Karin, 52, blev döv på ena örat efter covid-19
Hon tappade balansen och sjukvården trodde att hon hade drabbats av kristallsjuka eller av stroke.
Men det visade sig vara svår corona – och efteråt försvann hörseln permanent på Karin Schyfferts ena öra.
I dag har hon hörapparat.
– Jag hade inte koll på hur mycket man använder sig av stereohörsel i vardagen. Det påverkar rätt mycket att inte kunna lokalisera varifrån ljud kommer och att inte höra vad folk säger när det är det minsta stimmigt.
Karin Schyffert, 52, är seniorkonsult och hon håller precis på att styra upp en stor kunds alla författarmöten på Bokmässan. Men hur det ska gå att mingla i mässhallarna i Göteborg vill hon knappt tänka på.
– Jag är ju social och älskar egentligen sådana tillställningar, men jag kan bli lite orolig att jag inte alls ska höra om någon ropar på mig eller försöker prata i stimmig miljö och att det ska bli knepigt att ha samtal på plats i folkmyllret. Det här är verkligen ett osynligt handikapp, säger hon.
Gentemot vänner och kolleger är Karin helt öppen med sin hörselskada och när det behövs påminner hon om att man måste promenera eller sitta på hennes vänstra sida. I det öppna kontorslandskapet på PR-byrån där hon jobbar på Södermalm i Stockholm har hon också tillåtelse att välja skrivbordsplats först så att örat som hon fortfarande hör på kan riktas mot de andra.



Att det skulle bli så långvariga konsekvenser hade Karin Schyffert inte en tanke på när hon en vanlig tisdagskväll i december i fjol skulle se på en tv-serie med pojkvännen och kände att allt plötsligt började snurra.
När hon skulle gå och borsta tänderna i badrummet blev det ett konstigt lock för örat och Karin kände sig så sjösjuk att hon behövde kräkas.
Under natten blev hon allt sämre och fick krypa på alla fyra för att ta sig till toaletten.
Tog tid att förstå att Karin hade covid
Dagen därpå lyckades hon med nöd och näppe ta sig till vårdcentralen, men hon kräktes även där och var så medtagen att hon knappt kunde förklara sitt ärende. Läkaren trodde att Karin fått stroke och hon fick ta en taxi direkt till Södersjukhuset. Men på akuten bedömde personalen att det nog snarare rörde sig om kristallsjuka eller plötsligt ensidigt bortfall av balansorganet i ena örat (så kallad vestibularisneurit, den näst vanligaste orsaken till yrsel).
Karin Schyffert, som vid det här taget var dubbelvaccinerad och varit noga med att följa pandemirestriktionerna, frågade om man inte borde göra ett covidtest ändå, men hon fick veta att det inte behövdes i och med att hon inte hade några sådana symptom.
Hon fick med sig kortison som skulle lindra besvären samt medicin mot illamåendet. Sedan leddes hon ut i en taxi.
Karin var så yr att hon frågade om chauffören kunde följa henne fram till lägenhetsdörren, men det fick han inte för taxibolagets regler.
– Jag bor två trappor upp utan hiss och jag kröp verkligen uppför trappstegen.



Men hon kunde varken behålla mat eller vätska och dagen därpå tog hon en taxi till Rosenlunds närakut, där man reagerade på att Karin inte ens kunde sitta själv.
– Ordningsvakten verkade tro att jag var full eller påtänd. När personalen kollade min hörsel hörde jag verkligen ingenting och läkarna konstaterade att jag var för dålig för att vara hemma.
Karin skickades vidare till hörsel- och balansmottagningen på Karolinska Huddinge, där man covidtestade alla som skulle läggas in. Först där konstaterades det att Karin verkligen hade fått corona. Hon hade varken feber, hosta, huvudvärk eller andra förkylningssymptom och sänkan var perfekt, men läkarna anade att coronaviruset kunde ha satt sig på örat.
Hon kände sig fortsatt sjösjuk och fick ligga inne med dropp i tre dygn eftersom hon inte fick behålla någon mat och inte klarade att äta själv. Personal följde med vid toalettbesök eftersom risken var stor att Karin skulle ramla och slå sig.
– Jag är ju inte lastgammal, jag tränar cirkelfys och crossfit flera gånger i veckan och jag var dubbelvaccinerad. Förvisso hade det gått nästan ett halvår sedan senaste sprutan, men jag trodde nog att jag skulle få en ganska lindrig variant i och med att jag är pigg och frisk i grunden. Jag vågar inte tänka på hur sjuk jag hade kunnat bli om jag varit ovaccinerad eftersom min kropp uppenbarligen tog väldigt mycket stryk av coviden. Tänk om det hade slagit på hjärnan, lungorna eller hjärtat...
Hörseln kom inte tillbaka
Läkarna hoppades att problemen bara berodde på en tillfällig hörselnedsättning med kraftig yrsel, så kallad ”Laesio auris interna” som kan uppstå efter en virusinfektion, och att Karin skulle kunna höra som vanligt inom några dagar.
När hon lämnade sjukhuset några dagar senare hade Karin fortfarande svårt med balansen och hon fick inte umgås med några andra eftersom det var risk att hon skulle kunna smitta dem med corona.
– Jag fick höra att det var bra att gå ut och gå, så jag tog mina stavar för att inte ramla omkull och försökte ta ett varv runt kvarteret. Grannarna trodde nog att jag var rund under fötterna efter ett julbord, för de är ju mer vana att se mig vara ute och springa.
Hörseln kom dock inte tillbaka som man hoppats och det bestämdes att Karin skulle magnetröntgas för att se om hon fått någon propp. Det fanns dock inga sådana hinder i hörselgångarna.
När Karin gjorde hörselprov på hörselmottagningen konstaterade man att hon var helt döv på högra örat – och läkaren berättade om tre andra i upptagningsområdet som troligen också förlorat hörseln efter svår covidinfektion.



Hörselbortfall och andra hörselproblem har koppling till covid-19, enligt en ny studie från Manchesters universitet och Manchester Biomedical Research Center, publicerad i International Journal of Audiology. När forskarna gick igenom data från 24 studier som hittat koppling mellan coronavirus och hörselproblem kunde man konstatera att 7,6 procent av de personer som smittats av covid-19 upplevde att de tappat hörseln. Uppgifterna bygger dock på självskattning, så en klinisk studie ska genomföras där man använder vetenskapligt tillförlitliga hörseltest.
Coronapandemin har också lett till förvärrad tinnitus hos en av tre samt att några har fått tinnitus, visar en ny internationell studie där Gerhard Andersson, professor i psykologi vid Linköpings universitet, är en av medförfattarna.
Efter några veckors heltids- och sedan deltidssjukskrivning med svår trötthet började Karin jobba igen och då blev hon medveten om vilken skillnad det är att kunna höra med båda öronen, jämfört med att bara ha hörsel på ena örat.
– När jag svarade i telefon lyfte jag automatiskt luren till höger öra i och med att jag är högerhänt och jag hörde förstås ingenting. Och det är svårt att avgöra varifrån ljud kommer när jag inte längre har stereohörsel.
Jobbigt om hon glömmer ladda hörapparaten
Karin har fått en hörapparat som tar upp ljud från höger sida av huvudet och skickar över det till vänster öra, för att försöka efterlikna stereoljudet. Och visst gör det skillnad att ha den i gång jämfört med om hon skulle råka glömma att ladda hörapparaten. Men det är minst sagt ansträngande att gå på restaurang eller afterwork och försöka uppfatta vad vänner och kolleger säger och det händer att hon ger upp och bara står och iakttar när hon inte hör någonting alls.



Stereohörseln saknar Karin också när hon är ute på löprundor. Förr drog hon på sig ett par hörlurar och valde spellistor med olika upptempolåtar och det blir inte samma grej att höra ljudet i bara ena luren. Och numera har Karin det oftast tyst när hon kommer hem från jobbet, i stället för att som den musikälskare hon är dra i gång olika album medan hon lagar mat eller städar.
– Jag kan vara jätteledsen över att jag mist hörseln på ena örat och över hur det påverkar mig och det verkar inte finnas något hopp om att det ska gå att få tillbaka hörseln så här lång tid efteråt. Corona är en mycket klurigare sjukdom än vad man tror.
Hon fortsätter:
– Jag säger grattis till dem som bara fått en lindrig förkylning, men önskar inte min värsta fiende att bli så dålig som jag blev – och då har jag ändå haft tur. Jag kunde ha fått tinnitus, långtidscovid eller dött. Därför blir jag bekymrad när folk inte vaccinerar sig. Det är ju som att spela rysk roulett, du vet aldrig hur hårt just du kommer att drabbas av corona.
LÄS MER: Mats, 42, var nära att dö i covid – fick lära sig gå och prata igen
LÄS MER: Anders, 58, gick från helt frisk till rullstolsburen - av covid-19
LÄS MER: ”Var på andra sidan – tackade nej till att dö”
LÄS MER: Varför dog så många på Berga?