Det finns ett samband mellan platsen i syskonskaran och sjukdomar under barndomen.
1 AV 2
Det finns ett samband mellan platsen i syskonskaran och sjukdomar under barndomen.
Foto: Twity1/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
2 AV 2
Foto: Vchal/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Lägre risk för astma för småsyskon

Ensambarn löper högre risk att få astma, diabetes och adhd jämfört med barn med syskon, visar ny forskning. Minst risk för astma tycks småsyskon ha.

Fakta: Så här gjordes studien

  • I sin studie har forskarna använt Flergenerationsregistret länkat till Medicinska födelseregistret, Patientregistret och Läkemedelsregistret och tagit fram information om syskonskap för drygt 300 000 barn födda mellan 1996 och 2002.
  • Forskarna har vägt in faktorer som utbildning och miljö, men tredje barn i syskonskaran och halvsyskon fanns inte med i studien.

Källa: Catarina Almqvist Malmros, professor vid Karolinska institutet och barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus/TT

Det finns ett samband mellan din plats i syskonskaran – eller om du inte har några syskon alls – och senare sjukdomar i barndomen. Det visar en studie vid Karolinska institutet som publicerats i Journal of Allergy and Clinical Immunology, rapporterar Sjukhusläkaren.

Catarina Almqvist Malmros, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, är en av forskarna bakom studien.

– Vi upptäckte att barn utan syskon löper högre risk för att få astma jämfört med förstfödda som har yngre syskon. Andra barnet visade sig i sin tur ha lägre risk för astma och luftvägsinfektioner jämfört med barn som är äldst i syskonskaran, säger hon till TT.

LÄS OCKSÅ: Månaden ditt barn är fött kan öka risken för allergi

Ett skäl kan vara att andrabarnet via sitt äldre syskon tidigare utsätts för infektioner och därför utvecklar ett bättre immunförsvar, menar hon.

– Men det kan också vara så att föräldrar är lite mindre noga med att söka sjukvård när det gäller yngre syskon som får astma.

Forskarna fann också att ensambarn löper högre risk att drabbas av diabetes typ 1 och adhd jämfört med förstfödda med syskon. Denna skillnad fanns däremot inte mellan första och andra barnet i syskonskaran.

LÄS OCKSÅ: Skaffa hund – lägre astmarisk för ditt barn