Vad ska man egentligen äta när man är i klimakteriet?
1 av 2: Vad ska man egentligen äta när man är i klimakteriet? Foto: Shutterstock
Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.
2 av 2: Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hur äter jag bäst i klimakteriet?

Jag är 53 och mitt uppe i klimakteriet med allt vad det innebär. Jag skulle helst vilja undvika att äta östrogen. Kan kosten påverka hur jag mår i klimakteriet?

Vad ska jag äta?

//Anna-Karin

Kost och livsstil kan absolut påverka hur man tar sig igenom klimakteriet. Stress och för lite näring gör ju inte att man mår bättre direkt. Med det sagt är det ändå så att östrogenet, som minskar under klimakteriet, ändå behövs i vår kropp. Det faktum att vi kvinnor helt plötsligt blir av med ett viktigt hormon kan ge oönskade konsekvenser framåt när det gäller både benskörhet och hjärt-, kärl- hälsa.

LÄS OCKSÅ: Gynekologen: Så lindrar du besvär vid klimakteriet

Prata med din gynekolog

Östrogentillskott kan därför vara viktigt, men det gäller att man tar rätt sort. Ofta pratar man om bioidentiskt östrogen, vilket är den vanligaste formen som vi använder i Sverige. Eftersom jag inte är expert på just detta tycker jag att du ska föra en dialog med din gynekolog och se vad hen tycker. Kanske räcker det med ett svagt tillskott? Utöver det bör du se till att frossa i färgglada grönsaker, frukter, bär, nötter och frön för att få i dig näring.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!