Studie: Många barn ökar risken för Alzheimers

Utöver att risken för Alzheimers ökade med antal barn visade studien också att kvinnor som hade haft ett eller två missfall hade mindre risk att drabbas av Alzheimers än de kvinnor som aldrig hade blivit gravida.

Foto: Shutterstock

Utöver att risken för Alzheimers ökade med antal barn visade studien också att kvinnor som hade haft ett eller två missfall hade mindre risk att drabbas av Alzheimers än de kvinnor som aldrig hade blivit gravida.

Kvinnor som får fler än fem barn har en mycket större risk att få Alzheimers jämfört med de som har färre barn. 

Samtidigt som de som har gjort abort eller har haft missfall har mindre risk än de som aldrig blivit gravida. 

En stor studie visar att utveckling av sjukdomen hos kvinnor har med hormoner att göra. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

I en studie med över 3500 kvinnor i Sydkorea och Grekland kom man fram till de som hade fått fler än fem barn löpte en 70-procentigt större risk att få Alzheimers jämfört med de som hade fått färre barn. Man såg till och med att kvinnor som inte var dementa ändå hade sämre resultat på de kognitiva testerna om de hade fler barn. 

LÄS MER: Lotten, 58, åt bort sina klimakteriebesvär med naturliga hormoner 

Risk för Alzheimers ökade med antal barn

Medelåldern för kvinnorna som testades var 71 år. Kvinnorna fick redovisa hur många barn de hade och hur många aborter/missfall de hade gått igenom. Vidare fick de göra minnestester och tanketester för att se om de hade utvecklat eller var på väg att utveckla Alzheimers. Forskarna var mycket förvånade över resultatet. Utöver att risken för Alzheimers ökade med antal barn visade studien också att kvinnor som hade haft ett eller två missfall hade mindre risk att drabbas av Alzheimers än de kvinnor som aldrig hade blivit gravida. De som hade gjort abort hade en halverad risk. 

- Vi visste sedan tidigare att det fanns en koppling mellan förlossning och Alzheimers, men vi var väldigt förvånade över att ett missfall eller abort minskade risken för Alzheimers. Tidigare studier har studerat koppling med högt blodtryck, fetma, högt kolesterol och diabetes men nu såg man alltså en hormonell koppling, säger Dr Ki Woong, neuropsykiater på Seoul National University i ett pressmeddelande,

LÄS MER: Upptäck Alzheimers 20 år innan du blir sjuk  

Östrogen med måtta skyddar

Det forskarna tror är att hormonet östrogen har ett finger med i spelet. I liten dos är det skyddande, i överdos är det farligt. Har man varit gravid och fått missfall har man fått en ökad utsöndring som skyddar jämfört med om du aldrig har varit gravid men har du fött för många barn har utsöndringen blivit en överdos. Man exkluderade kvinnor i studien som tog hormontillskott. 

Över 5,5 miljoner människor lider av Alzheimers i världen och cirka 3,5 miljoner av dessa är kvinnor. Ålder är den största riskfaktorn och kvinnor lever längre än män, men det är inte bara ålder. Men det har också visat sig ha ett hormonellt samband. Är man kvinna och i 60-årsåldern kan det till och med vara mer troligt att man utvecklar Alzheimers och inte bröstcancer enligt en studie. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här