Rodnad, klåda, blåsor... Det finns många anledningar till att det kliar där bak.
1 av 2: Rodnad, klåda, blåsor... Det finns många anledningar till att det kliar där bak. Foto: iStock
2 av 2 Foto: Thinkstock

Kliar det där bak? Här är 6 möjliga orsaker

Kliar det i rumpan?

 Nej, det drabbar inte bara bebisar. Även vuxna kan få problem med rodnad, kliande och utslag kring baken. Det kan bero på skavande klädsömmar – men ibland är förklaringen till klådan allvarligare.

Här listar vi sex åkommor kan leda till analklåda.

Klåda kring rumpan eller analen är enerverande på så många sätt. Till exempel kan man inte bara ställa sig och klia som när man fått ett myggbett på armen. Det är också svårt att undersöka huden där bak om man inte är akrobat.

Men tillståndet är relativt vanligt, eftersom kliandet kan bero på en mängd saker. Ibland har man bara suttit obekvämt, eller tagit på sig ett par snygga men opraktiska underbyxor. Andra gånger kan faktiskt en sjukdom ligga bakom symptomen.

Så vad kan man då överväga innan man ringer till gynekolog eller läkare och får fakta svart på vitt? Jo, till exempel kan blåsor på skinkorna vara herpes, fjällande hud kring stjärtspringan kan vara svamp och analklåda är ett tecken på hemorrojder.

De flesta utbrott är ofarliga, men en del behöver behandlas.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår

Här listar vi sex orsaker till en irriterad ända:

1. Flagig och kliande hud kring rumpa och lår, ibland med små röda knölar

Kan vara: Eksem

Eksem är enkelt beskrivet en inflammation som uppstår när hudens yttre skydd försvagats. Det kan till exempel inträffa vid en allergisk reaktion, eller när man är torr. Underkläder, tajts eller byxor i syntet kan också orsaka besvär, eftersom de stänger in värme och svett under tyget. Smörj huden med mjukgörande krämer - och använd hellre plagg av material som andas, till exempel bomull.

De flesta människor får eksem någon gång i livet. Ofta kan problemen behandlas med kortisonsalva, men ibland kan man behöva starkare, receptbelagda läkemedel.

2. Rodnad samt ömma kvissleliknande utslag på övre delen av låren

Kan vara: Hårsäcksinflammation

Döda hudceller, svamp och bakterier kan täppa till hårsäckarna kring övre delen av låren, varvid inflammation uppstår. Ingen vacker syn, men tillståndet är ofarligt. Duscha alltid efter träning – och undvik klädmaterial som inte låter rumpan andas. Receptfria mjukgörande krämer kan lindra besvären.

LÄS OCKSÅ: Så slipper du röda prickar när du rakar dig

Hemorrojder är vanligt och orsakas ofta av förstoppning eller graviditet. Foto: iStock

3. Analklåda/intensiv klåda vid anus

Kan vara: Hemorrojder

När de små kuddarna av bindväv och blodkärl i analkanalen blir förstorade uppstår klåda, sveda och blödningar kring ändtarmsöppningen. Det är irriterande och obehagligt, men ofarligt. Hemorrojder är vanligt och orsakas ofta av förstoppning eller graviditet. Tillståndet läker i regel av sig självt, men man kan lindra smärta, kliande och svullnad med receptfria salvor.

En isit som du kyler med i några minuter kan lindra besvären tillfälligt.

Kontakta läkare om besvären inte försvunnit efter tre veckor. I sällsynta fall, om de är stora, kan hemorrojderna behöva skäras bort av en kirurg.

LÄS OCKSÅ: Hemorrojder – så slipper du dem!

4. Fnasig rodnad strax över stjärtspringan

Kan vara: Psoriasis

Psoriasis är ett icke-smittsamt tillstånd som ger röda hudfläckar som fjällar – och ibland kliar. Utslagen trivs särskilt bra i utrymmet mellan ländryggen och stjärtspringan, men kan också dyka upp på armbågarna, i hårbotten och kring naglarna.

Sjukdomen är ärftlig, men besvären kan utlösas och förstärkas av infektioner, psykisk stress, alkohol och rökning. Psoriasis går inte att bota, men man kan behandla och förebygga utbrott med receptbelagda krämer och ljusbehandling.

LÄS OCKSÅ: Vanliga tecken på att du lider av psoriasis

5. Rodnad, klåda och små smärtsamma blåsor på skinkorna

Kan vara: Herpes

Nej, herpes visar sig inte bara kring munnen eller könsorganen. Smittan kan även få fäste kring ändtarmen eller på skinkorna. Symtomen är desamma som för mun- eller könsherpes, med vätskefyllda blåsor som blir till sår när de spricker.

När diagnosen fastställts hos en gynekolog eller hudläkare kan viruset bromsas med receptbelagda mediciner. Smärtan går ofta att lindra med paracetamoltabletter alternativt bedövande salvor. Utbrottet går i regel över av sig självt, men själva herpesviruset finns kvar i kroppen hela livet. Drygt hälften av alla som smittats får besvär igen, inte sällan i samband med stress eller infektioner.

LÄS OCKSÅ: Herpes – allt du måste veta

6. Klåda och fjällande hud kring stjärtspringan

Kan vara: Svampinfektion

Jästsvamp trivs på fuktiga mörka ställen, varför kroppsdelar som nöter mot varandra, till exempel stjärtspringan och insidan av låren, är särskilt utsatta områden. Där bildas värme och friktion. Symptomen kan försvinna av sig själv, men om man vill ha lindring fort kan man behandla sig själv med receptfri svampdödande kräm. Svampinfektion är ofarligt, men klådan och svedan kan vara besvärande.

LÄS OCKSÅ: Bra och dålig mat för underlivet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!