Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
I Sverige är ungefär 30 procent av befolkningen allergisk mot pollen, enligt Astma- och allergiförbundet. Det vanligast är att vara allergisk mot björk eller gräs. Besvären kan vara olika påtagliga beroende på hur pollensäsongen ser ut från år till år.
I Sverige är ungefär 30 procent av befolkningen allergisk mot pollen, enligt Astma- och allergiförbundet. Det vanligast är att vara allergisk mot björk eller gräs. Besvären kan vara olika påtagliga beroende på hur pollensäsongen ser ut från år till år.
I Sverige är ungefär 30 procent av befolkningen allergisk mot pollen, enligt Astma- och allergiförbundet. Det vanligast är att vara allergisk mot björk eller gräs. Besvären kan vara olika påtagliga beroende på hur pollensäsongen ser ut från år till år.
I Sverige är ungefär 30 procent av befolkningen allergisk mot pollen, enligt Astma- och allergiförbundet. Det vanligast är att vara allergisk mot björk eller gräs. Besvären kan vara olika påtagliga beroende på hur pollensäsongen ser ut från år till år. Foto: Shutterstock

Läkaren: Så lindrar du din pollenallergi

Pollensäsongen 2022 har börjat och många börjar redan känna av symtom som kliande ögon och hösnuva. 

Läkaren Björn Stridh tipsar om hur du lindrar vanliga allergibesvären både med och utan medicin och förklarar när du ska söka vård.

– Man ska inte ha besvär så man inte kan jobba eller sova. Då måste man höra av sig vården.

För många svenskar innebär vårens intåg en tid där nästäppa, nysningar och röda kliande ögon riskerar att lägga sordin på stämningen.

– Det är ungefär 20 procent av befolkningen som har pollenallergi, tittar man bara på vuxna är det ännu högre eftersom pollenallergi är vanligare i vuxen ålder, säger Björn Stridh, specialist i allmänmedicin på Kry.

Det är vanligast att reagera på björk och gräs. I april och maj är björkpollenhalterna höga runtom i landet. För många är det den värsta tiden, men om man är väldigt känslig mot björk kan besvären komma redan i februari-mars, när al och hassel börjar slå ut. 

– Björkpollensäsongen är relativt kort men kommer som en peak och många får då kraftiga symtom. Sen kommer gräset i juni och håller i sig alla sommarmånaderna, säger Björn Stridh.

Till skillnad från när björken pollinerar kommer inte samma explosion av pollen, men besvären kan vara nog så jobbiga.

Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium! Här hittar du allt vårt premiummaterial

Hur vet man om man är allergisk mot pollen?

Björn Stridh förklarar att allergin orsakar en inflammation i nässlemhinnan, och de vanligaste symtomen är därför centrerade till näsa, ögon och svalg: nästäppa, nysningar, rinnsnuva och problem med kliande och röda ögon.

Irritation i svalget och kliande hals är också ett relativt vanligt besvär, ibland tillsammans med harklingar eller hosta.

Björn Stridh, specialist i allmänmedicin på Kry.se. Foto: Matias Ahonen

– Många tror att de går omkring med en förkylning, om de till exempel inte får så svåra ögonbesvär eller hostar mycket. Man får inte infektionssymtom med feber av pollen, men det kan vara svårt att skilja på en lättare förkylning och allergi. Man kan säga att om samma symtom sitter i mer än två veckor så kan det vara allergi, säger Björn Stridh.

Ett annat vanligt symtom som många allergiker beskriver är trötthet.

– Man kan bli trött och hängig. Många har svårt att sova för att de har nästäppa och på grund av det blir de trötta, och får kanske svårt att klara av jobbet eller skolan. 

Om man har astma kan pollenallergi förvärra luftvägsbesvären.

Hur kraftiga allergisymtomen blir beror på pollensäsongen. Vissa år är det höga halter och de som annars knappt märker av pollen kan få svåra allergibesvär.

Vanliga symtom på pollenallergi

• Vattnig snuva och nästäppa

• Nyser mycket

• Klåda i näsan

• Röda, kliande ögon som rinner

• Trötthet

Det är inte heller ovanligt med korsallergier. Många med pollenallergi, särskilt björkpollen, kan också reagera på vissa födoämnen:

– Det är vanligt att man har svårt att äta vissa frukter som persika, äpple och kiwi. Proteinerna i ett äpple kan till exempel göra att det kliar i munnen, men om man äter det tillagat i äppelkaka går det bra.

Det beror på att proteinerna liknar varandra så mycket att immunförsvaret inte kan skilja på dem. 

Så lindrar du dina pollenbesvär

Det finns gott om läkemedel som kan lindra pollenallergi, men för bäst effekt ska man börja ta medicinen tidigare än man kanske tror:

– Det tar tid att få effekt så man måste börja i tid. Det är viktigt att komma i gång med medicineringen två, tre veckor innan pollensäsongen börjar, säger Björn Stridh.

Vid lättare allergiska besvär brukar ögondroppar och antihistamintabletter som köps receptfritt på Apoteket fungera bra. Det finns även nässpray med kortison eller kortison i kombination med antihistamin som både hjälper mot rinnsnuva och täppt näsa.

6 tips för att lindra dina pollenbesvär

Förutom att behandla pollenallergin med läkemedel kan man ta till andra knep för att minska sina besvär. Här är Björn Stridhs bästa tips:

Träna inomhus i stället för utomhus.

Vädra på natten eller tidigt på morgonen, innan pollenhalterna blir för höga

Förvara ytterkläderna i hallen, gärna i en garderob. Det minskar risken att pollen sprider sig i hemmet.

Spola näsan med koksalt på kvällen för att skölja ut pollen.

Duscha och tvätta håret innan du går och lägger dig.

Byt sängkläder ofta.

Björn Stridh menar att de flesta får en betydande lindring med receptfria preparat, men man kan inte räkna med att bli helt symtomfri.

– De här medicinerna lindrar besvären men tar inte bort symtomen helt. Man ska inte ha besvär så man inte kan jobba eller sova. Då måste man höra av sig vården. Om man har jättemycket besvär trots maximal behandling så finns det möjlighet till allergivaccination i tablettform eller att under en kort tid ge kortisontabletter. Men de flesta klarar sig utan det. 

Ibland kan det räcka att byta medicin eller justera dosen eller själva tekniken. När det kommer till nässpray är rätta knycken viktigare än man kan tro:

– Det har visat sig att vilken sprejteknik man har betydelse för effekten av behandlingen. Man ska titta ner på fötterna och spreja i kors: Höger hand till vänster näsborre och vänster hand till höger näsborre. Man ska också undvika att dra ner sprayen i halsen, förklarar Björn Stridh.