Omkring 4 000 människor i Sverige får lungcancer varje år – av dem överlever knappt 800 sjukdomen. En tidig upptäckt är avgörande för patientens möjligheter att överleva.
1 av 3: Omkring 4 000 människor i Sverige får lungcancer varje år – av dem överlever knappt 800 sjukdomen. En tidig upptäckt är avgörande för patientens möjligheter att överleva. Foto: Getty images
Jan Zedenius, medicinskt sakkunnig på Cancerfonden och chefläkare.
2 av 3: Jan Zedenius, medicinskt sakkunnig på Cancerfonden och chefläkare. Foto: Andrea Björsell
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström.
3 av 3: Sjukvårdsminister Gabriel Wikström. Foto: ROBIN ARON

Lungcancer upptäcks sent i många delar av landet

Lungcancerpatienter i olika delar av Sverige har inte samma chans att få cancern upptäckt i tid, enligt Cancerfondens granskning.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström säger att skillnaderna kommer att jämna ut sig med regeringens satsning.

Granskningen visar att landstingen i Västernorrland och Västmanland upptäcker lungcancern i ett tidigt skede för var tredje patient, jämfört med var tionde patient i Värmland. En tidig upptäckt är avgörande för patientens möjligheter att överleva. Landstingen skiljer sig också åt när det gäller i vilken utsträckning de använder bilddiagnostik för att upptäcka tumörer.

 – Vår granskning visar att inte ens två av tio patienter med lungcancer kan botas i dag. En av orsakerna är att diagnosen ställs för sent. Vår slutsats är att det framför allt är primärvården som har brister. Det måste vara lätt för patienterna att komma till sin läkare och återkommande få träffa samma läkare. Då ökar förutsättningarna att hitta lungcancer i tid, säger Jan Zedenius, medicinskt sakkunnig på Cancerfonden och chefläkare i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Lungcancer ökar hos kvinnor

Gabriel Wikström: "Öka jämlikheten"

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström säger att skillnaden mellan landstingen är oacceptabel, men att regeringens satsning på två miljarder kronor till landstingen under mandatperioden i kombination med en satsning på en standardisering av cancervården kommer att minska dem.

– Det innebär att man helt enkelt fastslår att hur lång tid ska det ta från att man har en välgrundad misstanke om cancer, till det att man kommer i behandling. På det sättet tror vi att vi kommer att korta väntetiderna i cancervården, men även öka jämlikheten över landet. Det här har prövats i Danmark tidigare med väldigt goda resultat, nu gör vi det i Sverige, säger Wikström.

Fakta: Lungcancer

Lungcancer är den mest dödliga cancerformen i Sverige. En förklaring är att sjukdomen ofta upptäcks sent.

Omkring 4 000 människor i Sverige får lungcancer varje år – av dem överlever knappt 800 sjukdomen.

Medelåldern vid en diagnos är 70 år.

Nio av tio lungcancerpatienter har varit rökare.

Det finns ingen säkerställd forskning som visar på en ärftlig risk att få sjukdomen.

Källa: Cancerfonden, Vårdguiden

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!