Malin, 25: "När jag vaknar vet jag inte hur den här dagen kommer bli"

Malin, 25: Det här vill jag att du vet om min diabetes

Malin Åman, 25, diagnostiserades med typ 1-diabetes för 13 år sedan.

De här sakerna vill hon att du ska veta om sjukdomen.

– När jag vaknar vet jag inte hur den här dagen kommer bli.

Cornelia Thomasson

Den 14 november är det Internationella Diabetesdagen. Det är en av våra vanligaste folksjukdomar och i Sverige tros ungefär 4 procent av befolkningen vara drabbade. Den vanligaste formen är typ 2-diabetes, men ungefär 50 000 personer behandlas för typ 1-diabetes. 

En av dem är 25-åriga Malin Åman. Hon har haft diabetes sedan hon var 12 år gammal. I filmklippet ovan kan du se henne berätta om sjukdomen.

LÄS OCKSÅ: 9 tidiga tecken på diabetes att ha koll på 

"All diabetes är individuell"

Ett vanligt missförstånd är att man får typ 1-diabetes för att man äter mycket socker. Men det är inte sant:

– Jag har inte fått diabetes typ 1 för att jag har misskött mig eller ätit för mycket socker. All diabetes är individuell, säger Malin.

Vad som orsaker diabetessjukdomen är forskarna inte eniga om, men man tror att virus, autoimmuna faktorer och ärftlighet kan ligga bakom.

Vad är skillnaden mellan diabetes typ 1 och typ 2?

Det som är gemensamt för diabetes typ 1 och 2 är högt blodsocker. Men det är egentligen två olika sjukdomar. Vid typ 1-diabetes bildar kroppen inget insulin, och detta måste tillföras genom injektioner. Vid typ 2-diabetes  bildar kroppen fortfarande insulin men det kan finnas insulinmotstånd som gör att insulinet inte räcker till.

Källa: Diabetesförbundet

LÄS OCKSÅ: Diabetes typ 1 och 2 – det här är skillnaden

Det går inte att bota diabetes

Gemensamt för alla med typ 1-diabetes är att deras insulinproduktion har upphört. För att kroppen ska fungera måste de därför tillföra insulin genom injektioner. Det första Malin tänker på när hon vaknar är att kolla sitt blodsocker, sedan på vad hon ska äta och på att reglera hur mycket insulin hon ska ta. 

Komplikationerna av diabetes är många. Man kan få problem med njurar, ögon, svårläkta sår. I nuläget går det inte att bota diabetes, men med rätt behandling kan många leva ett välfungerande liv. Mycket handlar om egenvård.

– Jag skulle inte säga att det är jättepositivt att ha diabetes. Men om jag ska se något positivt med sjukdomen så är det att jag lärt mig mer om hur jag fungerar när jag äter saker och att jag har bättre koll på min hälsa än vad jag haft om jag inte fått diabetes, säger Malin Åman.