Blir du också sugen på sötsaker när mensen närmar sig?
1 av 2: Blir du också sugen på sötsaker när mensen närmar sig? Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Därför blir du sugen på choklad före mens

Veckan före min mens blir jag så otroligt sugen på choklad. Inte sötsaker i allmänhet, utan just choklad. Jag undrar om det är något ämne i choklad som gör att det blir så? Och är det okej att äta i så fall?

//Malin

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Du är inte ensam! Att vara kvinna innebär ständigt skiftande hormonnivåer under livet. När vi närmar oss mens sjunker nivåerna av den lugnande substansen GABA och vårt lyckohormon serotonin. Vi kan få humörsvängningar, bli sötsugna eller allmänt nedstämda.

Det finns inget specifikt ämne i choklad som man sett kan vara anledningen till att så många kvinnor blir sugna innan mens. Men, choklad innehåller, förutom socker, även tryptofan som kan öka nivån av serotonin vilket får oss att må bra. 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Dessutom innehåller mörk choklad antioxidanter och en del annan näring. Det är alltså inte det sämsta du kan äta.

Alternativet är att äta lite choklad när du är sugen, förutsatt att du kan begränsa dig. Om du känner att du har andra hormonrelaterade problem kan du alltid uppsöka en gynekolog som kanske kan hjälpa dig att balansera dina hormoner.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + boken Träna hemma av Annika Sjöö. Läs mer!