1 av 3 Foto: Shutterstock
Skavsår, förstoppning eller myggbett kan göra en rolig resa jobbig. Se till att du har med dig vad som behövs för att lindra eller ta bort besvären.
2 av 3: Skavsår, förstoppning eller myggbett kan göra en rolig resa jobbig. Se till att du har med dig vad som behövs för att lindra eller ta bort besvären. Foto: Shutterstock
Att resa är underbart – men om någon blir sjuk eller råkar ut för en olycka kommer du vara glad över att ha ett genomtänkt reseapotek med dig.
3 av 3: Att resa är underbart – men om någon blir sjuk eller råkar ut för en olycka kommer du vara glad över att ha ett genomtänkt reseapotek med dig. Foto: Shutterstock

LISTA: Så packar du ett perfekt reseapotek

Ska du ut och resa i Sverige i sommar? Ett genomtänkt reseapotek är guld värt, men det är lätt att råka glömma något. Därför har vi satt ihop en lista med det mesta du kan tänkas behöva.

På resande fot

Öronproppar: Att sova på bullriga platser, som på tåget – eller ett lyhört hotellrum, är inte alltid det lättaste. Ett par öronproppar i handbagaget tar ingen plats och kan komma väl till pass. Reser du med småbarn? Satsa på ett par rejäla öronkåpor – de skyddar små känsliga öron om ni hamnar i bullriga miljöer.

Flygproppar: Visste du att det finns speciella öronproppar som jämnar ut trycket i öronen vid flygning? Supersmart! Propparna är återanvändningsbara och motverkar både öronvärk och ”lock” för öronen. Finns i två storlekar – för barn och vuxna.

ANNONS: Läs mer och köp öron- och flygproppar här (extern länk)

ANNONS: Läs mer och köp hörselkåpor för barn här (extern länk)

Stödstrumpor: Att använda stödstrumpor under en långresa är alltid en god idé för gammal som ung. Strumporna ökar blodcirkulationen och minskar risken för blodpropp.

ANNONS: Läs mer och köp stödstrumpor här (extern länk)

Handdesinfektion: Ett måste på resan och en riktig räddare i nöden när man inte har tillgång till tvål och vatten.

Att resa kan vara ganska jobbigt. Se till att du har allt du behöver för att underlätta och göra resan så smidig som möjligt i handbagaget. Foto: Shutterstock

Spypåse: Om det vänder sig i magen på dig eller ditt barn är det extremt skönt att ha ett par spypåsar nära till hands. 

Medel mot åksjuka: Har du eller ditt barn lätt att bli åksjuk är några åksjuketabletter i handbagaget en mycket god idé.

ANNONS: Läs mer och köp produkter mot åksjuka här (extern länk)

Skoinlägg i gelé: Resande innebär inte sällan att man går bra mycket mer än hemma. Satsa på skoinlägg i gelé – en gåva till trötta fossingar.

ANNONS: Läs mer och köp skoinlägg här (extern länk)

Magen

Vätskeersättning: Extremt viktigt – speciellt för små barn. Att bli uttorkad är superfarligt och kan gå fort, så ta för vana att alltid ta med vätskeersättning så du har det nära till hands om det skulle behövas.

Diarréstoppande medel: Bufféer, matmarknader, restauranger... det är svårt att hålla koll på hur livsmedelshygienen sköts när man reser och det är därför lätt att drabbas av diarré. Vid tillfälliga problem finns medel som stoppar upp magen, smart att alltid ha i necessären.

ANNONS: Hitta vätskeersättning och diarréstoppande medel här (extern länk)

Mikrolavemang/laxerande medel: Å andra sidan är det heller inte ovanligt att bli väldigt hård i magen när man reser och byter miljö. Då kan det vara superskönt att ha ett mikrolavemang som sätter fart på fabriken nära till hands.

Mjölksyrabakterier: Bra för att stärka mag- och tarmfloran då en resa ofta innebär nya typer av bakterier. Kan vara bra att börja äta ett tag innan resan.

Vattenreningstabletter: Ska du ut i skog och mark, resa runt på landsbygden eller i mycket fattiga länder är det en bra idé att packa ner vattenreningstabletter som desinficerar vanligt vatten.

Pysventil: Reser du med spädbarn? Det finns speciella pysventiler som hjälper bebisen att få ut gaser i magen. En riktig räddare i nöden!

ANNONS: Läs mer och köp pysventil här (extern länk)

LÄS MER: Magsjuk? Här är fem huskurer som faktiskt fungerar 

Sår och skador

Sårtvätt: Skulle du få ett sår är det mycket viktigt att hålla rent det. Kommer det in bakterier kan såret bli infekterat och skapa stora problem. Med en sårtvätt i necessären kan du vara säker på att alltid hålla rent.

Plåster: En självklarhet! Satsa på några olika storlekar.

Sterilt snabbförband: Ett vattentätt, stort plåster som absorberar bra och ger skydd mot vatten och smuts.

Kompresser och kirurgtejp: Skulle olyckan vara framme och du får ett större sår är kompresser och kirurgtejp ovärderligt. Har du ett nyligen gjort operationsärr kan det också vara bra att skydda mot solen med kirurgtejp.

Blodstoppare: Ett sår som blöder kraftigt kan vara riktigt illa. En blodstoppare minskar blödningen, men kan också ersätta förband, kompresser och dylikt.

Sax: Bra för mycket – inte minst att klippa plåster, kompresser och liknande med. Men tänk på att den inte får ligga i handbagaget utan måste checkas in.

ANNONS: Läs mer och köp allt du behöver för sår här (extern länk)

Skavsårsplåster: Ett saftigt skavsår kan förstöra en hel resa. Ladda upp med olika storlekar av riktiga skavsårsplåster och använd dem gärna i förebyggande syfte.

Produkt mot friktionsskav: På semestern är det av olika anledningar lätt att drabbas av skavsår mellan exempelvis låren eller på andra ställen på kroppen. Det finns som tur är bra produkter som skyddar mot detta – perfekta att ta med på resan.

ANNONS: Läs mer och köp produkter mot alla typer av skavsår här (extern länk)

Värk, feber och förkylning

Termometer: En febertermometer är så klart alltid bra att ha, inte minst om du reser med barn.

ANNONS: Hitta en bra febertermometer här (extern länk)

Smärtstillande/febernedsättande: Paracetamol, som exempelvis Alvedon, eller cox-hämmare, som exempelvis Ipren, är alltid bra att ha med sig. De lindrar smärta och sänker feber. Reser du med barn? Glöm inte att packa ned smärtstillande anpassade för barn.

Nässpray: Utmärkt hjälp vid täppt näsa och utvidgar luftvägarna. Är du eller ditt barn förkylt under en flygresa är det smart att packa ner nässprayen i handbagaget.

Liniment: Vid ömmande leder och muskler är det skönt att ha ett liniment i bagaget som erbjuder behövlig lindring. Observera att liniment inte ska användas när du befinner dig i solen.

ANNONS: Läs mer och hitta ett bra liniment här (extern länk)

Elastisk binda: Ska du sporta eller vandra? Packa med en elastisk binda så är du redo att linda om olyckan är framme.

Hud och sol

Satsa på hög SPF i din solkräm så slipper du bränna dig. Foto: Shutterstock

Solskydd: En bra solkräm behövs inte bara på solsemestern, utan är lika viktig på skidresan, cityresan eller vandringen. Satsa på en med minst SPF 30 och är schyst mot miljön. Ska du till tropiska vatten det också viktigt att den är inte skadar korallreven. 

LÄS MER: Solkrämen som är bra för både dig och miljön – stor guide 

Kylbalsam: Förhoppningsvis slipper du använda den, men skulle du råka bränna dig är det superskönt att kyla ner huden med kylbalsam.

After sun: Hud som utsätts för sol behöver fukt, vila och hjälp med återhämtningen. En svalkande after sun-lotion eller gel är därför ett måste på solsemestern.

ANNONS: Hitta en bra after sun här (extern länk)

Hydrokortison/antibakteriell slava: Att ta med en kräm eller salva som är inflammationshämmande och minskar klåda är en god idé. Perfekt vid rodnad, eksem, utslag och solsveda.

Bett och stick

Myggmedel: Oavsett om du reser i Sverige, Europa eller ut i världen kan mygg vara ett stort problem. Myggmedel fungerar avskräckande på mygg och knott och minskar risken för bett. Smörj in de delar du inte kan täcka med kläder. Observera att myggmedel som innehåller DEET inte rekommenderas till barn under tre år. Det finns myggmedel utan DEET som även är godkända för små barn. Och glöm inte myggnät till vagnen!

After-bite: Myggbett, bronsbett och getingstick kan klia mycket. Det finns speciella salvor som fungerar bedövande och lugnande.

ANNONS: Hitta bra produkter som lindrar insektsbett här (extern länk)

Lokalbedövande salva: Lindrar vid bett, sår och brännskador.

Malariaprofylax: Ska du till ett malariaområde är malariaprofylax ett måste. Kontakta din närmsta vaccinationscentral för att få rådgivning.

Fästingspray: Fästingar finns inte bara i Sverige, utan även i delar av Europa. Fästingar kan bära på sjukdomarna TBE och borrelia. TBE går att vaccinera sig mot, medan det inte finns något skydd mot borrelia. En fästingsspray minskar risken för fästingbett.

Fästingplockare/pincett: Skulle du få ett fästingbett ska du genast dra ut fästingen med en pincett eller fästingplockare.

ANNONS: Hitta bra produkter mot fästingar här – för både djur och människor (extern länk)

LÄS MER: Finns det TBE där du ska semestra? 

Underliv

Kondomer: Vid tillfälligt sex är det jätteviktigt att skydda dig mot könssjukdomar.

Mensskydd: Kommer du att få mens under tiden du är borta? Glöm inte mensskydd! Ska du bada är det tampong eller menskopp som gäller.

Motverka riklig mens: Att ha kraftiga blödningar under en badsemester kan vara riktigt jobbigt. Men det finns receptfria läkemedel som minskar blödningarna.

Medel mot svamp: Att få en svampinfektion på resan kan vara riktigt jobbigt. Vet du med dig att du brukar få det och känner igen besvären kan det vara läge att packa ner ett receptfritt läkemedel mot svamp.

Urinvägsinfektion: Har du lätt att få urinvägsinfektioner? Bad och blöta badkläder kan öka risken att drabbas, varför det kan vara en idé att ta med självtest för urinvägsinfektion samt receptfritt medel som behandlar.

ANNONS: Läs mer och köp självtest för urinvägsinfektion här (extern länk)

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!