Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Omkring 30 procent av befolkningen i Sverige lider av pollenallergi med symtom som rinnande ögon, snuva och trötthet.Omkring 30 procent av befolkningen i Sverige lider av pollenallergi med symtom som rinnande ögon, snuva och trötthet.Omkring 30 procent av befolkningen i Sverige lider av pollenallergi med symtom som rinnande ögon, snuva och trötthet.
Omkring 30 procent av befolkningen i Sverige lider av pollenallergi med symtom som rinnande ögon, snuva och trötthet. Foto: Shutterstock

Pollenallergi kan öka risken för astma – professorns råd

Atjo!

Pollensäsongen är riktigt jobbig för många i år – och än är den värsta perioden inte över.

Tillhör du en av de drabbade – se då till att lyssna på kroppen.

– Har man väldigt kraftig pollenallergi så finns det en risk att utveckla astma, säger Lena Uller, professor i immunologi och forskare vid Lunds universitet.

Här förklarar hon hur du ska tänka kring de olika läkemedel som finns och tipsar om enkla vardagsknep som kan lindra besvären.

Rinnande och kliande ögon, hosta och huvudvärk, trötthet och nysningar. Våren och sommaren är en tuff tid för de omkring 30 procent av befolkningen i Sverige som lider av pollenallergi. Pollenallergi innebär att immunsystemet överreagerar när du utsätts för proteiner som finns i pollen och sporer. Kroppen bildar då allergiantikroppar och du utvecklar en känslighet. De vanligaste allergiframkallande pollensorterna i Sverige kommer från lövträd, framför allt björk, al och hassel, men även från gråbo och gräs.

I år är det ovanligt många som haft svårt att njuta av vårvädret.

– Vi har haft en tidig pollensäsong och det har dessutom varit extra höga mängder pollen, framför allt al som många är allergiska mot, säger Lena Uller, professor i immunologi och forskare vid Lunds universitet.

Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial

Värsta pollenperioden är inte över

Det som bidragit till de höga pollenhalterna är det soliga och torra väder samt avsaknaden av regn. Regn bidrar annars till att luften rensas och pollenpartiklarna flyger inte omkring på samma sätt.

– Det finns alltså många olika faktorer som samverkar för att det ska vara en kraftig pollensäsong och i år verkar det vara många av dem som faller ut på samma gång. Samverkan mellan miljö och individens immunförsvar är det som avgör hur det blir från år till år.

Det flertal milda vintrar vi har bakom oss har också inneburit att många växter kunnat satsa på fröbildning i stället för att bara kämpa för sin överlevnad. 

Lena Uller, professor i immunologi och forskare vid Lunds universitet.Lena Uller, professor i immunologi och forskare vid Lunds universitet.Lena Uller, professor i immunologi och forskare vid Lunds universitet.
Lena Uller, professor i immunologi och forskare vid Lunds universitet. Foto: Agata Garpenlid

Pollenallergi kan påverka hela kroppen

De vanligaste symtomen är rinnande, svidande eller kliande ögon, nysningar, hosta och nästäppa och klåda i hals och gom, men för en del känns pollenallergi i hela kroppen - något som har sin naturliga förklaring. De inflammatoriska ämnen som bildas lokalt vid pollenallergi, hos vissa även i lungorna, transporteras med blodet till hjärnan och andra delar av kroppen.

– Det kan leda till magproblem att man känner illamående, så även om det är en lokal reaktion så sprids de här ämnena ut i resten av kroppen, säger Lena Uller.

Tror du att den värsta pollenperioden är över?

– Det beror lite på var du bor. Nere i Skåne är man mitt uppe i den värsta perioden med björkpollen, men längre upp har man inte nått toppen än. Det blir kanske först om en, två veckor.

Pollenallergi kan leda till astma

Att ta sin pollenallergi på allvar och behandla den är viktigt. De flesta som drabbas får den vanliga allergiska hösnuvan i de övre luftvägarna, och vissa även klåda i halsen

– Men då ska man ha i åtanke att luftvägarna är en enhet. Det som händer i näsan speglar även det som sker i lungorna, och man vill ju inte att de inflammationer man har i de övre luftvägarna ska sprida sig dit. Har man väldigt kraftig allergi så har man en ökad risk att utveckla astma. 

Vanliga symtom vid pollenallergi

Astmatiska besvär

Hosta och retningar i luftrören

Huvudvärk

Klåda i hals och gom

Nysningar

Nästäppa

Rinnande/svidande/kliande ögon

Trötthet

 

Källa: Astma och Allergiförbundet 

Hur ska man tänka kring de receptfria mediciner som finns på marknaden i dag? Det finns ögondroppar, tabletter och nässpray.

– Tabletterna, antihistaminer, är bra och för många hjälper det. Nu finns det dessutom flera såna olika tabletter som man inte blir trött av, något som var en biverkning tidigare. Se till att ha som rutin att ta dem direkt på morgon innan du ger sig i väg till jobb eller skola.  Det är viktigt att ta de förebyggande medicinerna innan man börjar känna av symtom för det tar ett tag innan de börja verka, säger Lena Uller.

Räcker det inte med tabletter så kan man även pröva ögondroppar och kortisonnässpray.

Kan man ta alla tre på en gång?

– Ja, det bästa är att ta allt vid samma tillfälle, på morgonen. För de flesta räcker det med en gång om dagen medan andra behöver ta medicin även på kvällen.

Är du pollenallergiker och löpare? Satsa då på att springa vid en tidpunkt på dagen då det finns lite fukt i luften, som tidigt på morgonen till exempel.Är du pollenallergiker och löpare? Satsa då på att springa vid en tidpunkt på dagen då det finns lite fukt i luften, som tidigt på morgonen till exempel.Är du pollenallergiker och löpare? Satsa då på att springa vid en tidpunkt på dagen då det finns lite fukt i luften, som tidigt på morgonen till exempel.
Att hänga kläderna på tork utomhus under pollensäsongen ska du absolut undvika och du har allergiproblem.Att hänga kläderna på tork utomhus under pollensäsongen ska du absolut undvika och du har allergiproblem.Att hänga kläderna på tork utomhus under pollensäsongen ska du absolut undvika och du har allergiproblem.
1 AV 2
Är du pollenallergiker och löpare? Satsa då på att springa vid en tidpunkt på dagen då det finns lite fukt i luften, som tidigt på morgonen till exempel.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Att hänga kläderna på tork utomhus under pollensäsongen ska du absolut undvika och du har allergiproblem.
Foto: Shutterstock

Lena Uller vill även tipsa om några andra enkla vardagsknep som kan underlätta besvären.

– En del blir till exempel hjälpta av att använda solglasögon när de cyklar och att man byter kläder och inte har samma kläder ute som inne. Då får man inte in lika mycket pollen. Och låt inte kläderna hänga ute och torka under pollensäsongen.

För den som gillar att ge sig ut och springa i vårvädret så är även ett tips att göra det den tid på dygnet då det finns lite fukt i luften, inte mitt på dagen.

Ovanligt många har känt av pollen i år, vilket bland annat beror på att det varit mycket al – något många är allergiska mot.Ovanligt många har känt av pollen i år, vilket bland annat beror på att det varit mycket al – något många är allergiska mot.Ovanligt många har känt av pollen i år, vilket bland annat beror på att det varit mycket al – något många är allergiska mot.
Ovanligt många har känt av pollen i år, vilket bland annat beror på att det varit mycket al – något många är allergiska mot. Foto: Shutterstock

Det finns även dem som har det riktigt svårt och inte blir hjälpta av receptfria läkemedel. En del får så pass kraftiga reaktioner att det krävs steroidkurer i form av tabletter. De kan dock föra med sig mindre trevliga biverkningar.

– Men känner man att man går runt som i en bubbla, där man inte hör, är väldigt svullen och det bara rinner och kliar då ska man söka annan hjälp, säger Lena Uller.

En behandlingsform är då hyposensibilisering, även kallat allergivaccination. Det innebär att man utsätter kroppen för små mängder av de ämnen man är allergisk mot under en treårsperiod.

– Det ökar kroppens tolerans och på så sätt klarar man av att vistas ute en längre tid utan att utveckla symtom. Det är väldigt många som beskriver att de i stort sett blivit helt botade med hjälp av det. Man ska dock komma ihåg att man ändå har kvar den här benägenheten i kroppen. Man blir inte av med de allergiantikroppar som kroppen bildat.

Tips för dig med pollenallergi

Skaffa ett pollennät till fönstret om du vill vädra under pollensäsong eller vädra på natten efter att det regnat. Ha dörrar och fönster stängda under dagen.

Skaffa en luftrenare till sovrummet om ventilationsdon för tilluften inte har filter 

Byt kläder när du varit utomhus.

Byt lakan ofta och skölj bort pollen ur håret innan läggning.

Häng inte ut kläder eller sängkläder på tork eller vädring utomhus.

Undvik kontakt med husdjur som varit ute och fått pollen i pälsen. Borsta ur eller skölj av pälsen efter djuret varit ute.

Våttorka gärna golven ofta och torka av ytor extra ofta.

Välj en dammsugare med bra filter 

Välj växter som inte avger pollen.

Undvik att vara på en nyklippt gräsmatta, klipp gräset när det är daggvått.

Skölj näsan med vatten för att tvätta bort pollen som fastnat i näsgången.

Det finns också nässpray med saltlösning att köpa på ditt apotek.

Ta del av pollenprognoserna på pollenrapporten.se för att se när pollenhalterna är som högst.

 

Källa: Astma och Allergiförbundet