När vi nått en viss ålder skyller många sina värmevallningar på klimakteriet.
Men även stress och ångest kan leda till värmevallningar.
1 AV 2
När vi nått en viss ålder skyller många sina värmevallningar på klimakteriet.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Men även stress och ångest kan leda till värmevallningar.
Foto: Shutterstock

Alltid varm? Det behöver inte vara klimakteriet

Värmevallningar? Det kan vara klimakteriet som spökar. 

Eller så är det något helt annat. 

Hälsoliv har listat tio vanliga anledningar till värmevallningar - som inte beror på menopausen.

Cornelia Thomasson

Just nu pratar alla om klimakteriet. Därför ligger det kanske nära till hands att tro att svettningar och värmevallningar är symtom på att menopausen närmar sig. Men det stämmer inte alltid.

Inspirerade av Prevention listar vi tio anledningar till att du vrider ner elementen, som inte har med övergångsåldern att göra.

LÄS OCKSÅ: 6 oväntade saker som händer i klimakteriet

1. Du är insulinresistent

Om du har problem med svettningar, särskilt om nätterna, kan det bero på att din kropp har svårt att reglera blodsockernivåerna. Förutom svettningarna är det vanligt att man blir känslig för temperaturökning. Det här kan vara symtom på diabetes

2. Din sköldkörtel är över- eller underaktiv

Det är inte osannolikt att det är din sköldkörtel som spökar. Både över- och underaktiv sköldkörtel kan ge liknande problem med svettningar och värmekänsla i kroppen.

LÄS OCKSÅ: Vanliga tecken på att du kan ha problem med sköldkörteln

3. Du är stressad eller har ångest

Känn efter: Är du stressad över något? Adrenalinet som rusar i kroppen när vi stressar kan få oss att känna oss varma.

LÄS OCKSÅ: Svettig? 7 saker din kropp vill säga till dig 

4. Du är gravid

Visste du att din kroppstemperatur går upp när du har ägglossning för att förbereda kroppen på eventuell befruktning. Om du blir gravid håller den här förändringen i sig.

LÄS OCKSÅ: Det här händer i hjärnan när du är gravid

5. Du har druckit för mycket kaffe

Hur mycket kaffe dricker du egentligen? Förutom att vi känner oss varmare av heta drycker visar forskning att koffein kan bidra till att höja kroppstemperaturen ett par snäpp.

6. Du är sjuk

Feber är inte alltid den första tanken som slår en när man känner sig varm, men så kan faktiskt vara fallet. Alla typer av infektioner kan få kroppstemperaturen att stiga.

LÄS OCKSÅ: Därför vaknar du upp svettig om natten 

7. Det är biverkningar av en medicin

Har du koll på följesedeln till medicinen du tar? Det är inte ovanligt att svettningar och värmekänsla står bland de vanligare bieffekterna. Bland annat kan antidepressiv medicin och opioder har den här biverkningen.

LÄS OCKSÅ: Deppig, svettig och trött? Du kan ha hamnat i perimenopausen

8. Du har druckit alkohol

Alkohol får blodkärlen i ansiktet att slappna av, vilket kan göra att huden känns varm och blir röd. Det är också vanligt att man åker på nattsvettningar efter en helkväll ute. Det beror på att blodsockernivåerna går ner när levern processat alkoholen.

LÄS OCKSÅ: Gynekologen: Så lindrar du besvär vid klimakteriet

9. Du har PMS

Okej, att man känner sig varm och klibbig är kanske inte de första symtomen man kopplar till PMS, men det är en bakomliggande faktor. Kroppstemperaturen kan stiga som en följd av att östrogenet i kroppen minskar.

10. Du har ätit kryddig mat

Mat som får det att kännas som att det brinner i munnen får ofta blodflödet att öka, vilket gör att du känner dig varm och kanske till och med rodnar. Besväras du av det kan det vara bra att föra matdagbok för att ta reda på vad det är som gör dig varm.