Ibland kan färgen på mensblodet tala om att kroppen inte mår bra.
Gråa flytningar från underlivet kan exempelvis vara ett tecken på bakteriell vaginos.
1 AV 2
Ibland kan färgen på mensblodet tala om att kroppen inte mår bra.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Gråa flytningar från underlivet kan exempelvis vara ett tecken på bakteriell vaginos.
Foto: Shutterstock

Det här säger färgen på ditt mensblod om din hälsa

Svagt rosa, svart eller mörkrött och fyllt med klumpar.

Mensen är inte alltid klarröd, men vad betyder de olika färgerna på blodet? 

Och när bör man kontakta gynekologen för att något inte stämmer?

Hälsoliv reder ut! 

Cornelia Thomasson

I genomsnitt har man mens i ungefär 40 år. För en del är det en okomplicerad historia, med regelbunden cykel och få besvär. Andra har inte samma tur. Det är heller inte ovanligt att mensen förändras över tid: Den kan bli oregelbunden och hoppig, bli mer sparsam eller rikligare.

Och så kan den ändra färg.

Under mensen är det inte bara blod som kommer ut ur vaginan, utan också utstött vävnad från livmodern. Det är vanligt att färgen varierar från klarröd vätska till brunt eller nästan svart, beroende på hur gammalt blodet är. 

Hormonförändringar och infektioner kan också göra att färgen på mensen förändras. Inspirerade av Medical News Today har Hälsoliv därför tagit fram en menskarta som förklarar de olika färgernas betydelse.

Färgen på din mens kan säga något om din hälsa.
1 AV 2
Färgen på din mens kan säga något om din hälsa.
Foto: Hälsoliv
2 AV 2

Svart blod

Svart eller väldigt mörkbrunt blod är vanligaste i början eller slutet av menstruationen. När blodet har den här färgen betyder det att det legat i livmodern ett tag och därför oxiderat. Först brukar blodet bli mörkrött eller brunt, men till slut blir det svart.

Kan svart blod vara farligt? Oftast är det ingenting att oroa sig för. Ibland kan det vara tecken på att något fastnat och blockerar blodflödet, som en tampong eller en kondom. Det kan orsaka irritation i värsta fall en infektion som toxic shock syndrom.

Här är symtomen du ska hålla koll på:

Illaluktande flytningar

Svårigheter att kissa

Klåda eller sveda runt vaginan

Svullnad

Feber.

LÄS OCKSÅ: Grön avföring? 4 skäl till att du bajsar grönt

Brunaktigt eller mörkrött blod

Mörkrött, rostfärgat eller brunt blod är också mensblod som oxiderat, bara inte under lika lång tid som svart blod. Det är normalt att blodet ser ut så här i början och i slutet av mensen, när flödet är mer sparsamt.

Graviditet

I början av graviditeten händer det att vissa får en så kallad nidblödning när ägget fäster i livmodern. Det är en mindre blödning som ibland syns på papperet när man torkar sig, eller som en brun eller mörkrött fläck i trosorna.

Bruna flytningar och spotting under graviditeten kan också vara tecken på utomkvedshavandeskap, där ägget fäst utanför livmodern. Ofta kommer småblödningar tillsammans med smärta i nedre delen av magen. Vid oro eller misstanke är det bäst att kontakta vården. 

LÄS MER: Är det normalt att blöda när man är gravid? Barnmorskan svarar

Avslaget

Det är också vanligt att få bruna och mörkröda flytningar efter förlossningen, oavsett om man fött vaginalt eller förlösts med kejsarsnitt. Det kallas för avslag och kan hålla på i upp till sex veckor. Blodet kommer från sår som uppkommit när moderkakan lossnat. Det är inte farligt, men 1177 Vårdguiden råder att söka vård om man blöder mycket eller känner sig orolig.

Grått blod eller gråaktiga flytningar

Gråa flytningar från underlivet är ofta ett tecken på bakteriell vaginos. Bakteriell vaginos uppstår till följd av en obalans i underlivets bakterieflora och kommer ofta med följande symtom:

Flytningar som beskrivs som illaluktande och jämförs med fisk

Klåda runt underlivet

Sveda vid urinering.

Bakteriell vaginos blir ofta värre i samband med mens eller vaginalsamlag. En läkare eller gynekolog kan skriva ut antibiotika eller antiseptika.

Orange blod

Blod eller flytningar som är orangeaktiga i färgen är ofta ett tecken på infektion i kroppen, exempelvis bakteriell vaginos. Oavsett är det bra att kolla upp med sjukvården.

Rosa blod

Rosa blod är vanligt när blodet blandas med annat sekret. Det är inte ovanligt att p-piller som sänker östrogennivåerna kan resultera i att man får mer sparsamma blödningar under mensen, och de kan vara mer rosa än röda. Det kan också vara så att blodet är mer rosa första dagen i menscykeln för att sedan bli rött.

Det är också vanligt att få rosa, blodblandade flytningar efter samlag, eftersom det kan göra små sår i slemhinnorna.

Andra orsaker till rosa mens:

Viktnedgång

Näringsfattig kosthållning

Anemi.

Gravid

En del får rosa flytningar under graviditeten. De kan komma när mensen skulle ha kommit, eftersom kroppen är inställd på att blöda. Eftersom livmodertappen är extra blodfylld under graviditeten börjar den också blöda lättare.

Om blödningarna innehåller bitar av vävnad kan det vara ett tecken på missfall, som bör kollas upp av läkare.

LÄS OCKSÅ: Mens två gånger på en månad? Det här kan vara anledningen

Klarrött blod

Klarröd mens är oftast ett tecken på att allt är som det ska. Blodet är färskt, flödet är stadigt. För en del personer är mensen klarröd hela cykeln, för andra mörknar det när blödningen avtar.

Om man får mellanblödningar med den här färgen kan det vara bra att boka tid hos gynekologen. Det kan nämligen vara ett tecken på att man har en könssjukdom, som klamydia eller gonorré. Polyper och myom kan också orsaka mellanblödningar av här slaget.

Livmodercancer

Det är inte vanligt, men i vissa fall kan klarrött blod vara ett tecken på livsmodercancer.

Andra symtom är:

Rikligare mens

Längre mens

Blödningar efter sex

Illaluktande flytningar

Smärta i ryggslutet, bäcken eller benen

Dålig aptit

Oförklarlig viktnedgång.

LÄS OCKSÅ: 5 mensbesvär du inte ska behöva utstå 

Riklig mens och klumpar i blodet

Att mensblodet innehåller klumpar är inte ovanligt. En del tror att det är de obefruktade äggen som stötts ut, men klumparna är delar av utstött livmoderslemhinna. Ibland händer det att livmoderslemhinnan lossnar i större bitar, och då blir klumparna större. I sällsynta fall kan den stötas ut i ett stycke.

Riklig mens kallas det om man blöder i mer än sju dagar i sträck, behöver använda dubbla mensskydd eller byta mensskydd varannan timme eller gå upp och byta på natten för att inte blöda igenom.

Ibland är det symtom på något bakomliggande, som myom eller endometrios. Men även om det inte rör sig om den typen av problematik kan det vara bra att bli undersökt av en läkare. Rikliga blödningar kan resultera i blodbrist och vara hämmande i ens vardag.