Olika typer av handeksem är väldigt vanligt.
1 av 2: Olika typer av handeksem är väldigt vanligt. Foto: Shutterstock
Använd alltid handskar när du utför hushållsarbete.
2 av 2: Använd alltid handskar när du utför hushållsarbete. Foto: Shutterstock

4 tips för att lindra och förebygga handeksem

Ett stort antal svenskar lider av handeksem. Och en global pandemi som kräver ständigt handtvättande gör knappast saken bättre.

Här går vi igenom möjliga orsaker bakom dina eksem och hur du kan förebygga och lindra.

Olika typer av handeksem är ett vida spritt problem.

Enligt en rapport från Arbetsmiljöverket är det den vanligaste arbetsrelaterade hudsjukdomen. Framför allt drabbas unga kvinnor.

Atopisk dermatit och kontakteksem

Handeksem förknippas ofta med rodnad och svullnad och svidande händer som spricker, flagnar och kliar både på handflator och fingrar. Det kan emellertid variera från person till person och vara beroende av vad som orsakar problemen.

En möjlig orsak är så kallad atopisk dermatit. Atopi är ett samlingsnamn för en sorts medfödd känslighet mot allergener och irriterande ämnen i miljön, vilket kan leda till hösnuva, astma och eksem.

Tillståndet, som också kallas böjveckseksem, är vanligast hos barn och enligt 1177 Vårdguiden växer många ifrån sina problem. Men vissa får livslånga besvär. Hos barn sitter utslagen ofta i böjveckan, exempelvis knäveck och armveck, medan det hos vuxna kan dyka upp på händer, hals och i ansiktet.

Foto: Shutterstock

Enligt Astma- och allergiförbundet är kontakteksem en annan potentiell skurk och den i särklass vanligaste. Tillståndet delas in i allergiskt och icke-allergiskt. Den förstnämnda framkallas vanligen av metaller som nickel och krom eller parfymämnen och konserveringsmedel. Icke-allergiskt kontakteksem, eller irritationseksem, sitter ofta just på händerna och beror på att hudens naturliga skydd inte fungerar fullgott. Du kan drabbas om du ofta tvättar dina händer med tvål eller jobbar med lösningsmedel.

Det påstås också finnas ett samband mellan personer som haft atopisk eksem som barn och risken för att utveckla irritationseksem senare i livet.

Så förebygger och lindrar du eksem på händerna

Så vad kan man då göra för att förebygga och lindra besvären? Med hjälp av sajten mbg listar vi några enkla knep.

1. Tvätta dina händer på rätt sätt

Med tanke på att det pågår en global pandemi måste vi tvätta händerna regelbundet. Med det sagt kan det vara oerhört tufft för huden, särskilt om du redan är känslig. Satsa på en tvål som är skonsamt för huden och inte innehåller massa onödiga tillsatser. När du inte har tillgång till tvål och vatten kan handsprit vara ett alternativ – så länge händerna inte är synligt smutsiga. Handsprit irriterar nämligen inte huden lika mycket. Kom ihåg att handsprit alltid ska appliceras på torra händer.

LÄS OCKSÅ: Torra händer efter all tvättning? Så kan du lindra

2. Använd alltid handkräm

Efter en tvättning är det dags att applicera handkräm. Återfuktning är nämligen a och o för att huden ska må bra. Dermatologen Mary Stevenson tipsar om att klappa händerna torra i stället för att gnugga.

– Låt händerna vara lite fuktiga efter du klappat, därefter stänger du in vattnet med återfuktande krämer, säger hon.

Välj en skonsam handkräm utan ingredienser som retinol, anti age serum, allergener och dofter som riskerar att irritera huden.

Fortsätt återfukta under dagen!

3. Bär handskar när du använder händerna

Om du inte exponerar huden för irriterande ämnen så mår den också bättre. När du utför hushållsarbete är det exempelvis en god idé att använda plasthandskar för att inte komma i kontakt med rengöringsprodukter. Detsamma gäller om du jobbar med något som kan skada huden.

– Handeksem är vanligt hos personer som använder sina händer mycket i yrket, som frisörer, städare, cateringanställda och mekaniker, säger hudexperten Josie Holes till mgb.

Sajten Netdoktor råder dig att satsa på plasthandskar som är allergitestade och inte för trånga så att huden svettas. Ett tips är att smörja händerna med handkräm och därefter sätta på ett par bomullshandskar som du har under plasthandskarna.

4. Undvik att klia

Eksem kan klia något så överjordiskt, men kliar du så blir klådan antagligen värre och du ökar risken för infektioner.

Om det kliar kan du göra följande enligt 1177 Vårdguiden:

Klappa och massera med hudlotion i stället för att klia.

Använd bomullshandskar när du sover

Håll naglarna kortklippta.

LÄS OCKSÅ: Klåda? Vanliga orsaker till att det kliar

Vad kan jag få för behandling?

Mjukgörande medel och kortison hör till den de vanligaste sätten att förebygga och behandla olika typer av eksem. Men vilken behandling som passar dig beror på var på kroppen ditt eksem sitter, vilken typ av eksem det handlar om och hur stora besvären är.

Du kan alltid testa dig fram med receptfria läkemedel, så länge du följer bi-packsedeln, men sker ingen förbättring bör du kontakta en läkare. Då kan det vara aktuellt med starkare kortisonbehandlingar och exempelvis ljusterapi – som visat sig vara effektivt mot atopiskt eksem.

Bra krämer som kan lindra dina eksem

Body Shop Shea hand cream

Sheasmör används ofta i vårdande produkter för att lindra irriterad hud. Denna kräm går snabbt in vid smörjning och kan användas för dig med eksem. 

Annons: Hitta bästa pris på denna kräm – se Prisjakt (extern länk)

Weleda Skin food

Den här krämen gör gott oavsett var du är torr och finns även i olika varianter – som body butter och i en lättare version. Lindrar och vårdar. 

Annons: Hitta bästa pris på denna kräm – se Prisjakt (extern länk)

Neutrogena Norwegian Formula hand cream

Räddaren för riktigt torra händer. Återfuktar och läker torrhet och irriterad hud. 

Annons: Hitta bästa pris på denna kräm – se Prisjakt (extern länk)

Body shop Hemp hand cream

Hampafröolja är också en bra ingrediens som skyddar och lindrar mycket torra händer eller områden där du har eksem. Finns även i kroppskrämsvariant.  

 Annons: Hitta bästa pris på dessa krämer – se Prisjakt (extern länk)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!