Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa>Sjukdomar & besvär

Publicerad 1 jul 2019 16:37

Läkare varnar: Dödlig fästingparasit är vanligare än tidigare trott

1/3

2/3

3/3

Foto: Shutterstock

Att fästingbett kan orsaka borrelia och TBE hos människor är vida känt.

Men nu går svenska läkare ut och varnar för en infektion som färre känner till.

Detta efter att ha upptäckt nyfunna fall av den ovanliga smittan.

Fem läkare har gått ut i Läkartidningen och varnat för att Babesia kan vara vanligare hos människor i Sverige än vad man tidigare trott.

Detta efter att en ny studie visat att flera personer med borrelia också bär på antikroppar mot den fästingburna parasiten Babesia.

– Babesia är en vanlig och allvarlig sjukdom hos svenska nötkreatur. Man brukar kalla det för blodpinkning eller sommarsjuka, säger Anna Omazic, forskare på Sveriges veterinärmedicinska anstalt till Aftonbladet, som var först med att rapportera om händelsen.

Parasiten vanlig hos djur

Babesia är en parasit som ofta påträffas hos både vilt och boskap i södra Sverige. Den bärs av fästingar men kan också smitta via blodtransfusioner. I bland annat USA är smittan så pass vanlig att allt blod som doneras testas för den, något som inte görs i Sverige i dagsläget.

De senare decennierna har enstaka fall av Babesia rapporterats i södra Sverige. Hur vanlig den är längre norrut är inte klarlagt.

– Både i fjol och i år så har vi samlat in fästingar norr om Dalälven för att se vilka smittämnen de bär med sig. Först efter sommaren får vi analyssvaren. Fästingarna flyttar på sig, men vi vet inte än om smittor gör det också, även om det är troligt, säger Anna Omazic.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig bäst mot fästingar

Symtom på Barbesia

Om man smittats av Babesiainfektion är trötthet, feber och muskelvärk vanliga symtom. Vid allvarliga fall, om den drabbade exempelvis har rubbad mjältfunktion, kan smittan vara livshotande och ge organsvikt, om inte rätt behandling kan sättas in. 

LÄS OCKSÅ: Läkarens råd: Så undviker du att smittas av borrelia

Liksom vid borrelia finns det inget vaccin mot Babesia, utan vid konstaterat fall sätts antibiotika in.