Glöm klimakteriet - du har hamnat i perimenopausen!

Perimenopausen kan drabba dig redan efter 35

Foto: Shutterstock

Perimenopausen kan drabba dig redan efter 35

Är du i klimakteriet? Eller i menopaus? Eller kanske i övergångsåldern? Eller varför inte i förklimakteriet? 

Begreppsförvirringen är stor i Sverige och det är dags att reda ut begreppen. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Alla kvinnor får någon gång i sitt liv sin sista mens. Tolv månader efter den sista mensen sägs man ha kommit till menopause. Tiden kring detta dvs runt/före är man i perimenopause. Internationellt sett används oftast bara dessa två begrepp för den här perioden i kvinnans liv. 

LÄS MER: 8 oväntade saker som kan hända i klimakteriet 

För många begrepp är förvirrande

På svenska kallar vi den här perioden för klimakteriet och början av den för förklimakteriet, dessutom pratar vi om menopaus, postmenopause och övergångsålder. På engelska finns begreppet "climacteric" men det används väldigt sällan. Förvirringen är stor bland många svenska kvinnor. När hamnar man där? Vilka symtom kan man ha och hur länge?  Dessutom tenderar det svenska ordet klimakteriet ha en negativ klang och är något som man helst inte vill förknippas med oavsett ålder. 

Några tecken på att du är i perimenopausen kan vara sömnlöshet, svettningar, oregelbunden mens och humörsvängningar. 

– En kvinna som är 35 + och får konstiga symtom vägrar att lystra till ordet klimakteriet. Hon vill inte tro att hon drabbad och tror att det är något som bara drabbar äldre kvinnor. Men de första signalerna om att hormonerna svänger kan komma 10-15 år innan menopaus. Alla vet inte vad klimakteriet faktiskt innebär och när man kan drabbas, säger medicinjournalisten och författaren Katarina Wilk som precis är på väg att släppa en bok i ämnet. 

LÄS MER: Så kan du lindra dina klimakteriebesvär

Två begrepp att hålla i minnet

Perimenopause - Tiden kring/före mensen upphör

Menopause - Tolv månader efter din sista mens

LÄS MER: Allt du behöver veta om klimakteriet 

Svårt att tyda ordet klimakteriet

Det räcker att googla ordet klimakteriet för att inse att många även inom hälsobranschen inte helt kan förklara innebörden eller tidsspannet. Flera svenska och internationella seriösa sajter och tidningar/magasin skriver olika. 

– Är klimakteriet en period, en tidpunkt eller ett tillstånd? Frågorna hopar sig verkligen om man börjar researcha. Jag tänker att det är viktigt att underlätta för kvinnan. Det är ju trots allt bara två saker vi behöver veta: vad som händer innan mensen tar slut (perimenopause)  och när den gör det (menopause)  Allt annat är oviktigt, säger Katarina Wilk. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här