Vallniingar kan komma både dag och kvällstid och vara nog så besvärliga
Vallniingar kan komma både dag och kvällstid och vara nog så besvärliga Foto: Shutterstock

Därför får du vallningar i klimakteriet

De är inte de sjunkande östrogen-nivåerna i sig som leder till vallningar. Forskarna tror att det är problem med signalsystemen i hjärnan som gör att vi får vallningar. Och nu har man dessutom klarlagt mekanismen bakom vallningar vilket kan leda till nya typer av behandlingar.

Vallningar är något som mest drabbar kvinnor i klimakteriet och i dag behandlas besvären ofta med östrogen. Om man ska ta östrogen eller inte är fortfarande ett hett diskussionsämne även om pendeln börjat svänga något. Fler och fler kvinnor tar östrogen men har man behandlats för bröstcancer, haft blodproppar eller hjärtproblem så avråds man från att börja. 

LÄS MER: Glöm klimakteriet - du har hamnat i perimenopausen 

Signaler påverkar temperaturregleringen

Forskarna i den här studien såg att det ämne, som via signaler, styr könsutvecklingen också skickar signaler till det centrum som reglerar temperaturen i kroppen. Så när signalerna går till äggstockarna går de automatiskt till temperaturregleraren. Inte så konstigt då att man under klimakteriet får problem med vallningar. Hjärnan vill ju få i gång hormonerna men det går ju inte eftersom de håller på att försvinna. Alltså skickar den ut fler signaler och tror att det ska gå att väcka hormoner som inte finns. Resultatet blir helt kontraproduktivt då den här ökningen av signalerna också går till temperaturregleraren som helt enkelt blir överhettad på grund av ett överslag av signaler. Det i sin tur leder till att de ytliga blodkärlen vidgas för att sänka kroppstemperaturen och vallningen är ett faktum.

LÄS MER: 8 oväntade saker som händer i klimakteriet

Upptäckt öppnar nya dörrar

Vallningar kan vara väldigt besvärligt och påverka kvinnors sömn och allmänna mående men genom den nya upptäckten kanske det går att hitta andra behandlingsmetoder än östrogen. 

– Det finns absolut utrymme för att hitta alternativa behandlingar där den här studien kan vara en start på en intressant utveckling, säger Mats Hammar, senior professor i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet till Vetenskapsradion.  

LÄS MER: Gynekologen: Så kan du lindra dina klimakteriebesvär 

Hopp om framtidens behandlingsmetoder

Vore det inte fantastiskt då om man bara kunde blockera den där signalen? Och få slut på vallningarna en gång för alla?  Ett team i England har börjat testa det, berättar Mats Hammar för Vetenskapsradion men bara på en väldigt liten grupp människor. I den här lilla gruppen kunde man se att vallningarna faktiskt minskade. Det bådar gott för framtiden även om det kan ta lång tid innan en eventuell behandlingsmetod finns. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!