Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa>Sjukdomar & besvär

Publicerad 15 okt 2016 13:22

Malin led av extrema svettningar: "Ångestladdat"

Led i många år. Malin Hedeboe berättar hur skolgången blev lidande eftersom hon alltid fick planera hur hon skulle klä sig för att svettfläckarna inte skulle synas. "Jag fick anpassa vardagen helt efter svettningarna."

Led i många år. Malin Hedeboe berättar hur skolgången blev lidande eftersom hon alltid fick planera hur hon skulle klä sig för att svettfläckarna inte skulle synas. "Jag fick anpassa vardagen helt efter svettningarna."

1/2

Foto: Li Fernstedt

Fick hjälp. För ett par år sedan såg Malin en reklamskylt på bussen om en klinik i Köpenhamn som med hjälp botoxinjektioner kunde eliminera svettningarna. "Jag åkte direkt hem och googlade", berättar hon.

Fick hjälp. För ett par år sedan såg Malin en reklamskylt på bussen om en klinik i Köpenhamn som med hjälp botoxinjektioner kunde eliminera svettningarna. "Jag åkte direkt hem och googlade", berättar hon.

2/2

Foto: Li Fernstedt

När det var som värst beställde hon hem stora kartonger med svettskydd. Det hjälpte inte.

Malin har lidit av hyperhidros, extrem svettning, i nästan hela sitt liv. Till slut var det botox som hjälpte henne.

– Mitt liv har gått från att vara ångestladdat till helt underbart, säger hon.

Malin Hedeboe har haft extrema svettningar ända sedan tidiga tonåren. Hon svettades kraftigt från armhålorna trots att hon inte ansträngde sig alls.

– Det var ångestladdat och jag blev ofta nervös och det i sin tur gjorde att jag svettades ännu mer, säger hon.

Hon tog kontakt med sjukvården men läkarna sa att det var helt normalt att svettas, att det var hormonellt och hörde till tonåren.

– Jag var hos läkaren flera gånger men ingen tog mig på allvar, säger hon.

LÄS MER: Därför vaknar du upp svettig om natten

Skolgången blev lidande eftersom Malin alltid fick planera hur hon skulle klä sig för att svettfläckarna inte skulle synas.

– Jag hade alltid mörka kläder i flera lager. Men jag kände mig så ofräsch då tyget blev missfärgat och stelt under dagen. På sommaren kunde jag sitta i en tjock stickad tröja, för att svetten bara forsade.

Hyperhidros kan påverka hela livet

Till slut kretsade hela livet kring hur hon skulle göra för att svetten inte skulle synas.

– Jag fick anpassa vardagen helt efter svettningarna. Jag hade med mig ombyten, våtservetter och deodorant. Jag beställde till och med stora kartonger med svettskydd, som var som trosskydd ungefär, som jag tejpade i armhålorna. Men det fungerade inte, det var klumpiga och gled omkring i armhålorna, berättar Malin.

Och det blev bara värre ju mer ängslig Malin blev. Till slut blev det en ond cirkel.

– Det var psykiskt jobbigt och ångestladdat. Jag övervägde till och med att strunta i studentbalen, som jag normalt hade sett fram emot. Jag använde "absolut torr"-lösning som finns på apoteket, men av den fick jag stora blåsor. Men hellre blåsor i armhålorna än svett, tänkte jag. Sen satt jag under hela balen med papperslappar under armarna.

LÄS MER: Svettig? 7 saker din kropp vill säga till dig

För ett par år sedan såg Malin en reklamskylt på bussen om en klinik i Köpenhamn som med hjälp botoxinjektioner kunde eliminera svettningarna.

Malin Hedeboe

Foto: Li Fernstedt

– Jag åkte direkt hem och googlade och sen fyllde jag i ansökningsformuläret om hur länge jag hade svettats och hur det påverkade min vardag. Jag fick det beviljat, att helt avgiftsfritt testa botox. Det var en fantastisk känsla att äntligen ha hittat något som kanske skulle fungera, säger hon.

Så slapp Malin sina extrema svettningar

På behandlingsdagen var Malin ganska nervös, men förväntansfull. Hon åkte ner från Helsingborg till Köpenhamn.

– Jag var väl förberedd. Jag hade googlat allt om behandlingen. På kliniken kände jag bara en stor lättnad, när mina besvär äntligen togs på allvar. Och det gjorde inte alls så ont som jag befarat. Själva behandlingen med botox i armhålorna tog bara några minuter, berättar Malin.

Effekten kom fort. Redan dagen efter hade Malin inga svettningar alls.

– Till och med när jag tränade så var jag torr i armhålorna, säger hon glatt.

Hittills har Malin gjort fyra behandlingar med ungefär fem månaders mellanrum och har de senaste gångerna betalat själv.

– Det är kostsamt men det är det värt. Jag skulle betala vad som helst för att slippa vara blöt av svett. Mitt liv är så mycket bättre nu. Bara att kunna klä mig som jag vill är helt underbart.

Kan träna i dag. "Till och med när jag tränade så var jag torr i armhålorna", säger Malin Hedeboe glatt efter att ha hittat behandlingen som fungerade.

Foto: Li Fernstedt / LI FERNSTEDT

Relaterat