Man har ett utmärkt skydd mot svår sjukdom och död om man är vaccinerad, även om antikroppsnivåerna går ned rejält. Anledningen är att det inte är antikropparna som är det viktigaste skyddet. Det är T-celler av den typ som dödar våra egna celler om de har virus i sig.
Man har ett utmärkt skydd mot svår sjukdom och död om man är vaccinerad, även om antikroppsnivåerna går ned rejält. Anledningen är att det inte är antikropparna som är det viktigaste skyddet. Det är T-celler av den typ som dödar våra egna celler om de har virus i sig. Foto: Shutterstock

Agnes Wolds varning: Släpp inte garden i sommar

Restriktionerna är släppta sedan länge och svenskarna ser fram emot en sommar med semesterresor, sol och bad – precis som innan pandemin. 

Trots att symtomen för dem som drabbas av omikron är mildare, och få behöver sjukhusvård, så är det viktigt att inte sänka garden.

Covid är inte på något sätt på väg att försvinna.

– Och om du är en äldre människa som inte haft covid tidigare och inte är vaccinerad så är det fortfarande livsfarligt att smittas, säger hon.

Här förklarar professorn i klinisk bakteriologi hur du ska tänka i sommar, hur hon ser på det nya vaccinet samt ger sin syn på att oroande många äldre fortfarande inte är fullvaccinerade.

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka och troligen är det en undergrupp till virusvarianten omikron, BA.5, som ligger bakom den större smittspridningen. 

– Men antalet smittade är egentligen oväsentligt. Det viktiga är att det inte blir fler som hamnar på sjukhus och där ser det bra ut. Folk blir helt enkelt inte så sjuka att det behöver sjukhusvård, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi.

Man ska dock inte sänka garden och tro att faran är över nu. Att färre personer blir svårt sjuka beror inte på att covid är på väg bort, det är bara resultatet av att fler nu är immuna.

– Coronaviruset kommer, såvitt vi vet, cirkulera i all framtid och du kommer inte komma undan det. Förr eller senare så kommer du att få det.

Agnes Wold kan därför inte understryka nog hur viktigt det är att se till att vara fullvaccinerad.

– Om man är under 30, som man och under 40 som kvinna, så är det visserligen osannolikt att det ska hända något väldigt farligt om de blir smittade, även om de är ovaccinerade. Har man dessutom haft covid så motsvarar det ungefär två sprutor. Men du får ett bättre och mer långvarigt skydd om du även vaccinerar sig. 

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi. Foto: HENRIK JANSSON

Fortfarande livsfarligt: ”Folk dör av omikron också”

Är du däremot medelålders eller äldre, och varken haft covid eller vaccinerat dig, då är det oerhört viktigt att se till att ta sina sprutor nu. 

– För viruset försvinner inte utan kommer att vara med oss framöver i evighet. Om man tillhör den gruppen gäller det att begripa att man inte kan hålla sig undan coronaviruset i längden. Förr eller senare får man det, antingen i höst eller nästa höst. Därför ska man gå och vaccinera sig nu, om man inte gjort det tidigare, säger Agnes Wold.

Hon fortsätter:

– Det farliga med det nya coronaviruset var att ingen var immun och äldre personer riskerade livshotande sjukdom om de blev infekterade. Det är fortfarande mycket farligt, livsfarligt. Folk dör av omikron också.

Andelen personer i gruppen 65–79 år som tagit en fjärde dos vaccin, en andra påfyllnadsdos, är i dag 67 procent. I åldersgruppen 80 år och äldre är siffran 77 procent.

– Att det det ändå är så pass många äldre som fortfarande inte är fullvaccinerade är beklagligt. Det finns även en del äldre som hållit sig undan och inte fått covid och då tänker de att kan klara sig, men det kan de inte. Det har vi massor med data på. Och om du är en äldre människa och får omikron och inte är vaccinerad så är det livsfarligt, precis som vid de andra varianterna. 

Att många inte äldre inte vaccinerat sig än sig anser Agnes Wold även beror på den desinformation som sprids från antivax-rörelser. Folk har fått för sig att, ett – vaccinet är farliga, två – vaccinet är ineffektivt och tre – att covid inte skulle vara farligt.

”Det är extremt farligt att få covid i slutet av en graviditet, både för mamman och för barnet”, säger Agnes Wold. Foto: Shutterstock

Förutom alla äldre så är det enormt viktigt att man vaccinerar sig om man är gravid. 

– Det är extremt farligt att få covid i slutet av graviditeten, både för mamman och för barnet. Barnet riskerar att födas för tidigt och till och med dö.

Agnes Wold förklarar att gravida har en lägre vaccinationsgrad, något som dels beror på att man aldrig testar vaccin på gravida från början av försiktighetsskäl, och därför ligger de fortfarande lite efter. 

– Sedan är det många som har den här bilden att man ska leva naturligt när man är gravid. Det finns även levande vacciner som man inte ska ta när man är gravid så jag tror det har blivit lite hopblandat här, vad det är som gäller. Flera gigantiska studier har dock visat att det dels är helt ofarligt för gravida att vaccinera sig och dels att det är extremt farligt att inte göra det om man skulle få covid i slutet av graviditeten.

Hur bra skydd har man då om man är fullvaccinerad, med tre eller fyra sprutor?

– Man har ett utmärkt skydd mot svår sjukdom och död, även om antikroppsnivåerna går ned rejält. Det är nämligen inte antikropparna som är de viktigaste mot skyddet mot svår sjukdom. Det viktigaste är T-celler av den typ som dödar våra egna celler om de har virus i sig. Och virus kan inte föröka sig själva, utan det är våra egna celler som kopierar upp virusen. Denna typ av T-celler heter cytotoxiska T-celler.

Agnes Wold fortsätter:

– Det är visat att man har minst 90% skydd mot svår sjukdom och död i covid om man vaccinerat sig ordentligt, alltså tre sprutor för personer under 65 och fyra sprutor för dem som är 65 eller äldre.

Studier har visat att man har minst 90% skydd mot svår sjukdom och död i covid om man är fullvaccinerad med tre, respektive fyra sprutor. Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN

Hon tycker det varit alldeles för stort fokus på antikroppar, och hur skyddet mot covid skulle minska i med att dessa nivåer sjunker. Där vill hon vara tydlig med att antikroppar är av begränsat intresse när det gäller skyddet mot covid-19

– Det är nämligen inte antikropparna som är det viktigaste skyddet mot svår sjukdom. Så det är helt oväsentligt att hålla på och mäta antikroppar hit och dit. Det viktigaste är T-celler av den typ som dödar våra egna celler om de har virus i sig. Och virus kan inte föröka sig själva, utan det är våra egna celler som kopierar upp virusen. Denna typ av T-celler heter cytotoxiska T-celler och är inte något man kan mäta.

Nya vaccinet: ”Ingen gamechanger”

Det pratas nu mycket om en ny våg och när den i så fall kan tänkas komma. Enligt Agnes Wold är det svårt att förutspå vad som kommer att hända framöver. Enligt henne handlar allt om hur mycket immunitet vi får i befolkningen.

– Men i och med att vi redan nu har är så många som är immuna så har jag svårt att tänka mig att vi kommer att få en jättetopp med en massa sjukhusinläggningar. Självklart kan det bli så att många kan få det här som en luftvägsinfektion och känna sig väldigt sjuka. Det är så klart tråkigt men inte så mycket att orda om, säger hon.

I dag finns det inga restriktioner kvar och Agnes Wold ser inte heller någon anledning till att man skulle behöva vidta några åtgärder när man rör sig bland folk i sommar – om man är fullvaccinerad.

– Om man är lite äldre och är svag så är det väl snuviga barnbarn man ska undvika, men så är det ju alltid. Det gäller inte bara covid. I övrigt ser jag inte att det är någon fara att vara på badstränder, i varuhus eller tunnelbanan.

Är man fullvaccinerad så ser Agnes Wold ingen fara med att röra sig bland folk i sommar. Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Under hösten räknar man även med att ett nytt vaccin kommer komma ut på marknaden, ett vaccin som är speciellt inriktat på omikronvarianten. Agnes Wold tror inte att det kommer ha en alltför stor inverkan.

– Det gamla vaccinet funkar utmärkt och vi vet inte om det här nya vaccinet kommer vara så mycket bättre. Viruset ändrar sig ju dessutom hela tiden och nästa gång kanske det inte är säkert att det är en omikron-variant. Då kan det vara någon annan. Det är dock alltid bra att ta en spruta till och att man ändrar lite på vaccinet för att få ett bredare skydd, men jag tror inte det här kommer att bli en ”gamechanger” som kommer ta dö på covid. Det är något vi kommer få leva med framöver. Viruset kommer att vara med oss framöver, i evighet. 

Vaccinationsgrad

• Av de personer som är 18 år och äldre har 66 procent fått tre doser vaccin.

• Andelen personer i gruppen 65–79 år som tagit en fjärde dos vaccin (en andra påfyllnadsdos) är 67 procent.

• Av dem som är 80 år och äldre har 77 procent nu fått fyra doser.

 

Källa: Folkhälsomyndigheten