Nya riktlinjer: Så ska klimakteriet lindras

Riktlinjerna innebär bland annat att man tar bort tidsgränsen för hur länge klimakteriebesvär får behandlas.

Foto: Shutterstock

Riktlinjerna innebär bland annat att man tar bort tidsgränsen för hur länge klimakteriebesvär får behandlas.

Nu ska riktlinjerna för behandling av besvär i samband med övergångsåldern uppdateras, rapporterar Dagens Medicin.

Bland annat ska gränsen för hur länge man får behandlas för klimakteriebesvär tas bort.

Andra har också läst

De nya rekommendationerna förväntas komma innan årsskiftet. Det är Svensk förening för obstetrik och gynekologi som författat de nya riktlinjerna, och en av de som varit med är Alkistis Skalkidou, professor och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– I dag är det många kvinnor i Sverige som lider i det tysta under klimakteriet. Det ska inte behöva vara så och jag hoppas att vår revidering leder till att fler som behöver hjälp får effektiv behandling, säger hon till Dagens Medicin.

LÄS OCKSÅ: Camilla, 51, trodde att hon fått en hjärtattack - var klimakteriet

Ska sättas in så tidigt som möjligt

Riktlinjerna innebär bland annat att man tar bort tidsgränsen för hur länge klimakteriebesvär får behandlas. Tidigare har man haft en gräns på fem år, trots att övergångsåldern kan vara betydligt längre än så.

Foto: Shutterstock

Vallningar är ett vanligt besvär i klimakteriet, men även ångest och sömnproblem drabbar många.

En annan nyhet är att fler läkemedel ska finnas till hands. Bland annat ska man kunna erbjudas progesteron som är bioidentiskt med kroppens egenproducerade och även bioidentiskt östrogen lyfts.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att du hamnat i perimenopausen

– Vi betonar även att behandlingen ska påbörjas inom kort tid från sista mensen. Ju längre tid som en kvinna har befunnit sig i klimakteriet innan hormontillskott sätts in, desto större verkar riskerna kunna bli med medicineringen, säger Alkistis Skalkidou.

Är eller misstänker du att du är på väg in i klimakteriet? Här kan du läsa mer om tiden före, under och efter den sisa mensen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här