Klimakteriebesvär? Ta symtomen på allvar
När man närmar sig övergångsåldern är det lätt att skylla alla sina besvär på klimakteriet.
Men ibland kan det handla om andra underliggande problem.
Läkaren Susanna Ericsson, som är inriktad på gynekologi och förlossning, svarar och ger råd.
Läsarfråga: ”Jag är 50 år och tror att jag snart är i klimakteriet. De senaste månaderna har jag börjat må dåligt, känner mig trött och ibland illamående. Jag sover dåligt, vaknar och är hungrig. Ibland efter maten nattetid kan jag känna mig rejält varm. Jag får hjärtklappning och yrsel på kvällar och som en ändrad känsel på armarna vid något tillfälle. Jag ringde till min husläkare som sa att det nog är klimakteriet, och han sa att jag ska vänta med eventuell behandling till ett år efter att mensen slutat – stämmer det?”
Experten svarar: Andra orsaker behöver utredas
– Först och främst så jag inte säker på att det är besvär som har att göra med att du är i klimakteriet. Visst skulle mycket av det du beskriver kunna bero på hormonförändringar, men det finns många andra orsaker att överväga. Som exempel så kan hjärt- och kärlsjukdom hos kvinnor ge diffusa symtom.
– Vanligtvis kommer kvinnors hjärtbesvär senare än för män (och du är fortfarande mycket yngre än medelåldern för den hjärtsjuka kvinnan). Det som är viktigt att känna till är att kvinnors symtom på hjärtsjukdom kan skilja sig från den klassiska, manliga bilden med jätteont i bröstet, tryck över bröstet eller ont i armen. Kvinnors symtom kan vara illamående, trötthet och hjärtklappning.
Bör inte avfärdas som ”klimakteriebesvär”
– Även den ändrade känseln i din arm kan ha med hjärtat att göra. Förutom hjärt-kärlsjukdom så är både sköldkörtelsjukdom, diabetes, depression och sömnapné (korta andningsuppehåll under natten) tänkbara orsaker. Det är så viktigt att inte avfärda kvinnors symtom mellan 50 och 60 med ”klimakteriebesvär” utan att först gå till botten med andra diagnoser. Dessutom kan det ju handla om två saker: klimakteriebesvär och något annat.
– Det kan ibland bli tal om en hormonell behandling redan före sista mensen, om det landar i att det är besvär relaterade till klimakteriet som gör dig dålig. Jag rekommenderar dig att boka en tid hos din husläkare för en undersökning, kanske blodprovstagning och förnyad diskussion.