8 smarta tips – så håller du magsjukan borta i sommar

Sommartider hej, hej. Magsjuka nej, nej.

Tyvärr är sommaren tiden då magsjuka slår till och den kan förstöra om inte en hel semester så åtminstone någon vecka. Ungefär en halv miljon svenskar blir matförgiftade varje år.

Med några enkla råd och tips går det dock att hålla magsjukan borta och njuta av god mat i goda vänners lag.

Foto: Shutterstock

Slipp få semestern förstörd

Vi flyttar ut i sommarstugan, husvagnen, till campingen… Nu ska det njutas! Men för att ledigheten ska bli så bra som man hoppats är det klokt att tänka till lite extra när man ska hantera och laga mat, särskilt viktigt när det är varmt och luftfuktigheten stiger.

– Vi vet att bakteriella infektioner som magsjuka orsakade av campylobacter, salmonella och ehec ökar under sommaren, särskilt i slutet av den, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

En del blir riktigt dåliga och måste läggas in på sjukhus med dropp, andra får feber, kräks, mår dåligt och får rejält ont i magen. Det kan ta en till två veckor innan man är helt återställd. I vissa fall finns det dessutom risk för följdsjukdomar och komplikationer i form av ledbesvär. För att inte en bli en av de 500 000 svenskar som blir matförgiftade varje år finns det ett par enkla regler att hålla sig till:

– Genomstek köttfärs och fågel, förvara kylvaror i kylskåp och var jättenoga med hygienen i köket.

LÄS MER: Slipp magsjuka i sommar – 12 enkla tips

Vilka livsmedel håller sig bäst i värmen?

– Sådant som är torrt, salt, surt och sött håller sig generellt längre än färskvaror. Det som håller mindre bra är råvaror som till exempel rent kött, fisk och mjölk.

Åsa Rosengren menar att man bör tänka igenom vad man har i skafferiet och i kylen i sommarstugan.

– Jag rekommenderar torkat kött, konserver, pasta och gryner som kan hålla sig hur länge som helst om de förvaras torrt.


Foto: Shutterstock

1. Var försiktig med rå kyckling

Bakterien campylobacter är en av de vanligaste orsakerna till magsjuka. 43 000 svenskar drabbas varje år, enligt Livsmedelsverket. Bakterien finns framför allt i kycklingkött och nivåerna ökar under de varma sommarmånaderna.

– Håll därför isär rå kyckling och livsmedel som är färdiga att ätas. Skölj heller inte rå kyckling under rinnande vatten, stänk kan hamna på andra livsmedel och redskap, uppmanar mikrobiologen Åsa Rosengren.

Den största risken att bli smittad av bakterien är när kycklingen fortfarande är rå.

– De flesta vet ju att kyckling ska genomstekas ordentligt. Men det är hur man hanterar kycklingen innan den hamnar i ugnen eller på grillen som är kritiskt, säger Åsa Rosengren och fortsätter:

– Man ska vara fokuserad på uppgiften när man håller på med rå kyckling, inte hålla på och ta på annat samtidigt, till exempel fippla med mobilen. Det är lätt att glömma var man har händerna om man surfar eller står och pratar med någon samtidigt som man lagar mat.

När man är färdig med den råa kycklingen ska man torka upp ordentligt med hushållspapper så att köttsaft inte ligger kvar på diskbänken. Diska skärbrädan och kniven noggrant.

LÄS OCKSÅ: Magsjuk? 5 huskurer som faktiskt fungerar


Foto: Shutterstock

2. Stek hamburgaren ordentligt

Älskar du att slänga hamburgare på grillen? Fall bara inte för trenden med rosa eller blodiga burgare!

– Ehec-bakterier kan finnas på nötkött, bakterierna sitter i så fall på köttytan. Om man grillar eller steker en hel köttbit så att den får stekyta dör bakterierna och då kan man äta köttet utan risk, säger mikrobiologen Åsa Rosengren och fortsätter:

– Men köttfärs är problematiskt för där mal man in ytbakterierna i smeten så att de även kan hamna i centrum av köttet. Det innebär att de kan överleva grillning eller stekning om temperaturen inte blir tillräckligt varm inuti hamburgaren. Serverar man en rosa eller blodig burgare kan det gå riktigt illa. Därför är det säkrast om hamburgare är genomstekta.

På restauranger som serverar rosa hamburgare måste det finnas rutiner för hur man ska undvika farliga bakterier i köttet. Är man dock det minsta osäker, be att få burgaren genomstekt, eller fråga vilka rutiner köket har.

Torka upp köttsaft med hushållspapper och inte med disktrasan. Då slänger du bort eventuella bakterier i soporna istället för att sprida dem vidare.

LÄS OCKSÅ: Maten du ska undvika för att inte bli magsjuk


Foto: Shutterstock

3. Hantera grönsaker varsamt

Under sommaren älskar många att mumsa på färska grönsaker. Tänk på att skurna eller hackade grönsaker håller längre om de förvaras i kylskåp. Kylskåp ökar hållbarheten under rötmånaden för att de biologiska processerna saktar ner i kyla.

Det är också bra att skölja grönsakerna för att få bort jordrester och annat. Men tänk på att hantera grönsakerna varsamt.

– Skalet skyddar grönsakerna från mikroorganismer. Uppstår det en liten skada på en tomat eller gurka, förstörs grönsaken snabbare, säger mikrobiologen Åsa Rosengren.

Överblivna grönsaker i till exempel en sallad kan förvaras några dagar i kylskåp.

– Gör man en sallad har man frigjort näring och vatten från grönsakerna. Det blir lättillgängligt för bakterier och då minskar hållbarheten jämfört med hela grönsaker.

LÄS OCKSÅ: Orolig mage? 9 vanliga problem och lösningar


Foto: Shutterstock

4. Skölj all frukt

Frukt, precis som grönsaker får gärna förvaras i kylskåp under sommaren. Det förlänger hållbarheten.

– Ett annat tips är att inte köpa hem för mycket åt gången. Då är risken mindre att frukten blir hinner bli dålig innan den ska ätas, säger mikrobiologen Åsa Rosengren.

Och precis som för grönsaker är det viktigt att skölja all frukt ordentligt innan man äter den.

LÄS OCKSÅ: Guide: Så länge håller din mat i frysen


Foto: Shutterstock

5. Skaffa kylskåpstermometer

Visste du att maten i kylskåpet håller dubbelt så länge vid fyra grader än vid åtta grader? Vissa bakterier som man kan bli sjuk av som listeria, växer dubbelt så fort vid åtta grader än vid fyra!

– Det är alltså båda ur hållbarhets- och hälsoaspekt vi bör sänka temperaturen i kylen, säger mikrobiologen Åsa Rosengren.

Nya, moderna kylskåp är bättre än gamla för att de håller en jämnare temperatur över hela kylen. I äldre kylskåp är det ofta varmare högst upp och kallare längst ner.

– Testa med termometern om det är stor variation i din kyl. Ställ de känsligaste kylvarorna där det är kallast.


Foto: BACKGRID UK / STELLA PICTURES BACKGRID UK

6. Håll isär rått kött och färdigmat

Alla som förfasat sig över ”Kitchen nightmares” med kocken Gordon Ramsey och andra tv-program där man avslöjar hur det går till i restaurangkök, vet att ett vanligt problem på mindre nogräknade krogar är att man förvarar rått kött tillsammans med tillagat kött.

Något som kan vara riktigt farligt!

– Man får aldrig blanda rått kött och färdiglagad mat tillsammans, något att tänka på när man till exempel grillar i sommar. Ta alltid ett rent fat till den färdiggrillade maten och använd ett annat rent fat till det råa köttet, säger mikrobiologen Åsa Rosengren.


Foto: Shutterstock

7. Skaffa kylbox

Sommartider innebär picknicktider. Eller att man packar bilen full med mat och kör i flera timmar i värmen till sommarstugan. För att hålla maten fräsch och att undvika att bli sjuk och är det en god idé att köpa en kylbox.

Till bilen kan man köpa en som går att plugga in i en kontakt och som då fungerar som ett kylskåp, perfekt till mejerivaror, kött och annat som måste förvaras kallt.

– När det gäller förvaring av livsmedel finns det en enkel regel: Sådant som ska vara kallt, som mejerivaror, ska förvaras kallt och sådant som ska serveras varmt, som tillagad mat, ska hållas varmt, säger mikrobiologen Åsa Rosengren.


Foto: Shutterstock

8. Tvätta händerna

Handhygien är a och o för att hålla magsjuka stången.

Tvätta händerna med tvål och vatten och torka dem noga innan du tar i mat.

– Fuktiga händer sprider lättare bakterier, säger mikrobiologen Åsa Rosengren.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!