Foto: Sinar 2

Matvarorna som ger dig cancer

Ny undersökning visar att akrylamid fortfarande finns i våra livsmedel i stora doser. Ett ämne som misstänks öka risken för cancer. Värst är det i kaffe, chips, pommes frites och bröd.
En expertgrupp från EU:s livsmedelsmyndighet Efsa har tittat på senaste forskningen kring riskerna med akrylamid.

Slutsatsen är, precis som för tio år sedan, att det fortfarande är cancerogent.

Foto: Sinar 2

1. Potatischips


Svenskar får i sig ungefär 30-40 mikrogram akrylamid per person och dag. Tio procent av det kommer från potatischips. Det är nämligen när det blir brunt som halterna av akrylamid stiger. Stärkelserika livsmedel, som potatischips, kan innehålla höga halter akrylamid.

Foto: Magnus Jönsson

2. Pommes frites

Akrylamid bildas när vi friterar maten. Hur höga halterna blir beror på tillagningstid och temperatur. Gyllengula innehåller lägre halter än bruna. Ungefär tio procent av det dagliga intaget kommer från pommes frites.
Foto: Sam Stadener

3. Kaffebönor


Ungefär 30 procent av akrylamiden som svenskar får i sig dagligen kommer från kaffet. Redan i vintras tog Livsmedelsverket fram en rapport för att se hur vanligt akrylamid är i matvaror i Sverige. "Tyvärr hade halterna inte sjunkit signifikativt på de tio år som gått", säger Lilianne Abramsson Zetterberg på Livsmedelsverket till Svensk Dagbladet.
Foto: Cornelia Nordström

4. Bröd


Om du rostar brödet stiger halterna snabbt mot slutet av rostningen. Ta upp brödet innan det blir brunt. När det gäller mjukt bröd är akrylamidhalten allra högst på ytan. Ämnet i sig kommer vi aldrig kunna bli av med helt och hållet eftersom många av livsmedlen med akrylamid också har andra nyttigheter som vi behöver få i oss.


Foto: Frida Wismar

5. Kex


Kan innehålla akrylamid. Vi får i oss 30 procent av intaget från kex tillsammans med bröd och kakor. Den goda smaken och krispet är det som vi tycker om och vill åt.
Foto: Nils Petter Nilsson

6. Frukostflingor


Här kan det också finnas akrylamid som bildas vid tillagningen. Halterna skilde sig mycket åt i undersökningen bland olika livsmedelstillverkare ,vilket visar att alla inte bryr sig lika mycket.
Foto: Ylwa Yngvesson

7. Kakor


Här kan det också finnas. Bättre med gyllengula, än brungräddade. Ett problem är att det är först vid 120 grader och uppåt som vissa aminosyror och sockerarter ombildas på ett sätt som lockar fram smaker och aromer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!