Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ryggproblem är allt vanligare ju äldre man blir. Det är dessutom vanligare bland män än kvinnor.
Ryggproblem är allt vanligare ju äldre man blir. Det är dessutom vanligare bland män än kvinnor.
Ryggproblem är allt vanligare ju äldre man blir. Det är dessutom vanligare bland män än kvinnor.
1 AV 2
Gynekologen förklarar – det händer i kroppen vid klimakteriet
2 AV 2
Ryggproblem är allt vanligare ju äldre man blir. Det är dessutom vanligare bland män än kvinnor.
Foto: N U S A R A / Shutterstock

Kvinna och ont i ryggen? Här är fem vanliga orsaker

Att ha ont i ryggen kan vara riktigt smärtsamt och begränsa dig i vardagen.

Kvinnor drabbads dessutom i större utsträckning än män av ryggbesvär.

Här går fyra experter igenom de fem vanligast orsakerna till varför du som kvinna kan uppleva ryggsmärtor.

”Man är ju inte 20 år längre”.

Hur många gånger har du inte sagt det när du kan känt sig lite stel och långt ifrån lika vig som i ungdomen? 

Ryggen är en av de kroppsdelar många får problem med först. En ny studie visar också att ryggproblem blir allt vanligare ju äldre man blir – och är dessutom vanligare bland män än kvinnor.

Smärtan kan bero på åldersförändringar i diskarna och facettlederna, men kan även komma från muskler och ledband eller mer kroniska tillstånd som artrit. Det finns också några könsspecifika orsaker till varför kvinnor kan ha mer problem med ryggen.

Här går fyra experter igenom fem av dem.

Fem anledningar till att kvinnor får ont i ryggen

1. PMS

Omkring 90 procent av alla menstruerande kvinnor har upplevt PMS (premenstruellt syndrom), något som kan innebära humörsvängningar, uppblåsthet, kramper, trötthet – och ländryggssmärta.

– Studier visar att nivåerna av inflammatoriska markörer är förhöjda under denna del av cykeln, säger läkaren Deborah Lee till Stylist. 

Hon fortsätter:

– Vid den här tiden av månaden ökar också nivåerna av östrogen och progesteron vaskulär permeabilitet, vilket orsakar vävnadssvullnad. När det blir en svullnad mellan nervrötterna i ryggraden kan det leda till smärta.

Omkring 90 procent av alla menstruerande kvinnor har upplevt PMS och ett av symtomen kopplade till det är just ryggsmärta. Foto: Kunlanan Yarist / Shutterstock

2. Dysmenorré

Dysmenorré definieras som kraftig smärta i samband med menstruation och delas in i primär respektive sekundär. Primär dysmenorré är när de smärtsamma menstruationerna kommer redan i samband med menstruationsdebuten. Sekundär dysmenorré definieras som smärtsamma menstruationer hos en kvinna som tidigare haft smärtfria menstruationer.

– Smärtan känns vanligtvis som en kramp i nedre delen av buken, men kan också stråla ut från nedre delen av ryggen och upp i låren, säger Deborah Lee.

3. Graviditet

Det är ingen hemlighet att det tär på ryggen att skapa en ny människa och bära runt på den i magen i nio månader.  

– Den växande bebisen betyder att kvinnor bär runt på extra vikt, något som förändrar kroppshållningen och hur man rör sig. Allr detta blir en påfrestning på ryggen, säger Hana Patel, allmänläkare och specialist i kvinnohälsa.

Hon fortsätter:

– De hormoner våra kroppar producerar under graviditeten kan också orsaka rygg- och ledvärk, vanligtvis från andra trimestern och fram till förlossningen. 

Att vara gravid och bära runt på extra vikt kan leda till ryggbesvär. Foto: SeventyFour / Shutterstock

4. Klimakteriet

– Under klimakteriet och förklimakteriet förändras kvinnans hormonnivåer. Östrogennivåerna sjunker och även kollagenvävnaden runt diskarna i ryggen minskar. Det kan leda till degeneration av länddisken och orsaka ryggsmärtor. Låga östrogennivåer kan också påverka ligamenten i våra kroppar, vilket är en annan anledning till att kvinnor kan få ryggsmärtor under den här tiden i livet. Även andra leder kan påverkas, säger Hana Patel.

5. Ångest och depression

Kvinnor löper nästan dubbelt så stor risk att uppleva ångest och depression än män, och där kan möjliga orsaker vara hormonella fluktuationer och skillnader i hjärnans kemi. Studier har visat ett samband mellan ångest, depression och ryggsmärta hos framför allt kvinnor.

– Stress, ångest och depression kan bidra till ryggsmärtor, och även om vissa av dessa mekanismer är oklara så vet vi att dessa känslor kan uppstå samtidigt med förändringar i nervsystemet, förklarar sjukgymnasten Helen O'Leary till Stylist.

Hon fortsätter:

– Vår tröskel för smärtsignaler sänks när vi upplever ett signifikant lågt eller oroligt humör. Under kronisk stress kan adrenalin och kortisolhormoner sensibilisera nerverna som är ansvariga för smärtsignaler.

Är vissa värktabletter bättre än andra vid ryggvärk?

Du bör alltid rådfråga din husläkare om du är orolig över smärta i nedre delen av ryggen. Behöver du akut smärtlindring så kan du dock gå direkt till apoteket och prata med personalen där.

– Ibuprofen är effektivt för att lindra mild till måttlig smärta och hjälper till att minska de hormoner som orsakar smärta och svullnad i kroppen, säger farmaceuten Abbas Kanani.

Han fortsätter:

– Vissa tycker att ibuprofen är bättre än paracetamol mot ryggsmärtor. 

Värktabletter, både ibuprofen och paracetamol, kan lindra ryggsmärtorna. Foto: Kauka Jarvi / Shutterstock

Paracetamol är dock också effektivt och är säkert att ta under graviditet och amning i rekommenderade doser.

– Men prata som sagt med din farmaceut eller läkare innan du tar någon av dessa läkemedel.

Vill du in i de längsta undvika läkemedel så kan även en rask promenad hjälpa.

– 10 till 20 minuter räcker mycket väl. Studier visar också att mindfulness kan vara effektivt för att lindra besvären, säger Helen O'Leary.

Om inte det hjälper finns det även en flertal enkla övningar du kan göra som kan lindra smärtan, till exempel höftlyft eller att ligga på golvet med knäna uppdragna och krama om dem.

 

 

Skillnaden mellan PMS och PMDS