Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Restless legs kan ha många orsaker.Restless legs kan ha många orsaker.Restless legs kan ha många orsaker.
Läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, svarar på läsarfrågor.Läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, svarar på läsarfrågor.Läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, svarar på läsarfrågor.
1 AV 2
Restless legs kan ha många orsaker.
Foto: Andrey_Popov / Shutterstock
2 AV 2
Läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, svarar på läsarfrågor.
Foto: TOMMY PEDERSEN

Restless legs? Läkarens bästa råd för lindring

Myrkrypningar i benen, så kallade restless legs, kan vara en riktig pina.

Läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, ger sina bästa råd.

Läsarfråga: Hej, jag har lidit av restless legs sedan jag var i femtioårsåldern, alltså i mer än 20 år. Nu har problemen blivit värre och mina vader värker på natten. Till viss del kan jag lindra smärtan med värktabletter. När jag promenerar blir benen stumma och min gång ostabil. Jag blir inte andfådd vid promenad. Tacksam om jag kan få ett förslag till åtgärd. 

Läkaren svarar: Blodbrist kan vara boven

Rastlösa ben med myrkrypningar och smärta i benen är minst sagt besvärligt att ha, och vi känner inte till de exakta mekanismerna som ligger bakom. Vi vet dock erfarenhetsmässigt vad som hjälper, och vilka saker som kan förvärra symtomen. Du säger inte om du sökt för problemet eller om du testat annat än värktabletter.

Vi brukar alltid kolla om man har tecken på blodbrist, hur njurarna fungerar och om man har några läkemedel som ger krypningar som biverkan till att börja med. Om man röker, dricker alkohol eller mycket kaffe kan man pröva att dra ner på det, eller sluta helt.

Du behöver en genomgång hos en läkare

Det brukar göra att symtomen minskar. Är det riktigt besvärligt kan man testa en typ av medicinering som används vid andra sjukdomar i nervsystemet, som Parkinsons sjukdom.

Att du känner dig stum i benen när du går hör inte riktigt ihop med rastlösa ben, utan kan ha med cirkulationen att göra. Antingen har det med dåligt flöde till benen, eller dåligt avflöde från dem att göra. 

Fråga läkaren

Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Skicka dina frågor till: lakare@expressen.se

Ostadigheten förklaras inte heller av dina myrkrypningar, utan kan ha med andra saker som försämrad balans, ledbesvär eller svaga muskler att göra. Du behöver en genomgång hos en läkare, som även får undersöka dig för att reda ut vad som är vad. Hjälp finns att få i form av medicinering och träning med mera.