Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>SJUKDOMAR & BESVÄR>Magsjuka

Publicerad 20 aug 2018 17:00

Därför kan magsjuka vara farligt för diabetiker

Kräksjukan kan orsaka större skada än du tror

Kräksjukan kan orsaka större skada än du tror

Foto: CHRISTER WAHLGRENScanPix code; 8516

När skola och jobb är i gång igen ökar risken för att drabbas av virus och sjukdomar. 

Har du koll på hur länge du ska stanna hemma om du blivit magsjuk?

Inte bara för din egen skull, utan för att sjukdomen kan innebära livsfara för den med diabetes. 

Magsjuka kan man få av olika virus eller bakterier. Vi känner alla till ordet vinterkräksjuka men nu finns det även magsjukor som mer och mer dyker upp under hela året. En period då det gärna dyker upp är när människor går tillbaka till jobb och skola efter semestern. Då gäller det verkligen att skydda sig. 

LÄS MER: Hjälper vitpepparkorn mot magsjuka 

Så påverkar magsjuka den med diabetes 

Det är minst lika viktigt att inte bli smittad som att faktiskt smitta. Människor med sjukdomar eller äldre kan bli riktigt sjuka om de blir smittade. Det finns en 48-timmarsregel och för att undvika smittspridning bör man hålla den. Det finns de med vissa sjukdomar som är väldigt utsatta när det gäller magsjukevirus. I tidningen Vårdfokus kan man läsa om hur en patient fick magsjuka och avled av sin diabetessjukdom. Diabetes och magvirus är en dålig kombination allmänt men när det gäller diabetes2 så finns det risker med själva medicinen. Om man äter och dricker mindre kan läkemedlet Metformin samlas i blodet och utlösa en mjölksyreförgiftning i blodet vilket kan leda till död om inte behandling sätts in tidigt. Har man fått magsjuka ska man göra uppehåll med medicinen vilket vårdgivaren borde upplysa alla patienter om men i vissa fall kanske har missat. 

Det viktigaste är att vi som drabbas inte bara utgår ifrån oss själva utan även tänker på människorna runt omkring oss. Inte många följer denna regel för att man måste tillbaka till jobbet eller inte vill vabba för att man förlorar pengar. Men genom att respektera 48-timmarsregeln skulle man kanske kunna rädda liv. Är inte det en anledning god nog till att stanna hemma? 

LÄS MER: Magsjuka - det borde du äta efteråt 

Magsjuka kan komma året om

Magsjuka innebär kräkningar, diarréer och illamående och brukar vara i cirka 24-48 timmar men brukar oftast lugna sig efter ett dygn.  Det är mycket vanligt att det kommer snabbt. Ibland kan man säga exakt klockslag då det började. Man kan även drabbas av feber och ont i kroppen. Vinterkräksjukan är ett etablerat namn men det verkar vara så att det kan dyka upp året om med en topp på vintern. Du kan helt enkelt drabbas av kräksjukan året om och då finns det några saker som är viktiga att tänka på. 

Man behöver oftast inte söka vård utan det ska gå över av sig självt men det finns vissa tecken man ska vara uppmärksam på.

Så skyddar du dig på bästa sätt

Viruset sprids genom direktkontakt med smittämnet, via händer som tar i datorernas tangentbord, kranar, handtag osv. Därför är handtvätt väldigt viktigt. Tvätta händerna med tvål och vatten och ta gärna bakteriedödande om det finns efteråt. Det finns även en del husmorstips som florerar, som att till exempel äta hela pepparkorn. Det finns ingen vetenskap bakom detta men fungerar säkert Har man väl drabbats är det inte så mycket att göra mer än att rida ut stormen. 

LÄS MER: Råden för att slippa magsjuka 

ALLT DU BEHÖVER VETA OM MAGSJUKA PÅ HÄLSOLIV