Specialistläkaren Anna-Sofia Melin nämner de vanligaste symptomen på endometrios.

7 vanliga frågor om endometrios – läkaren svarar

Endometrios drabbar ungefär var tionde kvinna som har mens. 

Trots att det är så vanligt är okunskapen stor. 

Här svarar Anna-Sofia Melin, specialistläkare i gynkelogi/obstetrik på några vanliga frågor och svar om endometrios. 

Victoria Petersson

Hur vet man att man har endometrios? Vilka är de vanliga symptomen?

Menssmärta, som ofta börjar några dagar innan man börjar blöda är. Ett annat viktigt symptom är djup samlagssmärta, det ska inte göra ont vid samlag. Även besvär med mage och tarm som IBS kopplas till endometrios. 

– Många kvinnor söker hjälp för magbesvär och går igenom utredningar men ingen frågar om deras mensvärk. Även urinvägsinfektioner kan ha en koppling till endometrios. Alla organ i buken påverkas. Man kan uppleva en trötthet och en något ökad kroppstemperatur. Endometrios är en sjukdom som påverkar hela kroppen, säger Anna-Sofia Melin, specialistläkare i gynkelogi/obstetrik. 

LÄS OCKSÅ: Hanna, 26, kämpade i fem år för sin endometriosdiagnos

Hur söker man hjälp och vart ska man vända sig?

– Om man är under 23 år så tycker jag man ska vända sig till en ungdomsmottagning och där får man träffa barnmorskor och läkare. Det är ett bra första steg, för att få hjälp med sin mensvärk. 

Men många upplever att de inte får rätt hjälp, och blir inte tagna på allvar. 

– Man ska inte ge sig, man kan kräva behandling och utredning. Man måste stå på sig, trots att det kan vara tufft. Man ska alltid få hjälp med sin mensvärk, med hormonella läkemedel eller smärtstillande. Det är ett första steg. 

I Stockholm finns det många gynekologmottagningar, men ute i landet kan det vara svårare att få hjälp och hitta rätt läkare. Man har rätt att begära remiss från sin vårdcentral till ett endometriosteam. 

Men detta ska enligt nya riktlinjer skötas i öppenvården, man kan inte vid en gynekologundersökning se om någon har endometrios eller inte. 

– Jag har hört patienter berätta om hur de fått svar vid en gynekologundersökning att de inte har endometrios, men så kan man inte säga som gynekolog. Det kan man inte se på en undersökning. Det finns vidare undersökningar som kvinnan ska erbjudas. 

SE FÖRSTA AVSNITTET AV "MELLAN BENEN" HÄR - OM ENDOMETRIOS: 

Varför är det så svårt att få rätt hjälp? 

Endometrios har betraktats som en svår sjukdom med svåra och besvärliga patienter

– Kvinnan själv har ofta dålig koll på vad som är normal mensvärk och inte. Det är ju svårt att veta. Sedan finns det också en okunskap inom vården, mag-tarm-läkaren frågar till exempel inte om kvinnan som söker hjälp för magproblem också har svåra menssmärtor. 

Anna-Sofia Melin menar att mens är något som är tabu i samhället, och svårt att tala om trots att det är så naturligt. Hon menar att det finns en attityd i samhället att mens inte är något man ska prata om, och påpekar att kvinnosjukdomar länge inte har uppfattats som glamouröst att jobba med. 

– Unga tjejer och kvinnor kan inte ha det så här, vissa är borta en hel vecka varje månad och kan inte ta studenten eller klara av sina jobb. Så kan vi inte ha det. Förstå vilken förlust det är för kvinnorna och samhället. 

– Unga tjejer och kvinnor kan inte ha det så här, vissa är borta en hel vecka varje månad och kan inte ta studenten eller klara av sina jobb, säger Anna-Sofia Melin.

Hur ställer man en diagnos? 

Ett krav eller regel är att man ska se endometrioshärdar - celler som liknar livmoderslemhinnen som hamnar utanför livmodern och börjar växa på fel ställen, till exempel organ i buken. Dessa endometriosceller orsakar sedan inflammationer och leder till smärta och det bildas med tiden endometrioshärdar eller cystor. 

Det kan man göra med en titthålsoperation där man ser in i magen. 

– Ibland är det oklart vad man ser och då tar man prov och analyserar vidare. Vi sätter alltså inte en diagnos bara baserat på symptom. Ultraljud där man kan se cystor på äggstockarna och MR-röntgen är också sätt att sätta en endometrios-diagnos. 

LÄS OCKSÅ: Endometrios - vanlig kvinnosjukdom 

Vilka behandlingar finns, och vad kan man göra själv? 

Svår mensvärk och endometrios har samma behandling, vilket är hormonella preventivmedel. En kunskap om menscykeln är bra. Smärtstillande tabletter, men ofta räcker inte det. P-piller som gör att man inte har mens brukar fungera bra. 

– Det man kan göra själv är att använda värmedyna, och träna. Under svår mensvärk är det givetvis svårt att träna, men de övriga dagarna är det bra att träna core-muskulaturen så man bygger upp en styrka som står emot smärtan. 

Sjukgymnast kan hjälpa med övningar som hjälper mot smärtan i bäckenbotten. 

– En behandling som erbjuds när inget annat funkar är att försätta sig i en lätt form av klimakteriet. Medicinen stänger alltså av kvinnans egna äggstockar och då dör endometrioshärdarna ut. Det kan låta läskigt, men det är en bra behandling. Man blir snabbt mensfri och slipper smärtor. Oftast gör man detta under en period. Efter denna behandling så ökar fertiliteten och man har goda möjligheter att bli gravid, säger Anna-Sofia Melin. 

Om något år så kommer vi se ett nytt läkemedel på marknaden som gör just detta.