Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>SJUKDOMAR & BESVÄR

Publicerad 6 okt 2017 14:51

Många svenskar låter bli att vaccinera sig mot influensan

Influensan närmar sig Sverige och ett stort antal svenskar kommer drabbas.

Influensan närmar sig Sverige och ett stort antal svenskar kommer drabbas.

1/2

Foto: Shutterstock

Ändå är det många som väljer bort vaccination, trots att de tillhör en riskgrupp.

Ändå är det många som väljer bort vaccination, trots att de tillhör en riskgrupp.

2/2

Foto: Shutterstock

Årets influensa närmar sig Sverige.

Trots Folkhälsomyndighetens varningar är det fortfarande ett stort antal svenskar som väljer bort vaccination - även om de tillhör en riskgrupp.

Enligt experterna är det många som helt enkelt inte vet att de tillhör en.

– Det kan vara skillnad mellan intensivvård eller inte, säger Mia Brytting, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten till Hälsoliv.

Varje år drabbas ett stort antal svenskar av influensan. För de allra flesta innebär det feber, värk och andra mer eller mindre obehagliga symtom.
Men för personer som tillhör en riskgrupp kan influensan vara direkt livshotande.

Enligt ett pressmeddelande från läkemedelsföretaget Sanofi skördade influensan mer än dubbelt så många offer som trafikolyckor under 2016 och 2017.

Majoriteten av de avlidna var över 65 och av de som tvingades söka intensivvård var det bara 32 procent som hade vaccinerat sig - trots att de tillhör en tydlig riskgrupp.

LÄS OCKSÅ: Så överlever du när din partner är sjuk 

Många låter bli att vaccinera sig mot influensa

Enligt Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten, är det många runt 65 som inte känner sig särskilt gamla och därför inte anser att de tillhör en riskgrupp.

– Risken ökar ju äldre man blir. Från och med 65 så är det en ökad risk, men en stor andel av de unga pensionärerna klarar samtidigt en influensa, säger hon.

När det kommer till den yngre befolkningen så har man sämre koll eftersom det saknas vaccinationsregister.

– Men vi misstänker att vaccinationstäckningen är låg, om man tittar på hur många under 65 som vaccinerar sig och hur stor del som vi tror borde tillhöra en riskgrupp, säger hon.

Även här tror Brytting att många helt enkelt inte reflekterar över att de kan ligga i riskzonen.

– Trots att informationen finns överallt tar de inte till sig den, för att de känner sig friska, säger hon.

Hur farligt är det att inte vaccinera sig?

– Det hänger på vilken riskgrupp du tillhör och i vilken ålder du är. Främst är det mycket äldre personer som inte klarar influensan. Och folk kan bli så allvarligt sjuka att det blir en lång rehabilitering.

LÄS OCKSÅ: Flunsan, eller "bara" en vanlig förkylning? 

Vaccinet ger inte ett hundraprocentigt skydd

På senare tid har det framkommit kritik mot att influensavaccinet saknar tillräckligt skydd. Bland annat har Världshälsoorganisationen, WHO, önskat att tillverkarna uppdaterar det nuvarande vaccinet.

Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Foto: LENA KATARINA JOHANSSON

Mia Brytting anser dock att vi har ett fullgott skydd mot årets säsong.

– Det ser bra ut. Det var inte helt optimalt mot h3n2 som vi hade förra året, men där har vi i gengäld byggt upp en naturlig immunitet, säger hon.

– Och nej, vaccinet har inte ett hundraprocentigt skydd. Men har du vaccinerat dig och får influensan så får du en mildare sjukdom. Det är jätteviktigt att veta. Det kan vara skillnad mellan intensivvård eller inte.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? 8 "huskurer" som faktiskt fungerar 

Prognosen inför årets influensasäsong

Australien har drabbats väldigt hårt under sin influensasäsong vilket skördat många offer. Detta behöver å andra sidan inte betyda att det norra halvklotet kommer råka lika illa ut när sjukdomen väl når hit.

Vilken typ av influensa som kommer att dominera i Sverige i år går inte att säga med säkerhet, men Mia Brytting tror att influensa B är en stark kandidat. Den har inte gjort särskilt mycket väsen av sig under de senaste åren.

Just influensa B kan innebära att fler yngre personer drabbas i större utsträckning än vanligt.

– Det spelar ingen roll om du får influensa A eller B, du kan bli lika milt eller allvarligt sjuk. Men vi vet att när h3n2 cirkulerar drabbas äldre och vid influensa B och h1n1 (svininfluensan) så är det fler yngre personer som drabbas.

Exakt när influensan knackar på porten i norr vet vi inte. Förra året kom den tidigare än vanligt och i år förväntas den vara något försenad.

Relaterat