1 AV 2
2 AV 2
Foto: Shutterstock

10 vanliga fotplågor – så blir du av med dem

Ont i hälen? Nagelsvamp eller vårta? Det är många plågor som kan drabba våra fötter.
Fotterapeuten hjälper dig att ta reda på vad problemet är och guidar dig i din strävan att bli kvitt förhårdnader, sprickor och smärta med enkla medel.

Nageltrång, vårtor, förhårdnader, liktornar, svamp och torra hälar. Listan över åkommor som kan drabba våra fötter kan göras lång.

1. Hälsprickor

Hälsprickor är ett utbrett problelm, som enkelt kan åtgärdas. Foto: Shutterstock

Problem:
Att huden självspricker på hälarna är vanligt och beror på att huden blir för torr. På somrarna är det ännu vanligare med hälsprickor. Då går många i skor utan skydd för hälen vilket gör huden ännu torrare.

Lösning:
Smörj in fötterna varje dag. Man kan även fila fötterna, men inte mer än en gång i veckan. Börja då med ett fotbad för att mjuka upp och fila sedan med en sandpappersfil längs med sprickan. Torka fötterna noga efteråt och smörj in dem med fotkräm.

2. Förhårdnader

Problem:
Om foten utsätts för tryck kan huden bli tjock och hård. Oftast beror det på att man använder skor som trycker mot foten. Kroppen bildar då ett tjockare hudlager som skydd.
Lösning:
Börja med att fundera på vad förhårdnaden beror på. Om skorna trycker mot foten – byt skor. Mjuka upp foten genom att ta ett fotbad i ljummet vatten i cirka tjugo minuter. Fila sedan med en sandpappersfil och smörj in foten med fotkräm.

3. Hallux valgus

Hallux valgus Foto: Shutterstock

Problem:
Stortån är vinklad in mot de andra tårna. Ibland trycks tåleden ut och då bildas en knöl på sidan av foten. Knölen kan göra ont och göra det svårt att hitta skor som passar utan att klämma.
Lösning:
Allra viktigast är det att ha bra skor. De ska vara tillräckligt breda och ibland kan skoinlägg behövas. Fotgymnastik är bra för att undvika att den sneda stortån blir stel. Om problemen är svåra kan operation behövas.

4. Nageltrång

Problem:
Beror på att man har klippt naglarna snett eller gått i för trånga skor. Nageln växer sedan fel och skär in i huden. Om bakterier tränger in kan var bildas varpå tån, oftast stortån, svullnar och det uppstår en dunkande smärta. Det kan även bli sårigt och varigt.
Lösning:
Ta ett fotbad för att mjuka upp nageln och försöka fila lite på nagelbiten som trycker mot huden. Peta in lite bomull under nageln för att lätta på trycket. Kontakta fotvårdsspecialist om besvären inte ger med sig. I regel behöver fotterapeuten plana ut nageln, eftersom den ofta är lite rundad. När nageln planas ut minskar trycket ner i nagelvallarna. Man kan även operera nageltrång. 

5. Hammartå

Problem:
När en eller flera tår intill stortån är krökta. Ofta beror det på att skorna har varit för trånga och de små lederna i tån har blivit böjda. Det kan leda till att skon skaver mot tåns ovansida och bildar en ömmande förhårdnad där, så kallad liktorn.
Lösning:
Se till att ha skor som är tillräckligt rymliga för tårna. Att ta ett fotbad, fila ner förhårdnaderna och smörja in fötterna kan kännas skönt. Kontakta fotvårdsspecialist för ytterligare hjälp och råd.

LÄS OCKSÅ: Guide: Så får du mjuka och lena fötter

6. Liktorn

Foto: Shutterstock

Problem:
Liktornar ser som ett litet knappnålsöga, som gör jätteont eftersom den trycker in i huden. Liktornar uppstår på grund av hårt tryck. Förhårdnader bildas för att skydda fötterna, men det kan bli ”för mycket” och det är då som liktornar bildas.   
Lösning:
Att ta ett fotbad, fila ner förhårdnader och smörja in fötterna förebygger att liktornar bildas. Det finns också uppmjukande liktornsplåster att köpa på apotek, vilket gör det lättare att få bort det hårda. Ofta kan man inte bli kvitt en liktorn på egen hand eftersom de sitter så djupt. Då ska man i stället gå till en fotterapeut som kan slipa, fräsa, borra ur eller skära bort dem. Sedan smörjer och avlastar man. 

7. Fotsvamp

Foto: Shutterstock

Problem:
Fotsvamp yttrar sig vanligtvis genom att huden fjällar, kliar och svider. Ibland kan sprickor uppstå. Oftast får man fotsvamp mellan tårna, men även under foten.
Lösning:
Har man hudsvamp ska man tvätta fötterna, torka sig noga mellan tårna och byta strumpor varje dag. Nagelsvampen är svår att undvika. Svampen trivs där det är fuktigt och varmt, därför sprids den ofta i allmänna duschar och omklädningsrum. Använd därför badtofflor i dessa miljöer. Andra tips är att tvätta strumpor i 60 grader, byta strumpor varje dag och använda strumpor i naturmaterial. Mot hudsvamp finns speciella fotbad och därtill kan man smörja med olika svampmedel. 

8. Hälsporre

Problem:
Under foten sitter en bred sena och om den överbelastas kan det göra ont i senfästet under hälen. Kroppen bildar då en kalkpåbyggnad på hälen som skydd - en hälsporre. Har man hälsporre gör det ont under eller på insdian av hälen.
Lösning:
Stabila skor med stadigt skydd för hälen och bra sula är viktigt. Välj gärna en träningsform som inte belastar hälen, som simning och cykling. Ett personligt utformat inlägg i skorna kan också hjälpa.

LÄS OCKSÅ: Guide till mjuka och lena sommarfötter

9. Nagelsvamp

Problem:
Svampen kan gör nageln skör, tjock och gulbrun till färgen. Men det finns många andra orsaker till att nageln får ett förändrat utseende så låt en läkare ta en odling innan du börjar behandla. Nagelsvamp kan komma av fotsvamp men även sätta sig direkt på nageln.
Lösning:
Om nagelsvampen inte är så allvarlig finns ett medicinskt nagellack man kan använda. Man kan också köpa svampdödande medel hos fotvårdare eller på apotek. Många nöjer sig dock med att fila ner den tjocka nageln vid behov.  Nuförtiden kan man även behandla nagelsvamp med laser.

LÄS OCKSÅ: Hur blir jag av med nagelsvampen? Läkaren svarar

10. Fotvårtor

Problem:
Vårtor orsakas av virus och är allra vanligast hos barn i skolåldern. De smittar både genom hudkontakt och via fuktiga handdukar eller våta golv i duschar och omklädningsrum. Vårtorna är lite upphöjda med en hård kant.
Lösning:
Har man tålamod försvinner vårtorna med tiden, men ibland kan det ta lång tid.  Det finns olika sorters flytande vårtmedel och frysbehandlingar att ta till. Kan man inte bli kvitt fotvårtorna själv kan man gå till en fotterapeut. 

Källa: Bodil Brunemo-Liv, medicinsk fotterapeut, Anna-Lena Hultgren, auktoriserad fotterapeut och 1177 Vårdguiden, 1177.se.