Fallen där cellproven visat sig vara normala men där kvinnorna senare drabbatsav livmodercancer har ökat de senaste åren.
Fallen där cellproven visat sig vara normala men där kvinnorna senare drabbatsav livmodercancer har ökat de senaste åren. Foto: Shutterstock

Larmet: Fler får livmoderhalscancer – trots normala cellprov

Trots att allt fler kvinnor går på sina kontroller har antalet fall av livmodershalscancer ökat i Sverige de senaste åren. 

Ökningen syns främst hos de som fått besked om att cellprovet varit normalt.

Enligt en färsk granskning av Nationellt kvalitetsregister för cervixcancerprevetion, som Dagens Nyheter tagit del av, har de felbedömda provsvaren hos kvinnor som sedan utvecklat cancer ökat med nära fem procent sedan 2001. 

Hos de som fått felaktigt fått sina provsvar bedömda som normala har fallen ökat med 30 procent mellan 2001-2013 och 2014-2015.

Stor skillnad mellan landstingen

I kartläggningen har samtliga 27 laboratorier åter granskat alla normala prover mellan 2001-2016 som tagit på kvinnor som senare drabbats av livmoderhalscancer. Sammanlagt visade sig 455 cellprov av 1500 vara felbedömda. 

Man kunde även se att det var skillnad mellan olika landsting. 

I Uppsala, Östergötland, Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Halland, Värmland, Örebro, Dalarna och Norrbotten var ökningen hög. I Stockholm, Sörmland, Skåne, Västra Götaland, Gävleborg, Västernorrland och Västerbotten var ökningen låg eller obefintlig.

Något som bekräftade tesen om att ökningen beror på kvalitetsbrister i screeningprogrammet, men vilka bristerna är har man inte kunnat fastslå i alla landsting.

Vad är cellförändringar?

Cellförändringar i livmoderhalsen beror i nästan samtliga fall på en infektion av ett humant papillomvirus, HPV. HPV är ett samlingsnamn för flera hundra virus. De är sexuellt överförbara. 

Cellförändringar kan leda till livmoderhalscancer, men detta tar oftast 10-15 år.

Ett sätt att förebygga cancer är att gå på regelbundna kontroller. Alla kvinnor över 23 erbjuds ta del av screeningprogrammet.

För flickor ingår vaccinering mot de vanligaste HPV-virusen i det allmänna vaccinationsprogrammet, men för att vaccinet ska fungera bör det tas innan  den sexuella debuten - för att garantera att personen inte är smittad med viruset redan. 

Förändringar klassas som lätta, medelsvåra eller svåra. De kan läka ut av sig själva, men ibland kan cellförändringarna tas bort genom ingrepp.

Alternativen är att operera bort den bit av livmodertappen där förändringarna förekommer eller att förstöra vävnaden med värme, nedfrysning eller laser.

Ungefär 5 av 100 cellprov visar på förändringar.

Källa: Netdoktor, 1177 Vårdguiden

– Vi önskar naturligtvis att vi hade kunnat se försämring i laboratoriekvalitet innan det hade resulterat i att fler kvinnor utvecklar cancer. Vi kan vara självkritiska till att vi inte har haft tillräckligt känsliga analysmetoder för att upptäcka denna försämring tidigare, säger docent Björn Strander, som tillhör ledningen för registret, till Dagens Nyheter.

LÄS OCKSÅ: Pantea om cellförändringarna: ”Min värld föll samman”

Nya åtgärder måste vidtas

För att komma till rätta med problemet föreslår rapporten att alla landsting ska införa det nya screeningprogrammet som Regionala Cancercentrum i samverkan tagit fram baserat på Socialstyrelsens rekommendationer 2015. 

Vad är HPV?

HPV, eller humant papillomvirus som det heter, är inte ett virus utan en grupp med mer än 200 olika typer av virus. 

HPV en väldigt vanlig sexuellt överförbar infektion, som smittar när slemhinnor är i kontakt med hud eller slemhinnor.

De flesta infektioner är symtomfria och läker ut av sig själva.

Vissa typer av HPV kan orsaka hudvårtor och kondylom.

13 HPV-typer är så kallade högriskvirus och kan orsaka livmoderhalscancer men även cancer i svalg, penis, anus och vaginan.

Källa: Netdoktor, Folkhälsomyndigheten, 1177 Vårdguiden

Där rekommenderar man att alla kvinnor över 30 i första hand ska testas för HPV, det virus som ligger bakom de flesta fall av livmoderhalscancer. På så sätt kan man upptäcka pågående HPV-infektioner även om cellprovssvaret är normalt.

I nuläget är det vara en tredjedel av landstinget som infört programmet.

Behöver man vara rädd för felaktiga cellprovssvar?

Enligt Björn Strander finns det ingen anledning till överdriven oro. De 1500 prov som granskades på nytt bör sättas i relation till de 10 miljoner normala cellprov som tagits under samma period. 

– Det här är trots att en mycket liten andel av de totala proverna. Men det får effekter när man tittar på hela befolkningar på det här sättet. Sveriges kvinnor är beroende av cellprovstagning för att få ett bra skydd mot livmoderhalscancer och då får kvalitén inte svikta, säger Björn Strander till DN.

Tycker du att det här med cellprov är otäckt eller klurigt? Hälsoliv har sammanställt en artikel med de vanligaste frågorna. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!