Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

8 smarta tips – så håller du magsjukan borta i sommar

Foto: Shutterstock

2 av 9

1. Var försiktig med rå kyckling

Bakterien campylobacter är en av de vanligaste orsakerna till magsjuka. 43 000 svenskar drabbas varje år, enligt Livsmedelsverket. Bakterien finns framför allt i kycklingkött och nivåerna ökar under de varma sommarmånaderna.

– Håll därför isär rå kyckling och livsmedel som är färdiga att ätas. Skölj heller inte rå kyckling under rinnande vatten, stänk kan hamna på andra livsmedel och redskap, uppmanar mikrobiologen Åsa Rosengren.

Den största risken att bli smittad av bakterien är när kycklingen fortfarande är rå.

– De flesta vet ju att kyckling ska genomstekas ordentligt. Men det är hur man hanterar kycklingen innan den hamnar i ugnen eller på grillen som är kritiskt, säger Åsa Rosengren och fortsätter:

– Man ska vara fokuserad på uppgiften när man håller på med rå kyckling, inte hålla på och ta på annat samtidigt, till exempel fippla med mobilen. Det är lätt att glömma var man har händerna om man surfar eller står och pratar med någon samtidigt som man lagar mat.

När man är färdig med den råa kycklingen ska man torka upp ordentligt med hushållspapper så att köttsaft inte ligger kvar på diskbänken. Diska skärbrädan och kniven noggrant.

LÄS OCKSÅ: Magsjuk? 5 huskurer som faktiskt fungerar

2 av 9