Det är vanligt att känna sig yr och få svimingskänslor när man har lågt blodtryck.
Ett blodtryck som är under 90/60 anses vara lågt. Men det är först när du får besvär och symtom som det i praktiken räknas som lågt blodtyck.
1 AV 2
Det är vanligt att känna sig yr och få svimingskänslor när man har lågt blodtryck.
2 AV 2
Ett blodtryck som är under 90/60 anses vara lågt. Men det är först när du får besvär och symtom som det i praktiken räknas som lågt blodtyck.

Lågt blodtryck? Därför får du blodtrycksfall

Yrsel och svimningskänslor. Ett plötsligt blodtrycksfall som får det att svartna för ögonen när du reser dig upp. Det är symptom som kan dyka upp hos den med lågt blodtryck.

Men vad beror det på egentligen, och kan det vara farligt? Här ger vi dig svaren du behöver.

Frida Anter

Det pratas ofta om riskerna med högt blodtryck och vad vi bör göra för att undvika det. Men hur är det då med lågt blodtryck?

Till att börja med skiljer sig blodtrycket inte bara från person till person, utan kan också variera mellan olika tidpunkter på dygnet, olika dagar och olika perioder i livet.

Andra faktorer som påverkar blodtrycket är hjärtats förmåga att pumpa blod samt ådrornas och blodets egenskaper. När de här förutsättningarna förändras kommer även blodtrycket att göra det.

LÄS OCKSÅ: Högt blodtryck – 12 sätt att sänka det

Hypotoni? Hur vi mår påverkar

Och det är mer än så som spelar in. Hur vi mår, till exempel. När vi anstränger oss fysiskt, är stressade eller upprörda stiger blodtrycket, medan det är lägre när vi är avslappnade och vilar. Precis som det är när vi har varit sjuka och sängliggande länge. Blodtrycket påverkas också av vissa läkemedel, och sjukdomar som hjärtsvikt, diabetes samt Parkinsons sjukdom. Generellt kan man säga att lågt blodtryck är vanligare bland unga, långa och smala personer.

Så vet du om ditt blodtryck är lågt

Vid en blodtrycksmätning är det två värden man tittar på:

Det övre trycket, eller det systoliska blodtryck

och det undre trycket – det diastoliska blodtrycket.

De två värdena bildar sedan ditt blodtryck, exempelvis 120/80 eller 120/60. Trycket mäts i millimeter kvicksilver som förkortas mm Hg.

Normalt blodtryck

Vad som räknas som ett normalt blodtryck kan skilja sig beroende på ålder och hur du mår i övrigt. Vanligen räknas 100-140/60-90 som normalt.

Högt blodtryck

Blodtrycket räknas som förhöjt mellan 140-160/90-100. Över dessa värden är blodtrycket högt.

I vissa fall kan ett av värdena vara högt medan det andra är normalt. Enligt 1177 Vårdguiden är det övre trycket viktigast att hålla koll på, särskilt när du passerat 50.

Lågt blodtryck

Hos vuxna räknas det som lågt om blodtrycket ligger under 90/60, förutsatt att du känner symptom.

Är du helt symptomsfri, trots att blodtrycket ligger under ovanstående värden räknas det inte som lågt.

Källa: 1177 Vårdguiden, Netdoktor.

Är lågt blodtryck farligt? Vanliga symptom

Lågt blodtryck, som också kallas hypotension eller hypotoni, hos vuxna anses generellt vara om blodtrycket är under 90/60. Men bara när blodtrycket är så lågt att man får symtom anses det i praktiken vara för lågt. Och faktum är att en majoritet av dem som har ett lågt blodtryck inte känner av det. Hos dem som känner av symtom handlar det ofta om besvär som yrsel eller svimningskänslor.

Om man inte känner av några symtom är det som regel ofarligt och kräver inte någon behandling. Rekommendationen från 1177 Vårdguiden är att du kontaktar din vårdcentral om du besväras mycket och ofta.

LÄS OCKSÅ: 6 orsaker till att du plötsligt känner dig yr

Blodtrycksfall om blodtrycket sjunker häftigt

Den som har lågt blodtryck kan råka ut för att det svartnar för ögonen när man reser sig upp snabbt. Det beror på att blodtrycket plötsligt sjunker häftigt, och blodtillförseln till hjärnan minskar tillfälligt. Man kan också känna sig yr, svag och kallsvettig. Det här kallas för ett blodtrycksfall, eller ortostatisk hypotoni.

Råkar du ut för ett blodtrycksfall bör du sätta eller lägga dig ner. Är besvären allvarligare kan du svimma, och det kan även inträffa när du står still. Det här gäller framför allt äldre personer.

Om du ser att någon svimmar är det bra att höja personens ben så att blodet rinner tillbaka till huvudet. Efter att den som har svimmat har återhämtat sig kan det också vara bra att ge något att dricka innan hen reser sig upp igen.

LÅGT BLODSOCKER OCH BLODSOCKERFALL

• De symtom som kan dyka upp hos den som har lågt blodsocker kan likna de vid lågt blodtryck. Man kan exempelvis känna sig yr, knäsvag, darrig och frusen, eftersom det uppstår en bränslebrist i kroppens organ.

• Hjärnan behöver socker som bränsle, uppstår en brist påverkar det både medvetande och psyke. Man kan känna sig omtöcknad, förvirrad och aggressiv. Fortsätter blodsockernivån att sjunka kan man förlora medvetandet.

• En frisk person ska inte kunna drabbas av livshotande blodsockerfall. Vi har nämligen ett system som motverkar detta. I kroppen finns ett lager av glykogen i musklerna och levern. Om blodsockernivån blir låg omvandlas glykogenet till socker.

• Om man har diabetes riskerar man att få kraftigare blodsockerfall, som också kallas insulinkänning. För diabetiker är det därför viktigt att vara medveten om risken för blodsockerfall, och reagera på känningar som uppstår.

Källa: 1177 Vårdguiden

Du kan motverka lågt blodtryck

Men vad kan man då göra för att förebygga att drabbas av symtomen för lågt blodtryck? Om du är fysiskt aktiv och ser till att motionera regelbundet motverkar du lågt blodtryck, enligt 1177 Vårdguiden. Det är också viktigt att fylla på med vätska, särskilt när du har feber eller är magsjuk.

Vet du med dig att du brukar bli yr när du reser dig är det klokt att vara försiktig. Vaknar du exempelvis på natten och behöver gå upp är ett tips att först sätta dig på sängkanten en stund. I kombination med trötthet kan ett blodtrycksfall annars öka risken för att ramla.

LÄS OCKSÅ: 8 vanliga tecken på att du håller på att svimma