Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Under sin livstid lägger kvinnor många tusenlappar på mensskydd, som tamponger, trosskydd och bindor.Under sin livstid lägger kvinnor många tusenlappar på mensskydd, som tamponger, trosskydd och bindor.Under sin livstid lägger kvinnor många tusenlappar på mensskydd, som tamponger, trosskydd och bindor.
Under sin livstid lägger kvinnor många tusenlappar på mensskydd, som tamponger, trosskydd och bindor. Foto: Shutterstock

Dålig kontroll av mensskydd – en fara för kvinnor

Är det säkert att använda tampong? Och vad innehåller egentligen dina bindor?

Enligt mensforskaren Louise Klintner är det här svårt att svara på – eftersom det inte finns någon kvalitetsstandard för mensskydd.

Och de som eventuellt blir lidande är kvinnorna.

Tamponger, bindor och trosskydd men också den populära menskoppen är en miljardindustri.

Trots att det här är sanitetsprodukter som de flesta kvinnor lägger mycket pengar på under många år finns det stora brister i regleringen kring innehåll i mensskydd, något som Dagens Nyheter skrivit om.

– Företagen säger att de gör noggranna tester, men i och med att tillverkningen inte är standardiserad så vet vi inget om testerna. Och finns det inga krav är det svårt för oss konsumenter att se vad som är en bra produkt, säger Louise Klintner, doktorand i företagsekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet till DN.

Internationella mensdagen

Internationella mensdagen, även kallad Menshygiendagen inträffar den 28 maj varje år sedan 2014. Den initierades av den tyska frivilligorganisationen Wash United och tanken med dagen är att sprida kunskap och uppmärksamma kvinnors menstruation. Fokus ligger på att skapa medvetenhet om intim- och hygienartiklar vid mens samt att bryta tabun och krossa myter.

Vill säkra kvaliteten på mensskydd

Tillsammans med Svenska institutet för standarder, SIS, jobbar Klintner på att ta fram standarder för mensskydd. Förhoppningen är att få till ett samarbete med Internationella standardiseringsorganisationen ISO, även om intresset från mensskyddstillverkarna är svalt.

Att det inte finns en standardisering för mensskydd innebär att konsumenten inte vet vad de innehåller, hur de påverkar kroppen eller miljön. 

LÄS OCKSÅ: 5 anledningar till att du får återkommande svampinfektioner i underlivet

Ett exempel är att det inte finns någon gränsvärden för olika kemikalier. När Kemikalieinspektionen gjorde en tillsyn 2018 menade de att det inte finns anledning till att oroa sig för farliga kemikalier i mensskydd, men samtidigt visade det sig att några produkter innehöll substanser med för höga värden.

I nuläget kan man också kalla ett mensskydd för ekologiskt även om det bara är en liten del av bomullen som är eko. 

LÄS OCKSÅ: Hur mycket är normalt att blöda under mensen?

Riskerna för underlivsbesvär

Louise Klintner lyfter också att det inte finns några studier på långtidseffekten av att använda mensskydd eller sambandet mellan dessa produkter och underlivsbesvär, som svampinfektioner och tampongsjukan.

– Man kan få svamp av många orsaker men de obstetriker och gynekologer inom vården som jag har pratat med, och även före detta produktutvecklare, säger att det finns ett klart samband mellan underlivsbesvär och mensskydd, säger hon.

Mensskydd är en miljardindustri, men regleringen brister.Mensskydd är en miljardindustri, men regleringen brister.Mensskydd är en miljardindustri, men regleringen brister.
Mensskydd är en miljardindustri, men regleringen brister. Foto: Shutterstock

Fiberavlossning från tamponger kan hända om tampongen är för torr. Det orsakar små sår på slemhinnorna som i sin tur gör dem mottagliga för infektioner. Det är ovanligt att drabbas av tampongsjukan, eller toxic shock syndrom (TSS) som det också kallas, men utgången kan bli dödlig.

– Det står på tampongaskar att man ska vara noga och använda rätt tampong för mängden man blöder, men tillverkarna förklarar inte konsekvenserna och folk läser inte bruksanvisningen på en sådan välanvänd produkt, säger Louise Klintner till DN.

Louise Klintner anser att det är synen på underlivet som något tabubelagt som har bidragit till att det saknas etablerade tester för mensskydd. Det ställs helt enkelt inga krav på att tamponger och bindor ska hålla hög standard