Barnmorskan: Så pratar du med ditt barn om mens

Det finns många olika sorters mensskydd att välja på.

Foto: Shutterstock

1 av 2: Det finns många olika sorters mensskydd att välja på.

Therese Eriksson Zetterqvist är samordnande barnmorska på frågetjänsterna hos Umo.se och 1177.se.

Foto: Jenny Hallström/Pressbild

2 av 2: Therese Eriksson Zetterqvist är samordnande barnmorska på frågetjänsterna hos Umo.se och 1177.se.

Hur pratar man med sitt barn om mens? 

Det kan kännas stelt, pinsamt och till och med läskigt att ta upp mens med sitt barn, samtidigt som det är så viktigt att de får rätt information.

Barnmorskan Therese Eriksson Zetterqvist delar med sig av sina bästa tips.

Andra har också läst

Osäker på hur du ska ta upp det här med första mensen med ditt barn? Du är inte ensam. Mensdebuten är faktiskt en av de vanligaste frågorna som Therese Eriksson Zetterqvist får i sitt jobb som samordnande barnmorska för frågetjänsten på Umo, en ungdomsmottagning på nätet.

– Tyvärr är det så att många unga i dag inte vågar prata med sina föräldrar om mens, och att föräldrarna heller inte föregår och pratar om det i god tid, berättar hon.

– Vi får ofta frågor från unga tjejer som får mens och inte hittar mensskydd hemma eller vågar be en förälder köpa.

LÄS OCKSÅ: Experten krossar sju myter om mens

Börja prata om mensen tidigt

De flesta får sin första mens när de är mellan 12 och 14, men visste du att mensdebuten kan inträffa redan när barnet är 9 år?

– Som förälder är det bra att vara ute i god tid och börja prata om mens, att ligga steget före. Mensdebuten är ju vanligen mellan 9 och 16, säger Therese Eriksson Zetterqvist.

Därför tycker hon att det är bra att vara beredd att börja prata om puberteten, och vad det innebär, redan i nioårsåldern. Ett bra tecken på att det kan vara dags att föra puberteten på tal är när brösten börjar växa eller när första flytningarna kommer.

– När det kommer till mens börjar man få flytningar ett till två år innan. Det ser man ofta när man tvättar, om barnet inte tar upp det själv.

Har mensen inte kommit när ditt barn är 16 år är det bra att uppsöka läkare för att se så att allt står rätt till.

Låt mensskydden ligga framme - mens är inte fult

Så hur tar man upp det? Therese menar att det bästa man kan göra är att vara öppen med att mens finns och att det inte är något fult eller dåligt.

– Göm inte undan mensskydd, utan låt det ligga framme. Det ska vara lika naturligt som att ha en deodorant på badrumshyllan.

Myten om tampongen och mödomshinnan

Många lever med föreställningen att unga flickor inte kan använda tampong eftersom mödomshinnan sitter i vägen. Det här är en seglivad myt.

– Om det fanns en mödomshinna hade varken flytningar eller mens kunnat komma ut, säger Therese Eriksson Zetterqvist.

Tvärtom tipsar hon om att tampongen är ett bra mensskydd.

Hon hör också från folk som är rädda att deras barn ska glömma att ta ut tampongen och drabbas av tampongsjukan, toxic shock syndrome, men detta är inte något man behöver gå runt och oroa sig för.

– Det är en myt. Det har inte med tampongen att göra utan handlar om gula streptokocker som kan komma när som helst. Det har inte med tampongen att göra, säger hon.

Om man har den inställningen till mens från början kommer det bli mindre pinsamt och mer naturligt att föra det på tal. Har man inte tidigare haft för vana att lägga undan mensskydden kan man börja med att låta dem ligga framme nu eller se till att visa sitt barn var produkterna finns, och förklara hur de funkar.

LÄS OCKSÅ: Det här borde varje kvinna veta om sin mens

Var inkännande

– Försök att vara inkännande när du tar upp det här med ditt barn. Tvinga inte på samtalet, utan välj ett bra läge att prata om det. Du kan börja med att fråga vad de har pratat om i skolan - vissa skolor har bra sexualundervisning och andra har det inte. Ni kan också kika tillsammans på umo.se, där det finns mycket information om mens, säger Therese.

– Du kan börja med att säga ”Inom några år nu så kommer du att få mens, du vet att du alltid kan komma och fråga om du undrar något.”

Båda föräldrarna kan ta upp det. Huvudsaken är att barnet känner sig tryggt.

– Även om det är lättare för den som själv har haft mens att prata om det tycker jag att det är bra att inte köna. Pappor kan också prata om mens, men de kanske behöver läsa på lite mer.

Ett sätt att göra första mensen till något positivt är att planera in att man ska gå ut och äta eller göra något mysigt i samband med att den kommer. Fira lite, tycker Therese.

– Bryt normen att det är något fult och äckligt med mens. Det är friskt med mens. 

Vad är normalt och vad är det inte?

Även om mens är ett tecken på att kroppen funkar som den ska finns det en del saker som inte är normalt, och som ditt barn inte ska behöva genomlida.

Rikliga blödningar är en av dessa saker. Normalt blöder man 20 till 80 milliliter per menscykel. Det kan se ut som att det är mycket, men mycket av det som kommer ut är inte blod utan annan kroppsvätska och slemhinna som stöts ut.

– Blöder man så mycket att man måste byta mensskydd så ofta att det blir jobbigt, eller måste använda dubbla mensskydd för att inte blöda igenom så ska man gå till en läkare på ungdomsmottagning eller vårdcentral. Då kan det till exempel vara så att man riskerar att få lågt blodvärde. Det finns mediciner man kan ta för att minska blödningen. 

Som förälder kan man vara uppmärksam på åtgången av mensskydd och om det är stora blodfläckar på lakanen.

Precis som med rikliga blödningar är extrem mensvärk något som är viktigt att kolla upp. 

Ipren och Alvedon är en kombination som hjälper mot mångas mensvärk, medan andra blir hjälpta av preventivmedel som innehåller hormoner. Men extrem smärta kan också var tecken på allvarligare tillstånd, som endometrios.

Här kan du läsa mer om sjukdomen endometrios.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här