Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

8 smarta tips – så håller du magsjukan borta i sommar

Sommartider hej, hej. Magsjuka nej, nej.

Tyvärr är sommaren tiden då magsjuka slår till och den kan förstöra om inte en hel semester så åtminstone någon vecka. Ungefär en halv miljon svenskar blir matförgiftade varje år.

Med några enkla råd och tips går det dock att hålla magsjukan borta och njuta av god mat i goda vänners lag.

Foto: Shutterstock

1 av 9

Slipp få semestern förstörd

Vi flyttar ut i sommarstugan, husvagnen, till campingen… Nu ska det njutas! Men för att ledigheten ska bli så bra som man hoppats är det klokt att tänka till lite extra när man ska hantera och laga mat, särskilt viktigt när det är varmt och luftfuktigheten stiger.

– Vi vet att bakteriella infektioner som magsjuka orsakade av campylobacter, salmonella och ehec ökar under sommaren, särskilt i slutet av den, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

En del blir riktigt dåliga och måste läggas in på sjukhus med dropp, andra får feber, kräks, mår dåligt och får rejält ont i magen. Det kan ta en till två veckor innan man är helt återställd. I vissa fall finns det dessutom risk för följdsjukdomar och komplikationer i form av ledbesvär. För att inte en bli en av de 500 000 svenskar som blir matförgiftade varje år finns det ett par enkla regler att hålla sig till:

– Genomstek köttfärs och fågel, förvara kylvaror i kylskåp och var jättenoga med hygienen i köket.

LÄS MER: Slipp magsjuka i sommar – 12 enkla tips

Vilka livsmedel håller sig bäst i värmen?

– Sådant som är torrt, salt, surt och sött håller sig generellt längre än färskvaror. Det som håller mindre bra är råvaror som till exempel rent kött, fisk och mjölk.

Åsa Rosengren menar att man bör tänka igenom vad man har i skafferiet och i kylen i sommarstugan.

– Jag rekommenderar torkat kött, konserver, pasta och gryner som kan hålla sig hur länge som helst om de förvaras torrt.

KLICKA VIDARE FÖR TIPSEN SOM RÄDDAR DIN SOMMAR

1 av 9