Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>SJUKDOMAR & BESVÄR>Mensbesvär & PMS

Publicerad 20 sep 2018 14:16

Lider du av svår PMS? Du kan ha en könssjukdom

De som diagnostiserats med exempelvis klamydia, HPV och herpes rapporterade tiden innan diagnosen förvärrade PMS-symtom som huvudvärk, mensvärk och humörsvängningar.

De som diagnostiserats med exempelvis klamydia, HPV och herpes rapporterade tiden innan diagnosen förvärrade PMS-symtom som huvudvärk, mensvärk och humörsvängningar.

Foto: Shutterstock

Svår PMS kan vara ett tecken på könssjukdom.

Forskning från Oxfords universitet visar att en underliggande könssjukdom dubblar risken för symtom som humörsvängningar, huvudvärk och värk i slutet av menscykeln.

Forskarna är inte säkra på varför det blir så här, men tror att det kan bero på att kvinnors immunförsvar försämras dagarna innan mens, vilket ökar risken för att inflammationer blossar upp.

– Att inte förstå eller ens vilja kännas vid att PMS är mer än ”kvinnors skenande hormoner” utan snarare en biprodukt av cyklisk immunitet gör det svårare att identifiera sjukdomar och kan försena diagnoser av infektioner som könssjukdomar, vilket kan påverka kvinnors fertilitet, säger ledförfattaren Alexandra Alvergne, lektor i socialantropologi vid Oxford enligt ett pressmeddelande.

Dubbelt så troligt med hemsk PMS

I forskningen ingick en hälsostudie där data från mensappen Clue hämtades. Sammanlagt deltog 865 appanvändare, som tillfrågades om de någonsin haft en könssjukdom, och när de i så fall fick diagnosen och påbörjade behandling. Den här informationen jämfördes med data som de själva loggat i appen, gällande deras blödningsmönster, användande av hormonella preventivmedel och PMS-symptom.

De som diagnostiserats med exempelvis klamydia, HPV och herpes rapporterade tiden innan diagnosen förvärrade PMS-symtom som huvudvärk, mensvärk och humörsvängningar. Faktum var att förekomsten av en könssjukdom gjorde det dubbelt så troligt att man rapporterade dessa symtom. 

LÄS OCKSÅ: 9 sätt att lindra PMS hemma, men fungerar det verkligen?

Kan hjälpa kvinnor att förbättra sin hälsa

Fynden kommer användas för att förbättra appen och Alexandra Alvergne hoppas att det här kan hjälpa menstruerande personer att mår bättre.

 – Vår forskning visar att genom att bättre förstå sin mens och cykel kan kvinnor potentiellt förbättra sin hälsa. Om du vet att svår PMS kan vara en indikation på en underliggande könssjukdom är chansen större att du lyssnar på din kropp, säger hon.