Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hallux valgus debuterar ofta i medelåldern men kan ge besvär redan i tonåren.Hallux valgus debuterar ofta i medelåldern men kan ge besvär redan i tonåren.Hallux valgus debuterar ofta i medelåldern men kan ge besvär redan i tonåren.
Läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, svarar på läsarfrågor.Läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, svarar på läsarfrågor.Läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, svarar på läsarfrågor.
1 AV 2
Hallux valgus debuterar ofta i medelåldern men kan ge besvär redan i tonåren.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, svarar på läsarfrågor.
Foto: TOMMY PEDERSEN

Läkaren: Så lindrar du din hallux valgus

Hallux valgus är den vanligaste åkomman som drabbar fötter och kan leda till flera jobbiga besvär.

Här förklarar läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, vad du som drabbats kan göra för att få hjälp.

Läsarfråga: Jag blev opererad med hallux valgus för många år sedan. Operationen blev inte helt lyckad, knölen har vuxit ut igen. Dessutom har det bildats en liktå på den. Det gör mycket ont, jag har inlägg men det mekaniska trycket är svårt att komma till rätta med. Min läkare har skickat remiss till ortoped, men jag vill helst undvika operation igen. Vad kan jag göra?

Läkaren svarar: Låt en ortoped bedöma

Hallux valgus betyder snedställd stortå och är ett känt problem. Stortån viker in sig mot de andra tårna som i sin tur kan få svårt att få plats i skorna, och en knöl växer fram vid stortåns bas. 

Du verkar ha svårt att hitta skor som inte trycker. Kanske har du ont även om du inte ha skor? Då är det inte fel med en bedömning hos ortoped. Det är möjligt att det då inte handlar om samma typ av operation, utan andra ändringar.

Foten och dess mekanik är komplex

Att halluxen uppstår kan bero på ärftlig benägenhet, vilka skor man haft genom åren, med mera. För att förebygga kan man till exempel träna att stärka upp senan som går från stortån på insidan av foten.

Fråga läkaren

Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Skicka dina frågor till: lakare@expressen.se

I ditt skede är det förmodligen inte lönsamt. Du skriver om inlägg, men kanske ska du byta skor helt, och besöka en ortopedteknisk verkstad eller skobutik? Foten och dess mekanik är komplex och avancerad i sig, så börja med att kontakta proffs, om du inte redan gjort det.

Operationstekniker och hur rehabiliteringen gått varierar. Det är inte ovanligt att man får något problem efter ett antal år eftersom man använder sina fötter ganska flitigt och är van vid att de bara ska ställa upp, oavsett hur man behandlar dem.