Den nya operationen kan vara lösningen på allvarliga hälsoproblem som kan orsakas av menopaus
Katarina Wilk tycker operationen är intressant ur ett medicinskt perspektiv.
1 AV 2
Den nya operationen kan vara lösningen på allvarliga hälsoproblem som kan orsakas av menopaus
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Katarina Wilk tycker operationen är intressant ur ett medicinskt perspektiv.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ny operation kan skjuta upp klimakteriet med 20 år

Varje dag tar den medicinska världen kliv framåt.

Nu menar forskare att man med en snabb operation kan försena klimakteriet.

Detta genom att lura kroppen att den är yngre än vad den är.

Genom att operera bort en del av äggstockarna och frysa in dem i -150C ska man kunna skjuta upp klimakteriet i upp till 20 år. Ja det menar nu brittiska forskare, som även var de som utvecklade IVF (provrörsbefruktning).

När man sedan går in i klimakteriet, kanske årtionden senare, ska den frusna vävnaden tinas och opereras in igen. Ingreppet, som kan ta så lite som 30 minuter, ska då lura kroppen att tro att den är yngre än vad den är genom att naturliga hormoner då frigörs.

LÄS MER: Alltid varm? Det behöver inte vara klimakteriet 

Kan hjälpa mot hälsoproblem

Operationen ska kunna vara lösningen på allvarliga hälsoproblem som kan orsakas av menopaus, som hjärtproblem och benskörhet. Den ska också kunna hjälpa mot vallningar, problem med minnet, humörsvängningar, minskad sexlust och ångest som också kan vara bieffekter av klimakteriet, enligt The Guardian.

– Ur ett medicinskt perspektiv är det här väldigt intressant, säger medicinska journalisten Katarina Wilk, författare till boken ”Perimenopower” och expert på området, och fortsätter:

– En sådan här operation kan vara väldigt positiv för de kvinnor som går in för tidigt i menopaus. Den kan också vara bra för de kvinnor som har extremt svåra problem under menopaus, och som i långa loppet leder till exempelvis hjärtproblem eller benskörhet. Men visst är det lite kontroversiellt också och det finns risker med att man i framtiden kommer erbjuda detta som ”föryngringsmetod”. Lite som botox för äggstockarna. Det finns ett uns av anti-age-hysteria också i detta.

LÄS OCKSÅ: 6 oväntade saker som händer i klimakteriet

”Vi borde prata mer om menopaus”

Exakt hur många år den här operationen kan skjuta upp klimakteriet beror på hur gammal man är när man opererar ut vävnaden och när den sätts tillbaka.

– Den här forskningen belyser verkligen att menopausen är något som vi borde prata mer om. I Sverige är det fortfarande vanligast att få antidepressiva utskrivet för sina symptom vilket i sig är helt galet. Om forskare nu på något sätt vill hjälpa kvinnor som annars får svåra besvär längre fram i livet tyder det på att menopaus inte är helt riskfritt som de flesta tror, menar Wilk och tilläger att det inte bara handlar om sömnlöshet och vallningar.

– Det är dock fortfarande kontroversiellt att ta hormonersättning. Men om nu menopausen verkar förkorta våra liv så borde snarare diskussionen handla om vad som händer i kroppen om vi inte tar det. Och huruvida vi ska ta det eller inte, säger Wilk.

LÄS MER: Experten: Så hittar du sexlusten i klimakteriet 

Än så länge har nio kvinnor, i åldrarna 22-36, från Storbritannien genomgått operationen. I nuläget erbjuds operationen i Birmingham av företaget Protecting Fertility and Menopause, som grundats av fyra experter inom reproduktionsmedicin. Ingreppet för uttagning och förvaring av äggstocksvävnaden kostar mellan 35.000 kr och 81.000 kr, samt 47.000 kr för att operera tillbaka vävnaden igen.