnad i livmodern

En anledning till minskad blödning är Ashermans syndrom. Syndromet kan uppträda efter en skrapning eller annan kirurgi inuti livmodern, då ärrvävnaden får väggarna att växa ihop, vilket hindrar blodflödet.

8. Du är i klimakteriet

Ett tecken på att menopausen, den sista mensen, närmare sig är att blödningarna blir mindre kraftiga. Snittåldern för sista mensen är 51 år, men det är inte ovanligt att ha sin sista mens redan när man är 40. Här kan du läsa mer om vad som händer i klimakteriet