1 av 2 Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vad kan man äta mot klimakterievallningar?

”Jag inser att klimakteriet har dragit i gång, vaknar ibland på natten sjöblöt av svett – sen går det över. Skulle helst vilja undvika att äta östrogen. Vad kan man äta för att undvika vallningar?”

//Ingalill, 49

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Det finns egentligen inga direkta studier på kost kopplat till klimakteriet och hur man ska äta för att öka mängden östrogen i kroppen. Det vi vet i dag är att näringen är oerhört viktig för att de hormonella systemen ska fungera bra. Likaså spelar stress, sömn och fysisk aktivitet stor roll. Med det sagt är det alltså viktigt att äta allsidigt och varierat. 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Gärna så mycket grönt som möjligt för att få i sig näring. Sen tycker jag att du ska gå till din gynekolog och prata med hen om dina besvär. Ibland kan ett svagt östrogentillskott hjälpa och dessutom har östrogen många andra viktiga funktioner så rätt tillskott kan vara bra för både ditt välbefinnande och din kropp.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!