I en enkätundersökning som Hälsoliv gjort med 1902 deltagare uppger över hälften att de har behövt vara hemma från jobbet eller tackat nej till andra åtagande på grund av mensen
I en enkätundersökning som Hälsoliv gjort med 1902 deltagare uppger över hälften att de har behövt vara hemma från jobbet eller tackat nej till andra åtagande på grund av mensen Foto: Shutterstock/Kollage

Vanligt att stanna hemma på grund av mens: ”Kan knappt stå på benen”

Mens. Det är sällan en upplyftande upplevelse, men när det är riktigt illa kan det verkligen sänka livskvaliteten. Smärta och rikliga blödningar begränsar det sociala livet och slår mot ekonomin.

– Det finns hjälp att få och man ska inte behöva ha det på det viset, säger gynekologen och forskaren Lena Marions.

En som känner sig igen sig i detta är Isabel Lindström, 30, filmproducent. Hon har haft återkommande problem med mensen så länge hon kan minnas.

– När det är som värst kan jag knappt stå på benen, ändå väljer jag ofta att härda ut. Trots att mens är det mest normala som finns är det tabu, även bland kvinnor, säger hon.

Så vet du om du har dysmenorré

Smärtsam menstruation, även kallad dysmenorré, är vanligt, i synnerhet hos unga människor. 

Man brukar skilja på primär dysmenorré, när det inte finns några bakomliggande sjukdomar eller förändringar i underlivet, och sekundär dysmenorré där smärtan plötsligt börjar uppträda eller går att härleda till exempelvis kopparspiral, myom eller endometrios.

Dysmenorré yttrar sig som smärta i nedre delen av magen. Smärtan kan stråla ut i ryggen och ner mot låren. Det är även vanligt med illamående, huvudvärk och diarré.

Källa: Netdoktor/Medibas

Dels handlar det om ekonomin: Det direkta inkomstbortfallet och pensionen som påverkas om man är borta varje månad. Men så är det skammen och skulden:

Isabel Lindström är en av många som har problem med mensvärk. Foto: © Anna Malmberg

– Jag drar mig för att sjukanmäla mig, särskilt när jag frilansar, och vet att många gör samma sak. Hur ska en ny arbetsgivare reagera? Samtidigt: Hur bra jobbar man när man har ont? 

Läkaren: ”Måste tas på allvar”

När Hälsoliv gjorde en mensenkät för att hitta nya vinklar till artiklar uppgav många mer än hälften av de svarande att de behövt vara hemma från jobbet eller tackat nej till andra åtagande på grund av mensen. Nästan 15 procent är hemma en dag eller mer varje menscykel. Det här stämmer överens med tidigare undersökningar som gjorts, menar Lena Marions som är överläkare vid Kvinnokliniken på Södersjukhuset och docent i gynekologi och obstetrik vid Karolinska institutet.

– Vi vet att det är vanligt att stanna hemma på grund av mensen, säger Lena Marions.

Men ska det behöva vara så?

– Det är många som tror att det är normalt - att alla har det så här. Jag tycker inte det. Det kan aldrig vara normalt att plågas. Det finns hjälp att få och man ska inte behöva ha det på det viset.

Lena Marions fortsätter:

– Det får konsekvenser och en negativ inverkan på livskvaliteten. Missar man skolan så kan det gå ut över betygen, man kan få sämre förutsättningar i karriären och lägre livslön. Men det är inte bara arbete och skola det går ut över utan man avstår även från sociala aktiviteter.

LÄS OCKSÅ: Gynekologen reder ut: 7 vanliga myer om mens

Problem med smärta - tas inte på allvar

Många drar sig också för att söka vård, något som många som svarat på Hälsolivs enkät berättade. Det är tråkigt, men det finns en förklaring, menar Marions.

Lena Marions, gynekolog och forskare. Foto: Pressbild/Karolinska institutet

– Att ha ont i samband med mens är normaliserat i samhället i stort och därför också inom vården. Jämför med hur man sett på smärtlindring i samband med förlossning - att ”det ska göra lite ont när man föder barn”, säger hon och fortsätter:

– Bland flickorna som vi tittat på i vår studie är det väldigt få som överhuvudtaget söker vård. Om de inte blir tagna på allvar är det ett stort problem, men det är också ett problem att man inte söker hjälp.

Hon menar att om det vore bra om fler förstod att de kan söka vård, eftersom det skulle sätta större press på sjukvården att ta problemet på allvar.

LÄS MER: Isabel, 30 lever med PMDS: ”Man blir paranoid” 

Det finns hjälp att få

Smärta och kraftiga blödningar är nämligen ingenting som man behöver acceptera. 

– Det finns mycket man kan göra åt besvären, säger Lena Marions. 

Det vanligaste sättet att få hjälp är att kontakta en vårdcentral eller vända sig direkt till en gynekolog. Om man är tonåring eller en bit upp i tjugoårsåldern kan man vända sig till en ungdomsmottagning. 

– Det finns flera hormonella behandlingar. Mensen är ett hormonellt tillstånd och det är därför inte konstigt att använda hormoner för att behandla den.

Precis som vid exempelvis endometrios eller PMS/PMDS kan hormonella preventivmedel som p-piller, p-stav och hormonspiral, användas för att behandla besvären. 

Hemma på grund av mens? Så slipper du karensdagen

2016 beräknades kvinnors genomsnittliga månadslön till 30 700 kronor. Låt säga att man har den lönen och behöver vara hemma från jobbet en dag i månaden på grund av mensvärk. Det är 1 417 kronor som försvinner under karensdagen, och mer om man behöver vara hemma flera dagar.

Men om man har återkommande problem med mensvärk eller PMS som gör att man måste stanna hemma går det att komma runt karensdagen och få sjuklön redan första dagen. 

Du kan ansöka om särskilt högriskskydd hos Försäkringskassan. Det som krävs är ett läkarintyg och att din sjukdomshistorik är väldokumenterad.

Källa: Försäkringskassan

– Det finns ganska mycket som gör att man kan skippa mensen helt, och om man inte vill det så kan man åtminstone få mindre mens. En del tror att det är farligt att hoppa över mensen. I dag tycker vi att det är onaturligt att inte ha mens, men om vi går tillbaka lite i tiden var det naturliga att inte ha mens - man var antingen gravid eller ammade. 

Om man av någon anledning inte vill eller kan använda hormonella preventivmedel finns det andra lösningar:

– Dels kan man ta smärtstillande och om man blöder mycket finns det receptfria preparat på Apoteket som gör att mensen minskar, säger Lena Marions. 

Cyklokapron minskar blödningen, receptfria läkemedel med ibuprofen och naproxen  smärtlindrar, och har man väldigt ont kan man få receptbelagd medicin utskriven.

LÄS OCKSÅ: Hanna, 26, lever med den smärtsamma sjukdomen endometrios

Under 2019 kommer Marions och hennes kolleger dessutom påbörja en studie för att se om melatonin, kroppen eget sömnhormon, kan användas för att hjälpa personer med mensbesvär. 

– Det har visat sig i djurförsök att melatonin skulle kunna ha positiv effekt. Det har lite antiinflammatorisk och smärtlindrande effekt och gör att man sover bättre.

Vad händer om man inte tar mensbesvär på allvar?

Om man har kraftiga smärtor vid mens menar Lena Marions att det är viktigt att söka hjälp så tidigt som möjligt. Dels kan det röra sig om en bakomliggande sjukdom, som endometrios eller ett myom, men även om det inte är så finns det en risk att smärtan blir kronisk.

– Smärta i sig är något som måste tas på allvar. All smärta kan bli kronisk om den inte behandlas. Det kan göra att man får något som kallas för sensitisering, som gör att man reagerar väldigt lätt på all typ av smärta. Vi tror att tidig behandling motverkar man kronisk smärta. 

Förutom smärta ska man vara uppmärksam på hur mycket man blöder och om man känner sig trött och orkeslös. Behöver man byta mensskydd oftare än varannan timme för att inte blöda igenom är det ett varningstecken. Riklig mens kan leda till blodbrist och låga järnvärden.

Psst! Har du barn som börjar komma in puberteten? Här är barnmorskans bästa tips på hur du får mens att bli mindre tabu.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!