Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den nya mensemojin ser ut som en bloddroppe.Den nya mensemojin ser ut som en bloddroppe.Den nya mensemojin ser ut som en bloddroppe.
Den nya mensemojin ser ut som en bloddroppe. Foto: Plan International

Äntligen! Nu kommer mensemojin

Lingonvecka, röda faran, ketchup i kanoten. 

Det finns många mer eller mindre krystade sätt att uttrycka att man har mens

Men nu blir det väldigt mycket enklare: Det kommer en mensemoji!

Unicode, konsortiet av företag som beslutar om nya emojis, har lyssnat till folkets önskan. I nästa uppdatering finns en bloddroppe med. Det är Plan International UK som tagit fram den nya emojin efter en namninsamling med 55 000 underskrifter. Tanken är att den universella illustrationen ska bidra till att bryta tabut kring mens som råder i världen.

Har inte tillgång till sanitetsprodukter

– Det är fantastiskt att mensemojin äntligen är här. Det skickar ett kraftfullt budskap att vi måste bryta tystnaden kring mens. Det är hög tid att öppna upp debatten och öka medvetenheten, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige i ett pressmeddelande.

Trots att livmoderbärare blöder i snitt 2 400 dagar av sitt liv är menstruationen fortfarande tabubelagt och på många platser i världen har de som blöder inte tillgång till varken toaletter eller basala sanitetsprodukter som tamponger, bindor eller menskoppar. 

LÄS OCKSÅ: Barnmorskan: Så pratar du med ditt barn om mens

Många nya emojis

Men mensemojin är inte den enda nya emojin 2019. Unicode verkar vilja slå ett slag för inkludering, då flera av de nya figurerna föreställer personer med olika funktionsnedsättning, eller verktyg som används vid dito. Med uppdateringen kommer bland annat rullstolar, ett öra med en hörapparat och en bionisk benprotes.