Kosttillskott med antioxidanter kan öka risken för att cancern sprids

Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor avråder den som har eller haft malignt melanom att använda hudvårdsprodukter och kosttillskott som innehåller antioxidanter.

Foto: Shutterstock

Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor avråder den som har eller haft malignt melanom att använda hudvårdsprodukter och kosttillskott som innehåller antioxidanter.

Personer med hudcancerformen malignt melanom som använder kosttillskott och hudvårdsprodukter med antioxidanter löper större risk att drabbas av tumörer. Detta rapporterar Strålsäkerhetsmyndigheten.

Andra har också läst

För att kroppen ska fungera som den ska behövs antioxidanter och nikotinamider. Dessa ämnen får vi i oss genom kosten eller genom kosttillskott. Som tillskott kan vi välja att ta tabletter, men det finns även i många hudvårdsprodukter och solskyddskrämer. 

Vad är antioxidanter?

Antioxidanter är ett samlingsnamn för ämnen som finns i bland annat frukt och grönsaker. De kan ge ett bra skydd mot flera sjukdomar och har en förmåga att neutralisera fria radikaler. Fria radikaler är en grupp ämnen där de flesta kommer från syre, och samtliga ställer till med skada i kroppen. Exempel på källor till fria radikaler är solljus, höga intag av mättade fetter, rökning, för mycket alkohol och stress. Fria radikaler orsakar en typ av DNA-skador som är förknippade med canceromvandling. Dessa tros också bidra till åldersrelaterade sjukdomar samt tidigt åldrande.

Detta gör det lätt för många att tro att antioxidanter alltid skyddar mot det som orsakas av fria radikaler. Nu visar dock forskning på att detta rön inte stämmer. 

Antioxidanter kan hjälpa cancerceller att överleva

Resultatet klargör att antioxidanter kan hjälpa cancerceller att överleva och spridas, och således gynna utveckling av existerande cancer. 

Enligt Martin Bergö, professor på Karolinska institutet, har svenska studier genomförts på både möss och människor. Där har det konstaterats att tillskott med antioxidanter leder till fler metastaser på möss och att cancerceller på människor sprider sig mer.

Viktigt att poängtera från studierna är att detta enbart handlar om antioxidanters påverkan på redan befintlig cancer. I studierna har ingen synlig effekt på normala celler eller friska möss visats.

Fokusera på en balanserad kost

Enligt Martin Bergö bör personer med ökad risk för cancer, cancerpatienter och canceröverlevare undvika kosttillskott med antioxidanter och i stället fokusera på en balanserad kost. Likaså gäller avrådan för hudvårdsprodukter som innehåller antioxidanter. Här finns inga övertygande studier ännu, och därför avråds personer inom riskgruppen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här