Att sexlusten kan minska i klimakteriet är ett faktum, men det kan lika gärna vara tvärtom; att man hittar en större lust än tidigare, för att man gillar sin kropp mer, har mer tid och färre kroppsliga komplex.
1 av 2: Att sexlusten kan minska i klimakteriet är ett faktum, men det kan lika gärna vara tvärtom; att man hittar en större lust än tidigare, för att man gillar sin kropp mer, har mer tid och färre kroppsliga komplex. Foto: Shutterstock
Barnmorskan Hannah Gerner tipsar.
2 av 2: Barnmorskan Hannah Gerner tipsar. Foto: PATRICK MOSER / MOSERARTIST

Experten: Så hittar du sexlusten i klimakteriet

För en del innebär klimakteriet att sexlusten minskar, men det finns sätt att hitta lusten - och till och med öka den!

– Många kvinnor känner en ny frihet, säger Hannah Gerner, barnmorska.

Länge har själva ordet klimakteriet haft en negativ klang och markerat en fas i livet då det sker stora förändringar, ofta negativa. En del kvinnor går in i klimakterievärlden med lätta steg och med nyfikenhet. Andra oroar sig i flera år i förväg för vad som komma skall. 

– Visst väcker förändringar tankar och det är helt normalt. Men många kvinnor känner också i den här åldern en ny frihet, tar mer initiativ och blir ännu mer självständiga, säger Hannah Gerner. 

Man ska känna sig stolt över sin längtan och åtrå

Att sexlusten kan minska är ett faktum, men det kan lika gärna vara tvärtom; att man hittar en större lust än tidigare, för att man gillar sin kropp mer, har mer tid och färre kroppsliga komplex. 

– Man ska känna sig stolt över sin längtan och åtrå. Det är en del av att njuta av livet, säger Hannah Gerner. 

Här intill har vi tagit fram det positiva som kommer med klimakteriet. Inspireras och stärk din sexualitet, för det kan faktiskt vara så att livet, i alla fall det härliga sexlivet, precis har börjat, menar Hannah: 

– Med tillräcklig självkärlek ger du dig själv rätten att göra positiva val i ditt liv som att älska när, hur och var du vill. Lev med öppet hjärta och var tillgänglig för livet precis som det är just nu. 

LÄS OCKSÅ: 8 oväntade saker som händer i klimakteriet 

1. Vårda kroppen - och njut av den 

Nu har många (äntligen) börjat tycka om sin kropp, kanske efter många år av både kroppsnojor och bantningskurer. Tacka och hylla din fantastiska kropp som hänger med än. Kanske har den gett dig barn, bara det är en anledning till stort omfamnande. Bra kost som passar just dig och motion som gör dig glad gör susen, inte bara för eventuella krämpor utan även för sexlusten. Nu är det hög tid att bejaka din kropp. Stärk den med omvårdnad, ta på den och uppskatta den. Ge din kropp allt den vill ha. Har du en sexpartner, njut av din kropp tillsammans. Substanser som frisätts vid sex påverkar både kropp och själ positivt. 

2. Utnyttja tiden till långa förspel 

Med stora eller utflugna barn finns plötsligt hur mycket tid som helst över till härliga stunder. Inget mer smusslande under täcket bakom en låst sovrumsdörr eller snabbisar i tvättstugan. Inga barn som börjar ropa efter dig precis när det är som skönast. Utnyttja din nyfunna tid för din sexuella njutning. Nu har du också chansen till mer avancerat och fördjupat sex och stressfri närhet. Långa förspel, utdraget sex och gärna goda samtal efteråt. 

LÄS OCKSÅ: 9 saker alla kvinnor bör veta om klimakteriet

3. Våga testa nytt 

Oavsett om du är singel eller har en partner kan det vara berikande att prova nya saker. Vad har du länge gått och varit nyfiken på? Vad har tidigare fått dig att rodna generat? Vänta inte längre, utan prova - vad har du att förlora? Bejaka din lust och nyfikenhet genom att anmäla dig till en relations- eller sexkurs. Utforska din lust och ligg på olika platser om du är i en relation. Prova tantrasex eller åk på en syndig sexweekend. Testa swingersklubb, om det känns lockande. Det finns speciella kvällar för mognare par. Skuld, skam och pinsamheternas tid är förbi. 

4. Prioritera sex 

Under småbarnsåren hamnade säkert sex långt ner på att göra-listan. Många hade kanske inte ens sex under en längre period och tappade bort lusten bland blöjor och nappflaskor. Nu med din nya egentid är det dags att sätta din sexualitet högre upp på agendan. Lägg in lust och njutning. Städ och tvätt kan lätt bortprioriteras, likaså att kolla mejl. Har du en partner, stäng av mobilerna och njut av varandra. Är du singel njut med dig själv och utforska din kropp. När du onanerar trimmas både slemhinnor och bäckenbottenmuskulatur. Mer lubrikation i slidan hjälper mot torrhet och kostar ingenting. Mer sex ger oftast mer lust, alltså en god cirkel. 

5. Yngre man? 

Äntligen! Kvinnor i medelåldern har högre status än någonsin tidigare, både i yrkeslivet och i kärlekslivet. Mogna kvinnor tar helt enkelt marknadsandelar på flera plan. Kända kvinnor har yngre män som de berättar öppet om, vilket har lett till större acceptans. Ofta matchar medelålders kvinnors sexdrift bra med en yngre man. 

LÄS OCKSÅ: Glöm klimakteriet - du har hamnat i perimenopausen! 

6. Din bästa tid är nu 

Har du tappat fästet och undrar vad din roll nu kommer att vara? Det är fullt normalt att man får en identitetskris i den här skarven i livet. Klimakteriet har en negativ klang och markerar en övergång i livet som många uppfattar som jobbig och oviss. Vänd på gammal trist och torr fakta om klimakteriet. Ta fram allt det positiva som faktiskt finns. Vi har en lust inom oss, den behöver inte försvinna med klimakteriet. Ett tips är att skriva ner allt som är bra och fokusera på det. 

7. Ta hjälp om besvären är tuffa 

Självklart ska man ta hjälp om man lider av kroppsliga och psykiska besvär som kan komma med klimakteriet. I dag finns en uppsjö av hjälpmedel, som östrogen, testosteron och andra preparat, mot till exempel torra slemhinnor, dålig sömn och nedstämdhet. Vi kan njuta långt upp i åldern om vi vill. Och prata om klimakteriet, dela med er av känslor, tankar och besvär. Ge din lust en ärlig chans, även om du är i en period då du känner dig uppgiven och ensam.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!