Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Om du inte är noga med hygienen runt grillen kan du drabbas av magsjuka.Om du inte är noga med hygienen runt grillen kan du drabbas av magsjuka.Om du inte är noga med hygienen runt grillen kan du drabbas av magsjuka.
Varma temperaturer kan också ställa till det när det kommer till hygien och sjukdomarVarma temperaturer kan också ställa till det när det kommer till hygien och sjukdomarVarma temperaturer kan också ställa till det när det kommer till hygien och sjukdomar
1 AV 2
Om du inte är noga med hygienen runt grillen kan du drabbas av magsjuka.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Varma temperaturer kan också ställa till det när det kommer till hygien och sjukdomar
Foto: Shutterstock.

GUIDE: Grilla på rätt sätt – slipp magsjuka i sommar

Äntligen sol, värme – och grillen ska fram. 

Men om du inte är noga med hygienen runt grillen kan du drabbas av magsjuka. 

Här listar vi de största fällorna vid grillen – och hur du undviker att bli sjuk. 

När värmen kommer ökar också vårt grillsug. Men varma temperaturer kan också ställa till det när det kommer till hygien och sjukdomar. 

Magsjuka kan drabba många på sommaren, och de förändrade livsstilsvanorna ligger oftast bakom insjuknandet. Livsmedel som kött, kyckling, ägg och grönsaker kan vara vanliga smittovägar, och även dricksvatten och kontakt med djur kan sprida smittan. 

Enligt Folkhälsomyndigheten så blir mer än 12 000 personligen årliga magsjuka av bakterier som campylobacter, ehec, yersinia och salmonella. Många smittas just under sommarmånaderna. 

Här är de vanligaste misstagen vid grill och hantering av mat som kan göra dig sjuk: 

1. Du ställer ut maten vid grillen i värmen alldeles för länge 

Tänk på att alltid hålla maten kall så länge som möjligt. Lägg in matvarorna i kylen när du kommer hem, och ett bra tips är också att ha med sig kylväska till butiken om du har en bit att köra hem. 

2. Du tinar köttet på fel sätt

När du ska grilla är det viktigt att köttet är väl tinat, då du vill undvika att få en köttbit stekt på ytan medn rå inuti. Tina därför köttet i kylskåpet om det varit fryst, eller i ett vattenbad. 

LÄS OCKSÅ: Slipp magsjuka i sommar – 7 enkla knep 

3. Du marinerar med samma marinad på färdiggrillat kött som det ogrillade

Tänk på att bakterier från det ogrillade köttet kan överföras till det färdiggrillade om du använder samma marinad innan och efter grillning. 

LÄS OCKSÅ: Magsjuka? Detta ska du äta efteråt 

4. Du har för varmt i ditt kylskåp

Temperaturen i kylskåpet ska ligga runt 4 °C, då minskar du risken att bli matförgiftad och maten håller längre. 

INKUBATIONSTID OCH SYMTOM VID MAGSJUKA

Fakta från Netdoktor om Magsjuka och vinterkräksjuka

Oftast beror magsjuka på en virusinfektion, som vid vinterkräksjuka (calicivirus). 

Även bakterier är en vanlig smittkälla (campylobakter eller rotavirus). 

En annan orsak kan vara dryck eller mat som hanterats på ett felaktigt sätt. 

Inkubationstiden är 12-48 timmar

Symtom:

plötsligt illamående

kräkningar

diarré

eventuellt magsmärtor

Goda råd till dig som drabbats av magsjuka:

Tvätta händerna! Det är speciellt viktigt efter toalettbesök och före måltid. Tyvärr räcker inte handsprit.

Om du är sjuk ska du inte laga mat åt andra personer.

Eftersom man förlorar mycket vätska är det viktigt att återställa vätskebalansen genom att dricka mycket vatten. 

I ovanliga fall kan kräksjuka ge vätskebrist, det märks genom att du har svårt att kissa och får uttorkade slemhinnor. Då kan du behöva kontakta din vårdcentral, men pröva först att tillföra vätska på egen hand.

Förutom vatten kan du behöva ersätta salter och mineraler, ett bra alternativ är då vätskeersättning i form av brustablett som finns att köpa på apotek.

Källa: Netdoktor är Sveriges ledande hälsoportal. Mer än 100 framstående läkare och andra medicinska experter skriver och uppdaterar faktainnehållet på Netdoktor.se 

5. Du tvättar inte händerna innan du ska grilla 

A och O givetvis är god handhygien för att undvika smitta och sjukdom. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten innan du ska hantera kött eller börja laga mat. Tänk också på att tvätta händerna mellan det att du hanterar kött och sen börjar göra sallad eller liknande. 

6. Var extra försiktig under rötmånaden

Rötmånaden som är sista veckan i juli och början på augusti, och innebär att många livsmedel klarar sig sämre än vanligt. Den höga luftfuktigheten och värmen gör att bakterierna ger bra förhållanden för att växa till sig och sprida smitta. 

7. Maten står framme i värmen för länge

Om du till exempel ska ha picknick eller åka långt med mat som helst ska förvaras kallt är en bra idé att investera i en kylväska där du kan ha kylklampar, och på så sätt hålla maten fräsch och kall innan den ska ätas. 

Efter grillmiddagen är det viktigt att inte låta mat stå framme i värmen för länge, ställ in maten i kylsåpet och undvik direkt solljus på maten. 

LÄS OCKSÅ: Magsjuk? Fem huskurer som hjälper

8. Redskapen är smutsiga 

Byt alltid kniv och skärmbräda mellan kött/kyckling och andra råvaror. Eller diska mellan du använder dessa. Tänk också på att använda olika uppläggningsfat för ogrillat kött och grillat kött, så de inte legat på sama fat. 

9. Grillnät/galler är smutsigt 

Livsmedelsverket skriver att galler av rostfritt stål, gjutjärn, porslinsemalj eller förnicklade fungerar bra när man grillar. De skriver också att det är viktigt att gallret är tät nog för att maten inte ska ramla ner på glöden. 

Källor: Livsmedelsverket och 1177 Vårdguiden