Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vid återbesöket på IVA, där Mats bland annat skulle få höra vad personalen skrivit i dagboken om honom, tog sköterskorna upp att personalen framöver måste lära sig grundläggande teckenspråkstecken för exempelvis ”gå på toaletten”, ”törstig” och ”hungrig”.Vid återbesöket på IVA, där Mats bland annat skulle få höra vad personalen skrivit i dagboken om honom, tog sköterskorna upp att personalen framöver måste lära sig grundläggande teckenspråkstecken för exempelvis ”gå på toaletten”, ”törstig” och ”hungrig”.Vid återbesöket på IVA, där Mats bland annat skulle få höra vad personalen skrivit i dagboken om honom, tog sköterskorna upp att personalen framöver måste lära sig grundläggande teckenspråkstecken för exempelvis ”gå på toaletten”, ”törstig” och ”hungrig”.
Vid återbesöket på IVA, där Mats bland annat skulle få höra vad personalen skrivit i dagboken om honom, tog sköterskorna upp att personalen framöver måste lära sig grundläggande teckenspråkstecken för exempelvis ”gå på toaletten”, ”törstig” och ”hungrig”.

Mats, 42, var nära att dö i covid – fick lära sig gå och prata igen

Premium På IVA fick hustrun Sandra och systern Camilla flera gånger ta avsked av honom.

Men tack vare att Mats Åkerblom, 42, var vaccinerad, hade en enorm kämpaglöd och att covidvården blivit bättre har han inte bara överlevt – utan snabbt återhämtat sig så mycket att han kan gå igen och arbeta deltid.

40 procent av lungorna är dock förstörda och Mats och hans fru flyttar ifrån sitt älskade hus för att det är för tungt att klara gräsklippning och trappor. 

– Jag gick från helt frisk – visserligen med astma som jag hade under kontroll och D-vitaminbrist som jag inte kände till – till nedsövd, utan talförmåga och senare rullstolsburen, säger han.

Mats Åkerblom har just kommit hem från jobbet som beroendeterapeut i Köpings kommun, där han avrundat eftermiddagens gruppsamtal med klienterna.

– Det är så härligt, för de här personerna som har levt rätt tuffa liv är så måna om att inte utsätta mig för smittorisk nu när jag är mer infektionskänslig. De håller dunderkoll på att alla som kommer på terapin är vaccinerade mot covid och inte dyker upp med förkylningssymptom, säger han och ler.